
Υλικά:
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 150 γρ. γλυκόζη
- 150 γρ. φιστίκια peanuts, ψημένα και αλατισμένα
- 30 γρ. ασπράδι, από 1 μεσαίο αυγό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
- 50 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Αρχικά, αλείφεις ένα ταψί διαστάσεων 20x20 εκ. με λίγο ηλιέλαιο, τοποθετείς μια λαδόκολλα και αφήνεις στην άκρη.
Βάζεις την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και μεταφέρεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt να ζεσταθεί. Τοποθετείς μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις 180γρ ζάχαρη, 70ml νερό και 50γρ γλυκόζη. Ανακατεύεις απαλά με ένα κουτάλι και βράζεις για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Ανακατεύεις και αποσύρεις από τη φωτιά. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος όσο είναι ζεστή και ανακατεύεις με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνεις τα φιστίκια και αλάτι. Αδειάζεις το μείγμα στο ταψί, το απλώνεις σε όλη την επιφάνεια και μεταφέρεις στο ψυγείο για 10-15 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Για τη μαρέγκα
Ρίχνεις σε ένα μπολ το ασπράδι από το αυγό, τη 15γρ ζάχαρη και 1/4 κτγ αλάτι, και χτυπάς με ένα μίξερ χειρός μέχρι να δημιουργηθεί η μαρέγκα και αφήνεις στην άκρη.
Για το νουγκάτ
Τοποθετείς ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 30 γρ. νερό και 100 γρ. γλυκόζη. Αφήνεις να πάρει μια βράση, βράζεις για 3-4 λεπτά μέχρι το σιρόπι να φτάσει τους 148°C και αποσύρεις από τη φωτιά. Ξεκινάς και χτυπάς ξανά τη μαρέγκα με το σύρμα χειρός και ρίχνεις σταδιακά το σιρόπι στο μπολ μέχρι να απορροφηθεί όλο. Χτυπάς για ακόμα 1 λεπτό, προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάς μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα. Αδειάζεις το μείγμα στο ταψί με τα φιστίκια και το απλώνεις ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Αλείφεις τη σπάτουλα με λίγο ηλιέλαιο και ισιώνεις ξανά την επιφάνεια του μείγματος με τη σπάτουλα ώστε να πάει παντού το ηλιέλαιο. Μεταφέρεις το ταψί στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Για τη σύνθεση
Ψιλοκόβεις την κουβερτούρα. Βάζεις τα 250 γρ. από την κουβερτούρα σε ένα μπολ και καλύπτεις με διάφανη μεμβράνη. Μεταφέρεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 ½-2 λεπτά στα 800 Watt μέχρι να λιώσει. Αφαιρείς, προσθέτεις την υπόλοιπη κουβερτούρα και ανακατεύεις με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί και να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτεις το ηλιέλαιο, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη.
Αφαιρείς το ταψί από το ψυγείο και ξεφορμάρεις αναποδογυρίζοντας το γλυκό σε μια λαδόκολλα. Γυρνάς τη λευκή πλευρά προς τα πάνω και κόβεις σε 12 ίσα κομμάτια. Τα βουτάς στην κουβερτούρα και στο ψυγείο για 10 λεπτά. Και σερβίρεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr