Αυτή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα, τη γλυκια πίτα με 9 υλικά που φτιάχνουμε στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου! Με λίγα βήματα, εύκολα και γρήγορα.
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη είναι κατάλληλη και για εσένα που δοκιμάζεις για πρώτη φορά να φτιάξεις φανουρόπιτα. Για να βγει αφράτη και να μην τρίβεται!
Υλικά:
-
375 γρ. σπορέλαιο
-
375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
-
1 κ.γ. κανέλα
-
1/4 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
-
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
120 γρ. καρύδια
-
75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
-
αλάτι
-
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη και φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα. Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι και τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.