Αν αγαπάς τα κέικ, αλλά αναζητάς την πιο υγιεινή εκδοχή τους, τότε αυτό το υπερσοκολατένιο κέικ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σε ενθουσιάσεις. Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο. Φτιάχνεται με γιαούρτι, ελαιόλαδο και απλά υλικά και είναι το ιδανικό επιδόρπιο για τις γιορτές.
Αυτό το σοκολατένιο κέικ με γιαούρτι και ελαιόλαδο θα συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σου και θα γίνει το αγαπημένο σου.
Η εύκολη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για κέικ σοκολάτας με γιαούρτι και ελαιόλαδο.
Υλικά:
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 3 μεγάλα αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. ξίδι ή χυμό λεμονιού
- 60 γρ. βούτυρο
- 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Λίγα φιστίκια Αιγίνης για το σερβίρισμα
- κουβερτούρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 24 x 10 εκ. και την ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Ζεσταίνουμε σε ένα μικρό σκεύος το βούτυρο (60 γρ.) για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, να καραμελώσει η πρωτεΐνη του, να ροδίσει ελαφρώς και να βγάλει όλα τα αρώματά του. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι (100 γρ.), το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λιωμένο και κρύο πλέον βούτυρο και το ξίδι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά, να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τα ανακατεύουμε με το σύρμα, με πολύ γρήγορες κινήσεις.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε τα μισά στο μείγμα των αυγών, χτυπώντας με το μίξερ να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ενσωματώνουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να χαθεί τελείως το αλεύρι στο μείγμα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου, για 50 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει η καρδιά του. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο μπήγοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού η οποία πρέπει να βγαίνει στεγνή. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε να κρυώσει τελείως.