Τα βραβεια για το 2025 ανακοίνωσε επίσημα το Taste Atlas και οι εκπλήξεις δεν έλειψαν για μια ακόμη φορά. Ποια χώρα έχει την καλύτερη κουζίνα και ποια πόλη σερβίρει το καλύτερο φαγητό; Και φυσικά ποια είναι τα καλύτερα πιάτα και τυριά παγκοσμίως;
Για μια ακόμη φορά η ελληνική κουζίνα ξεχώρισε, χωρίς να κερδίζει ωστόσο την πρώτη θέση που φέτος δόθηκε πανηγυρικά στην Ιαταλία. Ωστόσο, πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας ξεχώρισαν και φυσικά υπήρξε ένα τυρί που άφησε πίσω του τα γαλλικά τυριά και την αυθεντική παρμεζάνα της Ιταλίας και αναδείχθηκε ως ο "βασιλιάς" των τυριών παγκοσμίως.
Πέρυσι η Ελλάδα ήταν στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που διαθέτουν την καλύτερη κουζίνα, επικρατώντας της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας και πολλών άλλων χωρών. Φέτος η ελληνική κουζίνα έμεινε ψηλά, αλλά έχασε την κορυφή, αφού έπεσε στη δεύτερη θέση, με την Ιταλία να βρίσκεται πλέον πρώτη και να ακολουθούν το Περού, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Η Νάπολη στην πρώτη θέση για τις πόλεις που πρέπει να πας για φαγητό
Η λίστα του TasteAtlas για τις κορυφαίες γαστρονομικές πόλεις του κόσμου κυριαρχείται από την Ιταλία, με τη Νάπολη να κατακτά την πρώτη θέση για το 2026, ακολουθούμενη από Μιλάνο, Μπολόνια, Φλωρεντία, Μουμπάι και Γένοβα.
Η ελληνική παρουσία εμφανίζεται στην 64η θέση με τα Χανιά και στην 91η με το Ηράκλειο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την αξία της κρητικής κουζίνας.
Συνολικά, η Νάπολη ξεχώρισε ανάμεσα σε 18.828 πόλεις, με βάση πάνω από 590.000 έγκυρες αξιολογήσεις.
Τα κορυφαία φαγητά του κόσμου
Στην αρχική 6άδα των καλύτερων φαγητών παγκοσμίως βρίσκουμε και πάλι την Ελλάδα με το κοντοσούβλι να κατακτά την 6η θέση της σχετικής κατάταξης του Taste Atlas, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το φαγητό που κατέκτησε την πρωτιά. Ο λόγος για το Βόρι-Βόρι από την Παραγουάη, που πρόκειται επί της ουσίας για μια κοτόσουπα με διάφορα λαχανικά, και ξεχώρισε στο κοινό της πλατφόρμας.
Στην ίδια λίστα, κάτω από τη σούπα της Παραγουάης βρίσκεται πίτσα Ναπολιτάνε, τα ζυμαρικά με τρούφα, το ψητό σάτε κάμπινγκ από την Ινδονησία και το σις κεμπάπ από την Τουρκία.
Το κορυφαίο τυρί παγκοσμίως είναι ελληνικό
Στην ελληνική κουζίνα ανήκουν και άλλες πρωτιές, όπως ο κρητικός ντάκος που παραμένει στην πρώτη θέση για σαλάτες για ακόμα μια χρονιά. Ωστόσο, το κορυφαίο τυρί παγκοσμίως φαίνεται πως είναι πια η γραβιέρα Νάξου.
Αυτή η τιμητική διάκριση του Taste Atlas αναδεικνύει όχι μόνο τη γραβιέρα Νάξου αλλά και συνολικά την ελληνική τυροκομία και γαστρονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιβεβαιώνει τη δύναμη των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και της αγροτικής παραγωγής — κάτι που έχει και οικονομική αλλά και πολιτιστική σημασία, ειδικά για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες. Και φυσικά η γραβιέρα Νάξου αφήνει πίσω τα ιταλικά τυριά, όπως η παρμεζάνα, αλλά και τα γνωστά γαλλικά τυριά.