Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από ταβέρνες – φαβορί μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Με την εστιατορική της σκηνή να βρίσκεται σε συνεχή άνθιση, η Πάρος έχει πια συγκεντρώσει υψηλού επιπέδου εστιατορικές προτάσεις για κάθε γούστο, όπως επιβεβαιώσαμε στο πιο πρόσφατο γαστρονομικό μας σαφάρι. Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

ΝΕΑ ΦΑΒΟΡΙ

Crios Beach Restaurant στον Κριό

Πλασαρισμένο σε μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πάρου, το beach bar του Κριού φέρνει αέρα Μυκόνου στο νησί για δεύτερη χρονιά, με κοφτερή αισθητική και σέρβις αιχμής αλλά και υψηλό επίπεδο στην κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης και εκτελεί με ακρίβεια ο νεαρός Σπύρος Δημητσάς. Εδώ, η ελληνική beach-side γεύση αποκτά μοντέρνα έκφραση μέσα από πιάτα που αναδεικνύουν την εκλεκτή τοπική και ευρύτερα ελληνική πρώτη ύλη, δίνοντάς της κοσμοπολίτικες στροφές και φρέσκια άποψη. Προτάσεις όπως ο γάβρος tempura με μηλόξιδο, ή το τηγανητό συμιακό γαριδάκι με tobiko και κρέμα ταραμά είναι προορισμένες για τη λίστα των best seller, ενώ αξιοπρόσεχτα είναι τα paccheri με καραβίδα, σάλτσα οστρακοειδών, ούζο και φέτα, ή το μαγιάτικο από τη robata. Η πλούσια κάβα σιγοντάρει την απόλαυση, ενώ η εμπειρία κλείνει με επιδόρπια του διακεκριμένου chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλου.

Ρέμα Φλόγα στην Παροικιά

Το ολοκαίνουριο Ρέμα Φλόγα, κρυμμένο σε μια γειτονιά της Παροικιάς, απλώνει τραπέζια σε μια νοσταλγική αυλή και στη μεγάλη σάλα-κουζίνα-εργαστήριο, με τις μυρωδιές από τις ανοιχτές φωτιές και τον ξυλόφουρνο. Ο Γιάννης Λουκάκης -γνωστός από το Άκρα- υπογράφει μια κουζίνα ζωντανή κι αυθόρμητη, με τη νοστιμιά της μαγειρικής στα ξύλα, υλικά του τόπου και της ημέρας και γεύσεις που ξυπνούν μνήμες. Μέχρι το μεσημέρι λειτουργεί το εμπνευσμένο μενού "πρωινού”, με επιλογές όπως η χορτόπιτα με τουλουμοτύρι Νάξου και μελάτα αυγά ή η λαδένια στα ξύλα με μυζήθρα Πάρου, ενώ το βράδυ μπορεί να πετύχεις μπουγιουρντί με γαρίδες στον ξυλόφουρνο ή μακαρονάδα με καβουρμά από κατσικάκι, σ΄ένα μενού που αλλάζει καθημερινά. Τα επιδόρπια του βραβευμένου Σπύρου Πεδιαδιτάκη χαρίζουν έξτρα πόντους στην ξεχωριστή εμπειρία.

Sama στην Παροικιά

Το Sama στεγάζεται σ’ ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά της Παροικιάς, με τραπέζια στην κουκλίστικη βεράντα με το δαντελωτό κιγκλίδωμα που κοπιάρεται και στα καθίσματα, και θέα στα γραφικά δρομάκια της αγοράς, αλλά και στην ατμοσφαιρική σάλα. Ο παριανός σεφ-ιδιοκτήτης Μάνος Σαρρής συστήνει στο κοινό του την τοπική γαστρονομία γης και θάλασσας, προτείνοντας παραδοσιακές συνταγές μ΄ ένα twist, comfort διάθεση και υλικά από τις Κυκλάδες, όπως η παραδοσιακή ρεβιθάδα στον σκούνταβλο με γκρεμολάτα καπνιστής ρέγγας, ο κοκκινιστός κόκορας με μερμιτζέλι Πάρου, το ψάρι με σάλτσα κακαβιάς, ενώ το καμμένο τσίζκεικ από παριανή μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι αφήνει στο τέλος την επίγευση του τόπου. Η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών περιλαμβάνει ετικέτες αποκλειστικά από το Αιγαίο και από τοπικές ποικιλίες.

Kedros στον Αμπελά

Στο φρύδι του γκρεμού όπου σκάει το κύμα, στην άκρη της παραλίας του Αμπελά, ένας αιωνόβιος κέδρος χάρισε τ’ όνομα και τη σκιά του στο εστιατόριο του Γιάννη Παρίκου, που έχει χρώμα παραδοσιακής ταβέρνας και μεγάλο ατού μια συγκλονιστική θέα. Στη δεύτερη χρονιά της, η κουζίνα του Kedros προτείνει μια ποικιλία ορεκτικών, ψαρικών και κρεατικών της ελληνικής παράδοσης με ελάχιστο twist και εκλεκτά υλικά, όπως ο μπακαλιάρος σε κουρκούτι με πιπεριά Φλωρίνης, τα μπιφτεκάκια με αρωματικό γιαούρτι και το κοκκινιστό μοσχαράκι με καπνιστό τυρί Μετσόβου, που καλύπτουν από ένα ούζο ως ένα πλούσιο γεύμα, σε απλό και αυθεντικά ελληνικό περιβάλλον.

ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

SeaRocks στον Αμπελά

Με τα καταγάλανα νερά του Αμπελά για θέα και αφράτα sunbeds πάνω στο κύμα να δελεάζουν τους επισκέπτες της ανερχόμενης παραλίας από νωρίς, η βεράντα του "SeaRocks" έχει για ατού της το ιδιαίτερα προσεγμένο beach resto σκηνικό της και φυσικά τη βραβευμένη κουζίνα του σεφ Γιάννη Παρίκου. Η αρχή γίνεται με προσεγμένα ωμά που μοσχοβολούν θάλασσα (highlight το καρπάτσιο από φαγκρί, με αχινό και wakame) και συνεχίζεται με ελληνικά κι ευρύτερα μεσογειακά hits, ενώ ο ξυλόφουρνος παραδίδει πιάτα με έντονα τοπικά αρώματα, όπως η παριανή ρεβυθάδα με χταπόδι, ή το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με σελινόριζα. Το σέρβις περιποιείται ευγενικά, ενώ η λίστα κρασιών προσφέρει επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr