Είναι ένα από τα πιο comfort και τίμια θα έλεγε κανείς γλυκά των γιορτών. Φτιάχνονται εύκολα και είναι full γευστικά. αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για απολαυστικά blueberry cinnamon rolls χωρίς ζάχαρη, με υπέροχο άρωμα κανέλας και φρέσκια γεύση μπλούμπερι θα σε ξετρελάνει.
Το ιδανικό γλυκό για τον καφέ ή το τσάι σου, ένα χαλαρό απόγευμα στο σπίτι με τις φίλες. Αλλά και για το πρωί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τον αρωματικό καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα πλάι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Η συνταγή για ονειρικά blueberry cinnamon rolls χωρίς ζάχαρη
Υλικά:
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 100 γρ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρά χτυπημένα
- 1½ φακελάκι μαγιά σκόνη
- 650 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Φρέσκο τυρί κρέμα για το σερβίρισμα
- Μέλι για το σερβίρισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 350 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα blueberry
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- Λίγο ξύσμα λεμονιού
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μαλακό βούτυρο
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε το γάλα και το μέλι ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν και να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος στους 40°C.Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη μαγιά και 1 φλιτζ. αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα να ενσωματωθούν, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί αφρός στην επιφάνειά του, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Η ζύμη που θα σχηματιστεί δεν ζυμώνεται εύκολα, θα κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν έχουμε χρόνο την αφήνουμε και για μία νύχτα σκεπασμένη στο ψυγείο.
ΓΕΜΙΣΗ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα blueberry, το μέλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν χυμό. Αραιώνουμε το κορν φλάουρ με 2 κ.σ. νερό και το προσθέτουμε ανακατεύοντας. Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά το μείγμα.
Το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως – όσο κρυώνει, σφίγγει ελαφρά. Η γέμιση στο τέλος θα είναι σαν ρευστή μαρμελάδα με ολόκληρα και σπασμένα φρούτα.
ΤΥΛΙΓΜΑ ΡΟΛΩΝ
Πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο και αδειάζουμε επάνω τη μαλακή ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και την επιφάνεια της ζύμης γιατί είναι αρκετά κολλώδης. Την πιέζουμε ελαφρά με πλάστη ή με τα χέρια για να την ανοίξουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1/2-1 εκ. και διαστάσεων περίπου 30 x 50 εκ.
Ξεσκονίζουμε το φύλλο να φύγει όλο το περιττό αλεύρι προτού μπει η γέμιση. Ανακατεύουμε το μέλι, το μαλακό βούτυρο και την κανέλα και αλείφουμε το φύλλο με το μείγμα. Κρατάμε 2-3 κ.σ. από τη γέμιση των blueberry για το τελείωμα και απλώνουμε την υπόλοιπη σε όλη την επιφάνεια του φύλλου αφήνοντας κενό 1 εκ. περιμετρικά.
Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς και τσιμπάμε την ένωση στο τελείωμα για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Ξεσκονίζουμε όλο το περιττό αλεύρι από την επιφάνεια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε φέτες των 4-5 εκ.
Αραδιάζουμε τα cinnamon rolls σε μακρόστενο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 1-2 εκ. Βάζουμε πάνω στο καθένα λίγη γέμιση φροντίζοντας να μην καλύψουμε το σπιράλ σχέδιο της ζύμης.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να κλείσουν όλα τα κενά στο ταψί ανάμεσα στα ρολά.
Ψήνουμε τα cinnamon rolls σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.