Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη της ζεστής σοκολάτας για την υγεία – από την ανανέωση των κυττάρων έως την προστασία της καρδιάς (ειδικά στους άνδρες). Συχνά, βέβαια, τα μέσα ενημέρωσης τείνουν να υπερβάλλουν. Ωστόσο, η διατροφολόγος μακροζωίας Ruchi Bhuwania Lohia θεωρεί πως τα οφέλη της είναι υπαρκτά, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την καταναλώνουμε σωστά.
Γιατί η ζεστή σοκολάτα θεωρείται υγιεινή
Η ειδικός εξηγεί ότι το μυστικό βρίσκεται στο κακάο και στην ποιότητά του. Η ζεστή σοκολάτα με σκόνη κακάο υψηλής ποιότητας ή με μαύρη σοκολάτα που περιέχει πάνω από 80% κακάο είναι γεμάτη φλαβανόλες – φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες συμβάλλουν σε καλύτερη λειτουργία του εντέρου, υγιή αγγεία, χαμηλότερη πίεση και καλύτερη μνήμη.
Επιπλέον, το κακάο περιέχει χρήσιμα μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και άλλα που υποστηρίζουν την καρδιά, τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα.
Τι είδους ζεστή σοκολάτα να επιλέγετε
Η πιο διαδεδομένη μορφή με σοκολάτα γάλακτος είναι φτωχή σε κακάο και πλούσια σε ζάχαρη, γι’ αυτό θεωρείται απλά μια λιχουδιά. Η πιο ωφέλιμη επιλογή είναι η ζεστή σοκολάτα με ακατέργαστο κακάο ή με σκόνη κακάο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Έτσι κερδίζουμε όλα τα θρεπτικά στοιχεία χωρίς περιττές θερμίδες.
Ακόμη και η χρήση μαύρης σοκολάτας με 80% και άνω περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί να δώσει οφέλη, αν και περιλαμβάνει λίγη ζάχαρη και λίπος. Σε μελέτες φάνηκε πως το κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες μείωσε την κόπωση και προστάτεψε την καρδιά από στρες.