Ταξίδι με αεροπλάνο | Ποια αντικείμενα και υλικά απαγορεύεται να μεταφέρεις στην καμπίνα του αεροπλάνου;

Τι ισχύει για τις ποσότητες υγρών και τις ηλεκτρονικές συσκευές σε μια πτήση;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος τρόπος για να φθάσεις στον προορισμό σου και τα τελευταία χρόνια με τις μειώσεις των ναύλων, αλλά και τις πιο low cost αεροπορικές εταιρείες σου δίνει η δυνατότητα να ταξιδέψεις εύκολα και γρήγορα χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Πριν ξεκινήσεις όμως, από το σπίτι για την πτήση σου -κυρίως αν δεν ταξιδεύεις συχνά- πρέπει να ελέγξεις τι μπορείς να πάρεις μαζί σου και τι όχι.

Στον έλεγχο του αεροδρομίου υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο που δεν σου επιτρέπει να έχεις ό,τι θέλεις μέσα στη χειραποσκευή σου, αλλά και στη βαλίτσα που θα παραδόσεις -αν το επιθυμείς. Πριν κλείσεις, λοιπόν, τη βαλίτσα και φύγεις για το ταξίδι συμβουλέψου τον παρακάτω οδηγό για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις πριν από την επιβίβασή σου.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στους ταξιδιωτικούς της όρους η Aegean η απαγόρευση ορισμένων αντικειμένων και υλικών γίνεται για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων των επιβατών.

Τι δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου στο αεροπλάνο;

1. Κάθε εκρηκτική ή εύφλεκτη ύλη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των επιβατών και του πληρώματος ή την ασφάλεια από κάθε άποψη του αεροσκάφους ή των προσωπικών αντικειμένων που μεταφέρει. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κάθε είδους εκρηκτικό πολεμοφόδιο ή πυρομαχικό ή μηχανισμό, αέρια και δοχεία αερίων, εύφλεκτα υγρά καύσιμα, κάθε είδους πυροτέχνημα, συσκευές και υλικά χρωματισμού, ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη άνω του 70%, ασετόν, κ.λπ.

2. Κάθε χημική και τοξική ουσία, όπως: Οξέα και αλκάλια, διαβρωτικές ή λευκαντικές ουσίες, σπρέι εξουδετέρωσης ή ακινητοποίησης, ραδιενεργά υλικά, δηλητήρια.

3. Μολυσματικά ή βιολογικώς επικίνδυνα υλικά, π.χ. μολυσμένο αίμα, βακτηρίδια και ιοί.

4. Τρόφιμα σε ημι-στέρεη ή υγρή μορφή, και ειδικά το λάδι, πρέπει να είναι πακεταρισμένα σε ξύλινα κουτιά με απορροφητικό υλικό έτσι ώστε να αποτραπούν διαρροές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην περιουσία άλλων επιβατών. Εάν μεταφέρεις φαγητό, θα πρέπει να είσαι ενήμερη για τους κανονισμούς απαγόρευσης μεταφοράς τροφίμων που μπορεί να ισχύει σε διάφορες χώρες. Εάν επιθυμείς να μεταφέρεις εμφιαλωμένα κρασιά στις παραδοτέες αποσκευές (και όχι στις χειραποσκευές), θα πρέπει να προμηθευτείς ειδικές θήκες κρασιών (wineskin) για κάθε φιάλη ξεχωριστά. Οι θήκες αυτές είναι κατασκευασμένες από πλαστικό με φυσαλίδες αέρα, καλύπτουν ολόκληρη τη συσκευασία και κλείνουν αεροστεγώς. Εναλλακτικά, αν θέλεις να μεταφέρεις εμφιαλωμένα κρασιά σε ξεχωριστή συσκευασία, θα πρέπει να τα τοποθετήσεις σε α) ξύλινο δοχείο, το οποίο εσωτερικά θα πρέπει να περιέχει απορροφητικό υλικό (ροκανίδια ή υφασμάτινο πανί) ή β) χάρτινο δοχείο, το οποίο εσωτερικά θα πρέπει να περιέχει ειδικές υποδοχές από φελιζόλ. Η χρέωση για τη μεταφορά της ξεχωριστής συσκευασίας εξαρτάται από την κατηγορία ναύλου που έχεις επιλέξει. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά μη εμφιαλωμένου κρασιού.

Τι πρέπει να έχεις πάντα μαζί στη χειραποσκευή σου;

Τα ακόλουθα αντικείμενα δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στις παραδοτέες αποσκευές, αλλά θα πρέπει πάντα να τα μεταφέρεις μαζί σου: Φάρμακα, κοσμήματα, μετρητά, ασφαλιστήρια συμβόλαια, χρεόγραφα, συμβόλαια, επίσημα έγγραφα, διαθήκες, δείγματα και γενικά τιμαλφή, είδη μεγάλης αξίας, εύθραυστα αντικείμενα και ηλεκτρονικές συσκευές (υπολογιστές, κάμερες, φορτιστές κτλ.).

Εάν επιθυμείς να μεταφέρεις εύθραυστα αντικείμενα, θα σου ζητηθεί να υπογράψεις τη φόρμα Aποδοχής Περιορισμένης Ευθύνης κατά την παράδοση των αποσκευών για να δηλώσεις ότι τα αντικείμενα μεταφέρονται με δική σου ευθύνη.

Τι επιτρέπεται να έχεις μόνο στον θάλαμο επιβατών του αεροσκάφους;

1. Ηλεκτρονικές συσκευές

2. Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μπορείς να μεταφέρεις ηλεκτρονικά τσιγάρα και λοιπές συσκευές ατμίσματος που συμπεριλαμβάνουν μπαταρίες, για προσωπική χρήση, μόνο μέσα στις χειραποσκευές. Η φόρτιση των συγκεκριμένων συσκευών ή/και της μπαταρίας τους εντός του αεροσκάφους δεν επιτρέπεται και θα πρέπει να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτρέψεις την ακούσια ενεργοποίηση της συσκευής.

Οι εφεδρικές μπαταρίες/μπαταρίες εκτός συσκευής (κάθε είδος που πρωταρχικά λειτουργεί ως πηγή ενέργειας, π.χ. μπαταρίες λιθίου-μετάλλου ή μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως και συσκευές power bank που επίσης θεωρούνται εφεδρικές μπαταρίες), στις οποίες συγκαταλέγονται μπαταρίες λιθίου, υγρές μη διαρρέουσες μπαταρίες, μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου και ξηρές μπαταρίες για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, θα πρέπει να προστατεύονται ξεχωριστά με τοποθέτηση στην αρχική συσκευασία τους ή μονώνοντας τους ακροδέκτες, π.χ. τοποθετώντας επάνω τους μονωτική ταινία ή τοποθετώντας κάθε μπαταρία σε ξεχωριστό πλαστικό σακουλάκι ή σε προστατευτικό τσαντάκι, και να μεταφέρονται μόνο μέσα στις χειραποσκευές, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν βραχυκύκλωμα.

Επιπρόσθετα, οι μπαταρίες λιθίου υπόκεινται στους ακόλουθους όρους:

  • Για εφεδρικές μπαταρίες/μπαταρίες εκτός συσκευής: Κάθε επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μέχρι 20 εφεδρικές μπαταρίες, τα Watt-hours των οποίων πρέπει να είναι έως 100 ή το περιεχόμενο λιθίου πρέπει να είναι μέχρι 2 γρ.
  • Οι υγρές μη διαρρέουσες μπαταρίες πρέπει να είναι έως 12V και έως 100 Watt-hours. Κάθε επιβάτης μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2 εφεδρικές μπαταρίες.
  • Οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρονικές συσκευές λιθίου και μπαταρίες έως 160Whs ή περιεχόμενο λιθίου έως 8γρ., μόνο σε περίπτωση που λάβουν προηγούμενη έγκριση από τον αερομεραφορέα.
  • Για μπαταρίες εντός συσκευής (φορητές ηλεκτρονικές συσκευές συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων π.χ. νεφελοποιητές, συμπυκνωτές οξυγόνου κτλ.): α) Τα Watt-hours μπαταριών λιθίου ιόντων πρέπει να είναι έως 100. β) Το περιεχόμενο λιθίου στις μπαταρίες λιθίου μετάλλου πρέπει να είναι μέχρι 2 γρ.
  • Η φόρτιση μπαταριών εντός του αεροσκάφους δεν επιτρέπεται.

Τι επιτρέπεται να μεταφέρεις μόνο στον χώρο αποθήκευσης του αεροσκάφους;

1. Πυροβόλα και λοιπά όπλα: Κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι, ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να τραυματίσει.

2. Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει, όπως ρόπαλα του μπεϊζμπόλ και του σόφτμπολ, ρόπαλα ή ράβδοι - άκαμπτα ή εύκαμπτα -π.χ. αστυνομικά κλομπ, ρόπαλα και ράβδοι προστασίας, ρακέτες του κρίκετ, μπαστούνια του γκολφ, μπαστούνια του χόκεϊ, ρακέτες του λακρός, κουπιά, κανό και καγιάκ, τροχοσανίδες (σκέιτμπορντ), στέκες μπιλιάρδων, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών -π.χ. μεταλλικές γροθιές, κλομπ, εύκαμπτα ρόπαλα, κόπανοι ρυζιού, nunchaku, kubaton, kubasaunt.

3. Αιχμηρά και κοφτερά όπλα και αντικείμενα: Αντικείμενα με αιχμή ή κόψη, που είναι ικανά να τραυματίσουν, όπως: μικρά και μεγάλα τσεκούρια, βέλη και βελάκια, γάντζους, καμάκια και λόγχες, παγοκόφτες, παγοπέδιλα, σουγιάδες ή στιλέτα με κάθε μήκους λάμα, μαχαίρια, ακόμη και τελετουργικά, με λάμα μήκους άνω των 6 cm, από μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό υλικό ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως ως όπλα, μπαλτάδες, τσεκούρια, δρεπανομάχαιρα (ματσέτες), ανοικτά ξυράφια κουρέα και ξυριστικές λεπίδες (εξαιρούνται τα ξυραφάκια ασφαλείας ή μιας χρήσης, με λεπίδες σε θήκη), σπαθιά, ξίφη και μπαστούνια με κρυφή λεπίδα ξίφους, νυστέρια, ψαλίδια με λάμα μήκους άνω των 6 cm, μπαστούνια με μεταλλική απόληξη, για σκί ή πεζοπορία, εκτοξευόμενες αστεροειδείς λεπίδες (shuriken), επαγγελματικά εργαλεία που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως αιχμηρό ή κοφτερό όπλο -π.χ. τρυπάνια και μύτες, κοπίδια, μαχαίρια κουζίνας, κάθε είδους πριόνια, κατσαβίδια, λοστοί, σφυριά, πένσες, απλά και γαλλικά κλειδιά και καμινέτα.