Ψυγείο που λάμπει | Πώς να το καθαρίσεις σωστά χωρίς κόπο

Ο σωστός καθαρισμός του ψυγείου είναι θέμα υγιεινής, απόδοσης και διάρκειας ζωής. Έλα να δούμε πώς θα το πετύχεις.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Το ψυγείο είναι από τις συσκευές που δουλεύουν ασταμάτητα. Κάθε μέρα. Κάθε ώρα. Κι όμως, συχνά παραμελείτε στον καθαρισμό, μέχρι να εμφανιστούν μυρωδιές, λεκέδες ή πάγος εκεί που δεν πρέπει. Η αλήθεια είναι απλή. Εάν καθαρίζεται σωστά και τακτικά τον ψυγειοκαταψύκτη σου, τότε θα λειτουργεί καλύτερα. θα διατηρεί τα τρόφιμα πιο φρέσκα, ασφαλή και θα αποφεύγεις μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτή του να το γυρίσεις όπως ήταν στην αρχή. Ο καθαρισμός δεν χρειάζεται κόπο, ούτε ειδικές γνώσεις. Χρειάζεται σωστή σειρά και τα κατάλληλα υλικά.

Πότε και πόσο συχνά χρειάζεται καθάρισμα

Ένας βασικός καθαρισμός στον ψυγειοκαταψύκτη καλό είναι να γίνεται κάθε 1–2 μήνες. Αν παρατηρείς έντονες μυρωδιές, υγρά στα ράφια ή συσσώρευση πάγου, τότε χρειάζεται νωρίτερα. Ο καταψύκτης ειδικά θέλει έλεγχο όταν αρχίζει να "πιάνει" πάγο που δεν φεύγει εύκολα. Η τακτική συντήρηση μειώνει τον χρόνο καθαρισμού. Όσο το αφήνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία. Προφανώς, τα πιο σύγχρονα μοντέλα δεν θα πιάσουν πάγο καθώς διαθέτουν αυτόματα συστήματα απόψυξης. Εάν πιάσουν, τότε σίγουρα πρέπει να το ελέγξεις.

Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις

Δεν χρειάζονται πολλά. Τα απολύτως απαραίτητα είναι και αρκετά. Χλιαρό νερό, μαλακό πανί ή σφουγγάρι, χαρτί κουζίνας. Για φυσικό καθαρισμό, επίλεξε λίγη μαγειρική σόδα ή λευκό ξίδι. Αν δεν μπορείς τις μυρωδιές και έχεις να κάνεις με πιο επίμονους λεκέδες, τότε διάλεξε ήπιο καθαριστικό κατάλληλο για επιφάνειες τροφίμων.

Απόφυγε τα σκληρά σύρματα, τη χλωρίνη και τα έντονα χημικά. Μπορούν να φθείρουν επιφάνειες και να αφήσουν οσμές. Επίσης, θα έβαζες αλήθεια χλωρίνη στο ψυγείο;

Βήμα πρώτο: άδειασμα και απενεργοποίηση

Ξεκίνα αδειάζοντας τον ψυγειοκαταψύκτη. Τα τρόφιμα μπορούν να μπουν προσωρινά σε θερμομονωτική τσάντα ή σε δροσερό χώρο. Στη συνέχεια, απενεργοποίησε τη συσκευή. Είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας αλλά και για πιο αποτελεσματικό καθάρισμα.

Αν ο καταψύκτης έχει πάγο, άφησε την πόρτα ανοιχτή για να ξεκινήσει η απόψυξη φυσικά.

Καθαρισμός εσωτερικών επιφανειών

Αφαίρεσε ράφια και συρτάρια. Πλύνε τα ξεχωριστά με χλιαρό νερό και ήπιο καθαριστικό. Για φυσική λύση, η μαγειρική σόδα σε νερό καθαρίζει χωρίς να αφήνει μυρωδιές.

Στο εσωτερικό του ψυγειοκαταψύκτη, πέρασε όλες τις επιφάνειες με νωπό πανί. Δώσε προσοχή στις γωνίες και στα σημεία που μαζεύουν υγρασία. Αν υπάρχουν υπολείμματα τροφών, άφησε το διάλυμα να δράσει λίγα λεπτά πριν σκουπίσεις.

Στέγνωσε καλά πριν τοποθετήσεις ξανά τα ράφια.

Καταψύκτης και πάγος

Αν υπάρχει συσσώρευση πάγου, μην χρησιμοποιήσεις αιχμηρά αντικείμενα. Ο φυσικός τρόπος απόψυξης είναι ο ασφαλέστερος. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα μπολ με ζεστό νερό μέσα στον καταψύκτη για να επιταχύνεις τη διαδικασία.

Μόλις φύγει ο πάγος, καθάρισε και στέγνωσε καλά τον χώρο πριν επαναφέρεις τη λειτουργία.

Λάστιχα πόρτας και εξωτερικές επιφάνειες

Τα λάστιχα της πόρτας είναι σημείο που συχνά παραβλέπετε. Εκεί όμως συσσωρεύονται υγρασία και βρωμιά. Καθάρισε τα με μαλακό πανί και ήπιο διάλυμα. Έτσι διατηρείται η σωστή στεγανότητα και αποφεύγεται απώλεια ψύξης.

Το εξωτερικό του ψυγειοκαταψύκτη καθαρίζεται με απλό πανί και νερό. Αν η επιφάνεια είναι ανοξείδωτη, σκούπισε προς μία κατεύθυνση για καλύτερο αποτέλεσμα.

Πριν τον ξαναθέσεις σε λειτουργία

Βεβαιώσου ότι όλα είναι στεγνά. Τοποθέτησε ξανά ράφια και τρόφιμα και ενεργοποίησε τη συσκευή. Περίμενε να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία πριν γεμίσεις πλήρως.

Οργάνωσε τα τρόφιμα ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας. Αυτό βοηθά τόσο στην ψύξη όσο και στη διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος.

Μικρές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά

Σκούπισε άμεσα διαρροές. Έλεγχε συχνά ημερομηνίες και τρόφιμα που έχουν αλλοιωθεί. Μην υπερφορτώνεις τον ψυγειοκαταψύκτη. Κράτα τα τρόφιμα σε κλειστά δοχεία.

Ο καθαρός ψυγειοκαταψύκτης δεν είναι θέμα υπερβολής. Είναι θέμα σωστής χρήσης. Και όταν γίνεται σωστά, δεν σου τρώει χρόνο. Σου τον γλιτώνει.