Οι 10 πιο σημαντικές φράσεις του Αριστοτέλη και η σημασία τους

Ο Αριστοτέλης είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών και μεγάλο μέρος της σοφίας του βρίσκεται στην απλότητα αλλά και στη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ο Αριστοτέλης (384–322 π.Χ.), ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα σε τομείς όπως η λογική, η ηθική, η πολιτική και η μεταφυσική.

Πέρα από το τεράστιο φιλοσοφικό του έργο, ορισμένες φράσεις του έχουν μείνει στην ιστορία ως σοφά ρητά που συνοψίζουν διαχρονικές αλήθειες για τη ζωή, την αρετή, τη γνώση και την ευδαιμονία.

Οι φράσεις αυτές του Αριστοτέλη δεν είναι απλώς αποσπάσματα από έργα του. Αποτελούν φιλοσοφικούς πυλώνες που επηρεάζουν μέχρι σήμερα την ηθική, την πολιτική θεωρία, την παιδεία και τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τη ζωή. Η σοφία τους έγκειται στην απλότητά τους, αλλά και στη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.

Αν ο Πλάτωνας μας χάρισε την ιδέα του ιδεώδους, ο Αριστοτέλης μας έμαθε πώς να το εφαρμόζουμε στην πράξη.

Διαβάστε 10 από τις πιο γνωστές και σημαντικές φράσεις που αποδίδονται στον Αριστοτέλη αλλά και την σημασία του.

1. "Η αρετή είναι έξη προαιρετική, ευρισκόμενη εν τω μέσῳ"

Μετάφραση: Η αρετή είναι μια έξη (συνήθεια) που επιλέγεται ελεύθερα και βρίσκεται στο μέσο.
Στα "Ηθικά Νικομάχεια", ο Αριστοτέλης εισάγει την έννοια του "μέσου" ως ιδανικού σημείου ανάμεσα σε δύο ακρότητες. Η γενναιοδωρία, για παράδειγμα, βρίσκεται ανάμεσα στην τσιγκουνιά και τη σπατάλη. Η αρετή δεν είναι έμφυτη αλλά αποτέλεσμα άσκησης και επιλογής.

2. "Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό ζώο"

Από τα "Πολιτικά" του έργα, αυτή η φράση τονίζει ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει απομονωμένος -χρειάζεται κοινότητα, διαλόγους, θεσμούς και νόμους για να ανθίσει η φύση του.

3. "Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός"

Ο Αριστοτέλης αναγνώριζε ότι το να ξεκινήσει κανείς κάτι είναι από μόνο του τεράστιο βήμα. Αφορά τόσο τις πράξεις όσο και τη μάθηση. Ένα καλό ξεκίνημα συχνά καθορίζει την έκβαση μιας προσπάθειας.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr