Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού (World Egg Day) που γιορτάζεται σήμερα Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, ο Άκης Πετρετζίκης μάς προτείνει τις τρεις πιο εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες συνταγές με αυγό για ένα light γεύμα που θα σε χορτάσει και θα σε γεμίσει ενέργεια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού καθιερώθηκε το 1996 από τη Διεθνή Επιτροπή Αυγού (International Egg Commission) με σκοπό να αναδείξει τη θρεπτική αξία του αυγού, τη σημασία του στη διατροφή παγκοσμίως, καθώς και την κοινωνική, οικονομική και αγροτική του σημασία. Γιορτάζεται κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου.
Το αυγό είναι μία από τις πιο πλήρεις τροφές, που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A, D, B12) και μέταλλα και συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι τρεις εύκολες συνταγές με αυγό του Άκη Πετρετζίκη.
Ομελέτα φούρνου με ασπράδια
Υλικά:
-
400 γρ. ασπράδια, από 10-12 αυγά
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
40 γρ. νιφάδες βρόμης
-
250 γρ. μανιτάρια champignon
-
1 κόκκινη πιπεριά
-
1 κίτρινη πιπεριά
-
200 γρ. γαλοπούλα, καπνιστή σε φέτες
-
200 γρ. σπανάκι
-
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
-
200 γρ. τυρί κρέμα
-
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Αλείφουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x32 εκ. και το απλώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε τη μισή βρόμη και την απλώνουμε να κολλήσει σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τη γαλοπούλα. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και προσθέτουμε τις πιπεριές. Σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το σπανάκι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί και το σπανάκι. Προσθέτουμε τη γαλοπούλα, ανακατεύουμε για 2-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, το τυρί κρέμα, την υπόλοιπη βρόμη, τα ασπράδια, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος και το απλώνουμε ομοιόμορφα με την ξύλινη κουτάλα.
Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Αυγοσαλάτα
Υλικά:
-
8 αυγά, βρασμένα
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι και πιπέρι
-
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνο το πράσινο μέρος
-
1 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
-
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
-
3 κ.σ. μαγιονέζα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Σπάμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ τα βρασμένα αυγά σε πολύ μικρά κομμάτια. Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη μαγιονέζα, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Βάζουμε στο τηγάνι τις φέτες ψωμιού, ρίχνουμε ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και ψήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε στην αυγοσαλάτα ελαιόλαδο και πιπέρι, και σερβίρουμε με τις φέτες ψωμιού.
Ρολάκια με scrambled eggs
Υλικά:
- 6 αυγά, μεσαία
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 75 γρ. γάλα πλήρες
- 2 αραβικές πίτες, ολικής άλεσης
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 3 φέτες γαλοπούλα
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το γάλα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να σπάσουν τα αυγά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει αλλά να μην καεί. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τις πίτες στον πάγκο εργασίας τη μία δίπλα στην άλλη και μοιράζουμε στο κέντρο κάθε πίτας τα scrambled eggs και τη μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και προσθέτουμε από 1 ½ φέτα γαλοπούλας στην άκρη κάθε πίτας. Τυλίγουμε τις πίτες σε ρολό και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.