Follow us

Για ποιο λογο χειροκροτάμε | Τα παλαμάκια και η ιστορία τους

Ποια ανάγκη έκανε τους ανθρώπους να χειροκροτούν όταν τους αρέσει κάτι, όταν βλέπουν μια πολύ ωραία ταινία στο σινεμά ή όταν προσγειώνεται ένα αεροπλάνο.

MissBloom TEAM
χειροκροτημα @iStock

Ποια ανάγκη μας ωθεί στο να χρησιμοποιούμε το χειροκρότημα για κάτι μας αρέσει και θέλουμε να το επιδοκιμάσουμε; Το 2006 μετά από μία προβολή της ταινίας "Ο Λαβύρινθος του Πάνα" στις Κάννες οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν για 22 λεπτά σερί χωρίς να σταματήσουν. Η επιστήμη έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις και σε αυτό το ζήτημα.

Οι άνθρωποι πιθανότατα ξεκίνησαν να χειροκροτούν από πολύ νωρίς στην ιστορία τους, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Alan Crawley, ο οποίος σε ανασκόπηση του 2023 εξηγεί πως οι πρόγονοί μας, πριν την ανάπτυξη της γλώσσας, ίσως αντιλήφθηκαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον ήχο του χειροκροτήματος για να προειδοποιήσουν για κινδύνους, να τρομάξουν εχθρούς, να παίξουν ή να τραβήξουν την προσοχή σε κάτι σημαντικό.

Πώς ξεκίνησε το χειροκρότημα στο ανθρώπινο είδος

Ακόμα και σήμερα, ορισμένα είδη πιθήκων χρησιμοποιούν το χειροκρότημα για να κατευθύνουν το βλέμμα των άλλων ή για να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις. Το ίδιο κάνουν και οι γκρίζες φώκιες κάτω από το νερό, δείχνοντας έτσι τη δύναμή τους σε υποψήφιους συντρόφους.

Πότε ακριβώς όμως το χειροκρότημα απέκτησε τον ρόλο του ως ένδειξη επιδοκιμασίας για μια παράσταση ή μια ομιλία, δεν είναι ξεκάθαρο. Η Βίβλος περιλαμβάνει κάποιες σχετικές αναφορές, ενώ πιστεύεται ότι και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ανάλογες συνήθειες.

Η καθιέρωση του χειροκροτήματος ως έκφραση επιδοκιμασίας από πλήθη φαίνεται πως εδραιώθηκε ιδιαίτερα στην Αρχαία Ρώμη, όπου αποτελούσε μέσο μέτρησης της αποδοχής των ρητόρων ή των ηγετών – ένα είδος "βαρόμετρου" δημοτικότητας, σαν τα σημερινά likes. Ο Νέρωνας, για παράδειγμα, φέρεται να πλήρωνε 5.000 άτομα για να εξασφαλίζει θερμά χειροκροτήματα στις εμφανίσεις του.

Μάλιστα, η ιδέα του επαγγελματία χειροκροτητή επανήλθε τον 16ο αιώνα, όταν στη Γαλλία θεατές λάμβαναν δωρεάν εισιτήρια για να χειροκροτήσουν δυνατά, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν και οι λεγόμενοι "κλακέρηδες", που οδηγούσαν το κοινό στις επευφημίες.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr