4 λαχταριστές συνταγές για πρωινό και brunch το Σαββατοκύριακο

Συνταγές με αυγά, αβοκάντο, σάντουιτς, κρουασάν και ό,τι λαχταριστό χρειάζεσαι για ένα τέλειο πρωινό στο σπίτι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

O αγαπημένος μας Cool Artisan food blogger μας προτείνει τέσσερις πανεύκολες, πεντανόστιμες συνταγές για πρωινό και brunch, με αυγά, αβοκάντο, σάντουϊτς, κρουασάν και φυσικά βάφλες για το Σαββατοκύριακο. 4 αγαπημένες του συνταγές για να εντυπωσιάσουμε χωρίς να κουραστούμε στην κουζίνα.

Συνταγή για αυγά Μπένεντικτ (Eggs Benedict) | Ο Νεοϋορκέζικος τρόπος να απολαύσεις τα αυγά

Λαχταριστό homemade brunch: 3 αλμυρές + 1 γλυκιά συνταγές για αυτό το Σαββατοκύριακο

4 λαχταριστές συνταγές για πρωινό και brunch το Σαββατοκύριακο

Αυγά σε κουλούρι με αβοκάντο

Συστατικά

  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • 2 αυγά
  • ελαιόλαδο για τα αυγά
  • 1/2 αβοκάντο
  • 2 baby πατάτες
  • 1/2 κούπα κόκκινα φασόλια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο
  • 1/2 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

Οδηγίες

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει, στερεώνουμε το κουλούρι και ρίχνουμε μέσα τα δύο αυγά. Για να πετύχει καλύτερα μπορούμε να έχουμε σπάσει τα αυγά σε ένα μπολάκι πρώτα και μετά να τα ρίξουμε μέσα στο κουλούρι.
  • Σκεπάζουμε με ένα καπάκι κατσρόλας το τηγάνι για να ψηθούν καλά τα αυγά και στην πάνω πλευρά.
  • Κόβουμε το αβοκάντο σε φέτες και το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα, το μπούκοβο και το αλατοπίπερο.
  • Σε ένα μεγάλο πιάτο σερβίρουμε το κουλούρι με τα αυγά, το αβοκάντο και στη συνέχεια τις πατάτες και τα φασόλια.

Κρουασάν με κρέμα παρμεζάνα και αβοκάντο

Τα κρουασάν είναι ο καλύτερος φίλος του σπιτικού brunch! Σήμερα τα γεμίζω με μια πανεύκολη κρέμα φρεσκοτριμμένης παρμεζάνας και φέτες από ώριμο αβοκάντο.

Συστατικά

Για την κρέμα παρμεζάνας:

  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
  • 300 γρ. μανιτάρια
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. παρμεζάνα, φρεσκο-τριμμένη

Για το στήσιμο των κρουασάν:

  • 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες
  • 10 κρουασάν βουτύρου

Οδηγίες

  • Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
  • Μόλις έχουν σωταριστεί χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και την παρμεζάνα.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
  • Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
  • Γεμίζουμε τα κρουασάν βουτύρου με την κρέμα παρμεζάνας και 2-3 φέτες αβοκάντο και σερβίρουμε.

Σάντουιτς με παντζαροσαλάτα

Η σημερινή συνταγή συνδυάζει την αγάπη μου για σάντουιτς με χωριάτικο ψωμί και την ελαφρώς παραλλαγμένη συνταγή για παντζαροσαλάτα. Να ξέρεις πως η ποιότητα του ψωμιού μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα και το πιο ταπεινό υλικό!

Συστατικά

Για τα παντζάρια:

  • 2 παντζάρια, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 κ.σ. θυμάρι

Για την παντζαροσαλάτα:

  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα
  • 5-6 καρύδια
  • 20 ml έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • 1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο κρέμα
  • χωριάτικο ψωμί

Οδηγίες

Για τα παντζάρια:

  • Βάζουμε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο.
  • Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.
  • Κλείνουμε καλά τα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο.
  • Ψήνουμε για μια ώρα στους 180°C

Για την παντζαροσαλάτα:

  • Ρίχνουμε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε ή τα χοντρο-αλέθουμε στο μούλτι.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το τυρί κρέμα, τη μαγιονέζα και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση.
  • Διαλύουμε τη σως με 2 ή 3 κ.σ. νερό, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Ρίχνουμε τη σως πάνω στα παντζάρια, ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και σερβίρουμε σε σάντουΐτς με χωριάτικο ψωμι.

Vegan βάφλες χωρίς γλουτένη

Brunch χωρίς βάφλες δεν γίνεται! Αυτή είναι η πιο εύκολη συνταγή για να συνειδητοποιήσεις ότι οι vegan – gluten free συνταγές είναι πιο νόστιμες (και εύκολες) από τις παραδοσιακές!

Συστατικά

Για τις βάφλες:

  • 150 γρ. βρώμη, αλεσμένη στο μπλεντερ
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 300ml γάλα αμυγδάλου (ή άλλο μη-γαλακτοκομικό "γάλα")
  • 2 ώριμες μπανάνες (~ 200g)
  • 1 κ.σ. έλαιο καρύδας
  • 1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα:

  • Μπανάνα, κομμένη σε φέτες
  • Σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα
  • Αμύγδαλα

Οδηγίες

  • Βάζουμε την βαφλιέρα στην πρίζα για να ζεσταθεί.
  • Κοσκινίζουμε το «αλεύρι» βρώμης σε ένα μπολ και προσθέτουμε το baking powder και το αλάτι.
  • Βάζουμε τις μπανάνες και το γάλα αμυγδάλου (ή κάποιο άλλο μη-γαλακτοκομικό γάλα) στο μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές.
  • Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το έλαιο καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας και με ένα αυγοδάρτη, το χτυπάμε για να αφαιρέσουμε τυχόν σβώλους.
  • Όταν η βαφλιέρα έχει «κάψει», ρίχνουμε το μείγμα (συνήθως περίπου το 1/3 ανα βάφλα).
  • Ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
  • Σερβίρουμε με σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα, αμύγδαλα και φέτες μπανάνας.