
Είναι ένα από τα αγαπημένα "μαμαδίστικα" φαγητά μικρών και μεγάλων και γεμίζει πάντα το κυριακάτικο τραπέζι. Ωστόσο, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παστίτσιο, είναι εδώ για να σου δείξει πόσο εύκολα μπορείς να το ετοιμάσεις και μέσα στην εβδομάδα.
Με πλούσια κρέμα που μπαίνει μέσα στα ζυμαρικά και εκπληκτική σάλτσα και μυρωδικά που θα κάνουν το σπίτι να μοσχοβολάν, αυτή η συνταγή για παστίτσιο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα γίνει η αγαπημένη σου.
Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παστίτσιο
Υλικά:
-
500 γρ. ζυμαρικά (ριγκατόνι ή κοραλάκι ή κοφτό μακαρόνι)
-
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 φετ. μπέικον (προαιρετικά)
-
1 σκελ. σκόρδο
-
1 μέτριο κρεμμύδι
-
1 κλων. σέλερι
-
2 καρότα
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1/4 φλ. κονιάκ
-
1 συσκ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
-
1 δαφνόφυλλο
-
1/2 ξυλάκι κανέλλας
-
1.250 γρ γάλα
-
125 γρ. κορν φλάουρ (6 κ.σ.)
-
2 κ.σ. βούτυρο
-
2 αυγά χτυπημένα (προαιρετικά)
-
1 πρέζα
-
μοσχοκάρυδο
-
1/2 φλ. κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε βάζοντας στο μπλέντερ το μπέικον, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα ψιλοκόβουμε (ή τα ψιλοκόβουμε στο χέρι). Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 3 – 4’ από κάθε πλευρά να ψηθεί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον ψήνουμε, ανακατεύοντας, τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας, για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες, φρέσκες ή κονκασέ, και 1/2 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά χωρίς να χάσουμε τα υγρά.
Ο κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός και μελωμένος. Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε δαφνόφυλλο και κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Θέλω ο κιμάς να είναι αρκετά ζουμερός στο τέλος. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό. Αφήνουμε τα μυρωδικά να αρωματίσουν για 5 λεπτά και τα αφαιρούμε.
Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα στην κατσαρόλα (εκτός από τα αυγά) και ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να βράσει και να πήξει για λίγα λεπτά. Μόλις βράσει η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄ και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα, ώστε γρήγορα τα αυγά να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό 2- 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε. Ρίχνουμε τα ριγκατόνι στον κιμά και προσθέτουμε τη μισή κρέμα και το τυρί. Ανακατεύουμε να γεμίσουν τα ζυμαρικά με τις σάλτσες και τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί διάστασης 25×38εκ. ή πυρίμαχο σκεύος Μην σας τρομάζει αν οι σάλτσες είναι αρκετά ζουμερές. Θα ρουφήξουν καλύτερα τα ζυμαρικά και θα γίνουν τέλεια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και με πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά να μπει μέσα στα ριγκατόνι. Δεν τα βάζουμε σε στρώσεις όπως το κλασικό παστίτσιο. Η κρέμα θα γεμίσει την τρύπα του ριγκατόνι και θα σκάει στο στόμα σε κάθε δαγκωνιά.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-200 ºC για 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα η επιφάνεια. Δεν κόβεται σε κομμάτια όσο είναι ζεστό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr