Λατρεύεις τα "μαμαδίστικα" φαγητά, αλλά δεν θέλεις και να μείνεις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρεύεις. Τότε δες την παρακάτω συνταγή και δεν θα χάσεις. Ο απόλυτος μουσακάς στη healthy εκδοχή του, χωρίς τηγάνισμα και έτοιμος σε 30 λεπτά.
Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο "μπελαλίδικα" πιάτα της ελληνικής κουζίνας, κάθε κομμάτι του όμως σίγουρα σε ανταμείβει. Αν θέλεις, να δοκιμάσεις κι εσύ την πιο εύκολη, αλλά full γευστική εκδοχή του Πέτρου Μαουνατζί, ακολούθησε την παρακάτω συνταγή.
Η συνταγή για εύκολο μουσακά σε 30'.
Υλικά:
- 600 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 200γρ τοματίνια
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κανέλα ξυλάκι
- 2 κ.σ. τοματοπολτό
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 κτγ ζάχαρη
- 4 φλάσκες μελιτζάνες
- 3 μεγάλες πατάτες
Για τη μπεσαμέλ
- 125γρ αλεύρι
- 125γρ ελαιόλαδο
- Μοσχοκάρυδο
- 1 λίτρο γάλα
- 200γρ τυριά mix
Εκτέλεση:
Κόβεις τις μελιτζάνες και τις πατάτες πλατιά κυβάκια. Βάζεις σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρειςπολύ καλά τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτεις τις πατάτες, το κρεμμύδι, τα τοματίνια, αλάτι, πιπέρι, τον κύβο λαχανικών, την κανέλα και ανακατεύεις να ενωθούν οι γεύσεις.
Προσθέτεις τον κιμά και τα σοτάρεις για 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτεις τον τοματοπολτό και καις στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνεις λίγο νερό και αφήνεις για 5 λεπτά να βράσουν και να χυλώσει η σάλτσα. Απλώνεις τη σάλτσα σε ένα ταψί και ετοιμάζεις τη μπεσαμέλ.
Βράζεις το γάλα σε μια κατσαρόλα, σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις καλά το λάδι με το αλεύρι. Όταν βράσει το γάλα σβήνεις από τη φωτιά και ρίχνεις το μείγμα, ανακατεύεις μέχρι να σφίξει, τέλος ρίχνεις τα τυράκια και το μοσχοκάρυδο.
Απλώνεις πάνω από την σάλτσα στο ταψί και πασπαλίζεις με τυράκια. Ψήνεις για 15' λεπτά περίπου. Αφήνεις να κρυώσει λίγο για να σταθεί και σερβίρεις.