istock
Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου είναι εδώ και το εορταστικό τραπέζι για τα Χριστούγεννα έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται. Είτε σου αρέσει να κάνεις Ρεβεγιόν Χριστουγέννων στις 24/12, είτε θα στρώσεις το γιορτινό τραπέζι ανήμερα των Χριστουγέννων στις 25/12, σίγουρα πρέπει να ξέρεις τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο ζουμερή και λαχταριστή γεμιστή γαλοπούλα.
Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την τέλεια γεμιστή γαλοπούλα.
- Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, πρέπει να αποψυχθεί σωστά στη συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.
- Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (μετά το ψυγείο) για 45 λεπτά.
- Να θυμάστε ότι θα πρέπει να μπει κατευθείαν στο φούρνο.
- Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι: Αν το υγρό που βγαίνει είναι αχνό ροζ, χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
Η συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα!
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100 gr βούτυρο Lurpak
- 2 κλων. θυμάρι
- 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 50 gr βούτυρο Lurpak
- 200 gr κιμά ανάμικτο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 30 ml κονιάκ
- 5 δαμάσκηνα
- 5 κάστανα (βρασμένα)
- 5 βερίκοκα
- 1 μήλο
- 2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
- 1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση της γαλοπούλας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε καλά την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.
Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα με απορροφητικό χαρτί, μέσα και έξω. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).
Με τα δάχτυλα, προσεκτικά, διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος ώστε να δημιουργήσουμε θήκη. Τοποθετούμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα και κάνουμε απαλό μασάζ για να απλωθεί παντού.
Τραβάμε το δέρμα του λαιμού προς τα πάνω και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε, ώστε να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.
Δένουμε ή ράβουμε τη γαλοπούλα, ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αυτό βοηθά να κρατήσει ωραίο σχήμα στο ψήσιμο και να διατηρήσει τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και, ιδανικά, πάνω σε σχάρα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C με αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2,5 ώρες.
Για να μη στεγνώσει και για να μην αρπάξει το δέρμα, την αλείφουμε τακτικά με τα υγρά του ταψιού, περίπου κάθε 20 λεπτά. Αν αρχίσει να αρπάζει, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το τοποθετούμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο) και όταν δείξει 74°C η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, ώστε να ανακτήσει τους χυμούς της, που κατά το ψήσιμο ανεβαίνουν στην επιφάνεια σαν φυσαλίδες.
Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με ένα κουτάλι. Τα υπολείμματα των υγρών έχουν εξαιρετική γεύση και αποτελούν βάση για την καλύτερη σάλτσα.
Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, συνοδεύοντας με σάλτσα gravy σε σαλτσιέρα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr
