ΑΠΕ - ΜΠΕ
Αν το πρώτο πράγμα που συζητάς στον καφέ με τις φίλες σου είναι το πόσο έχουν ακριβύνει τα ενοίκια ή το πόσο ακατόρθωτο μοιάζει πλέον το να μείνεις μόνη σου, δεν είσαι η μόνη. Το στεγαστικό ζήτημα είναι η νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες στην Ευρώπη, και η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά αυτού του κυκλώνα.
Η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος βάζει τα πράγματα στη θέση τους, εξηγώντας με απλά λόγια γιατί οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Το συμπέρασμα; Ζητάμε πολλά, αλλά υπάρχουν λίγα.
1. Το "φλερτ" των ξένων επενδυτών με τα ελληνικά ακίνητα
Η ζήτηση από το εξωτερικό παραμένει το "βαρύ πυροβολικό". Από το 2018 μέχρι το 2025, οι ξένοι επενδυτές έριχναν στην αγορά ακινήτων περίπου 1,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Αν το συγκρίνεις με τα μόλις 170 εκατομμύρια που επενδύονταν παλιότερα (2008-2017), καταλαβαίνεις τη διαφορά. Ακόμα και το 2025, που η κίνηση έπεσε λίγο λόγω των νέων κανόνων στη Golden Visa, το ενδιαφέρον παραμένει στα ύψη.
2. Αλλάζουμε εμείς, αλλάζει και η ανάγκη για σπίτι
Δεν φταίνε μόνο οι ξένοι. Έχουν αλλάξει και οι δικές μας ζωές. Παρόλο που ο πληθυσμός συνολικά μειώνεται, οι ανάγκες για σπίτια αυξάνονται. Γιατί;
Περισσότερα solo households: Τα μονοπρόσωπα και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά αυξάνονται διαρκώς.
Αστικοποίηση: Όλοι θέλουμε να είμαστε κοντά στο κέντρο και στις δουλειές μας.
3. Πού πήγαν τα σπίτια; (Το μυστήριο των κλειστών διαμερισμάτων)
Ενώ η ζήτηση ανεβαίνει, τα διαθέσιμα σπίτια... λιγοστεύουν.
Airbnb παντού: Μπορεί να πάρθηκαν μέτρα, αλλά το 2024 καταγράφηκαν πάνω από 207.000 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σπίτια που θα μπορούσαν να είναι κανονικές κατοικίες, έχουν γίνει καταλύματα για τουρίστες.
Εγκλωβισμένα ακίνητα: Πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά και ρημάζουν γιατί είναι δεσμευμένα για χρέη ή δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κίνητρο να τα φτιάξουν κι έτσι μένουν εκτός αγοράς.
Κόστος ανακαίνισης: Με τις τιμές των υλικών στα ύψη, πολλοί προτιμούν να αφήσουν ένα σπίτι άδειο παρά να μπουν στη διαδικασία να το ανακαινίσουν.
4. Η οικοδομή που "πάγωσε"
Στην Ευρώπη χτίζουν, εμείς... το σκεφτόμαστε. Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2025 οι νέες άδειες μειώθηκαν, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Ευτυχώς, το δεύτερο εξάμηνο του '25 το κλίμα άρχισε να αλλάζει, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.
Τι πρέπει να γίνει;
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σαφής: χρειαζόμαστε κίνητρα.
- Να χτιστούν νέα σπίτια.
- Να αναβαθμιστούν τα παλιά και υποβαθμισμένα ακίνητα.
- Να δοθούν λόγοι στους ιδιοκτήτες να ανοίξουν ξανά τα κλειστά διαμερίσματα και να τα ρίξουν στην αγορά των ενοικίων.
Μέχρι τότε, η αναζήτηση σπιτιού θα παραμείνει ένα δύσκολο σπορ για δυνατούς λύτες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr