Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη και χωρίς γλουτένη

Η απλή συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Αν αγαπάς τα γλυκά των Χριστουγέννων και έχεις αδυναμία στα μελομακάρονα, αλλά και δυσενεξία στη γλουτένη σου έχουμε τη λύση. Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δίνει την τέλεια συνταγή για με μελομακάρονα χωρίς γλουτένη που θα λατρέψεις.

Η απλή συνταγή για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 στικ κανέλα
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
  • 300 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κονιάκ
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
  • 180 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 750 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. μέλι
  • 50 γρ. καρύδια

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά εκτός του αλευριού. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μία ζύμη αρκετά εύπλαστη και λιπαρή. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα).

Πιέζουμε ελαφρά με μία "αράχνη" για να δώσουμε σχήμα στα μελομακάρονα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Διαβάστε Επίσης