Τι να φάω για πρωινό; Μπάρες με βρώμη και καρύδια χωρίς ψήσιμο, τάρτα με σπανάκι, εύκολες φλωρεντίνες βρώμης και άλλες υγιεινές συνταγές

Κάθε μέρα και μία διαφορετική συνταγή για να ξεκινήσεις το πρωινό σου

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

"Φτιάξε το πρωινό από πριν! Μπορείς να ετοιμάσεις μπάρες βρώμης από την Κυριακή, μπάρες που θα παίρνεις μαζί σου κάθε μέρα φεύγοντας από το σπίτι και έτσι θα σου δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στο ασανσέρ ή στο αυτοκίνητο. Μπορείς ακόμα να έχεις φτιάξει τη δική σου granola και να την μοιράζεις σε ποτήρια για να προσθέτεις μόνο το γάλα όταν ξυπνάς. Ένα άλλο κόλπο που εφαρμόζω είναι ότι πάντα βράζω μερικά αυγά για 4 λεπτά ακριβώς (έτσι ώστε ο κρόκος να είναι ρευστός) τα βάζω στο ψυγείο και το πρωί τα τρώω με μια φέτα χωριάτικο ψωμί και τυρί κρέμα. Πολύ γρήγορο και ενεργειακό boost".

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα πρωινά για δίαιτα, απώλεια βάρους αλλά και για να γεμίσεις ενέργεια

Τι να φάω το πρωί

Στο ψυγείο του Γαβριήλ υπάρχουν πάντα αυγά, σοκολάτα, αβοκάντο, λαδοτύρι Μυτιλήνης και άπειρα βαζάκια με μαρμελάδες που φτιάχνει ο ίδιος με εποχιακά φρούτα. «Τώρα το χειμώνα, αγαπώ πολύ τη γλυκοπατάτα, ψητή σε στικς, σούπα ή ακόμα και σε vegan brownies. Επίσης, μου αρέσει η κολοκύθα γιατί είναι το απόλυτο, πολυχρηστικό εργαλείο. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε γλυκά όπως αυτό το cheesecake, σε σούπες, και σε αλμυρές λιχουδιές όπως τα muffins».

Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα για το σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα, ο Cool Artisan προτείνει 5 λαχταριστές συνταγές για να ξεκινάς την κάθε μέρα.

Τέλειο πρωινό με πουτίγκα με τσία, γάλα καρύδας και topping με εσπεριδοειδή

Τι να φάω για πρωινό; 5 λαχταριστές συνταγές από τον Cool Artisan:

#1. Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο χωρίς ψήσιμο

Υλικά:

  • 120 γρ. βρώμη
  • 80 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 120 γρ. καρύδια
  • 80 γρ. ηλιόσποροι
  • 75 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
  • 150 γρ. μέλι
  • 35 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 50 γρ. φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη, το κακάο, την καρύδα και 1 πρέζα αλάτι. Σπάμε τα μισά καρύδια και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.

Ξύνουμε λίγο πορτοκάλι, ρίχνουμε τα μισά κράνμπερι και το εκχύλισμα βανίλιας. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το μέλι, το φυστικοβούτυρο και το χυμό από πορτοκάλι. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο άλλο μπολ και ανακατεύουμε. Σε μία φόρμα 30 x 10 με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα μας, από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα καρύδια, κράνμπερι και ηλιόσπορο. Το τυλίγουμε με τη μεμβράνη και το πατάμε καλά να σφίξει. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

#2. Muffins γεμιστά με μαρμελάδα

Υλικά:

  • 175 γ αλεύρι
  • 25 γ βρώμη
  • 175 γ μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • Ξύσμα και το χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 150 γ γιαούρτι
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 9 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βάζουμε 9 χάρτινες θήκες για μάφιν σε ένα ταψάκι. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τησόδα σε ένα μπολ.

Χτυπάμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού , το λάδι, το γιαούρτι και το αυγό μαζί με ένα αυγοδάρτη και στη συνέχεια αναμειγνύουμε ελαφρά τα 2 μείγματα Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα σε κάθε χάρτινη θήκη, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα κα στη συνέχεια καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα.

Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και μερικές νιφάδες βρώμης στην κορυφή του κάθε μάφιν. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tip: Για να μην γλιστρήσει προς τα κάτω η μαρμελάδα, μπορείς να ακολουθήσεις την εξής διαδικασία! Αφού βάλεις μια κουταλιά της σούπας ζύμη μέσα σε κάθε θήκη muffin, ψήστα για 3-4 λεπτά και μετά ακολούθησε με την υπόλοιπη μαρμελάδα και την τελευταία κουταλιά ζύμης.

#3. Τάρτα με σπανάκι και αυγά

Υλικά:

Ζύμη για μια τάρτα

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ φέτα χοντροσπασμένη
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη και την βάζουμε πάνω σε μια ταρτιέρα που έχουμε καλύψει με βούτυρο και αλεύρι. Κάνουμε τυφλό ψήσιμο (δηλαδή την ψήνουμε καλυμμένη με ρεβύθια) για 15 λεπτά στους 180°C. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαραίνουμε καλά το σπανάκι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα τυριά και μειώνουμε τη θερμοκρασία για να σιγομαγειρευτεί το σπανάκι για 15 λεπτά. Στη συνέχεια γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.

Τα τελευταία 4 λεπτά προσθέτουμε από πάνω τα ασπράδια από τα αυγά. Τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτουμε από πάνω και τους κρόκους αλλά δεν αφήνουμε να ψηθούν.

#4. Φλωρεντίνες βρώμης

Υλικά:

  • Σπορέλαιο για τo ταψί
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 260 γρ. βρώμη
  • νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη και τα ασπράδια από τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη. Ρίχνουμε μέσα και τη βρώμη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αλείφουμε με ένα πινέλο με λίγο σπορέλαιο δύο ταψάκια για muffins.

Βάζουμε σε ένα μπολάκι, νερό. Βουτάμε τα χέρια μας στο νερό και μετά παίρνουμε από το μείγμα περίπου 1 κ.σ. και σφίγγουμε απαλά έτσι ώστε να κάνουμε μία μπαλίτσα κάθε φορά. Σε κάθε ταψάκι τοποθετούμε τα μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού απλώνουμε τις φλωρεντίνες όσο το δυνατόν πιο επίπεδες μέσα στις θήκες. Προσπαθούμε να τις κάνουμε όσο γίνεται πιο λεπτές χωρίς όμως να αφήνουμε κενά. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο καραμελένιο χρώμα.

Τσεκάρουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός μαχαιριού την κάτω μεριά από μία φλωρεντίνα για να δούμε ότι έχει ψηθεί καλά. Αν δεν έχει επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουμε τις φλωρεντίνες να κρυώσουν μέσα στο ταψί και ύστερα με απαλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα τις αφαιρούμε και τις φυλάμε σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο για να μην πανιάσουν.

#5. Latte με κουρκουμά

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (ή ζάχαρη καρύδας εάν είσαι vegan)
  • 1 ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα τριμμένο ή φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση:

Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια μικρή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, την κανέλα, το μέλι ή τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε συχνά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί το γάλα αλλά όχι να βράσει. Βγάζουμε από το μάτι και αφαιρούμε την κανέλα αν έχουμε βάλει ξυλάκι. (Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά για ακόμα 2 φορές).

Σουρώνουμε το γάλα με ένα μικρό σουρωτήρι. Βάζουμε το γάλα στη μηχανή για το αφρόγαλα και χτυπάμε. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο μέλι ή ζάχαρη καρύδας σύμφωνα με τη γεύση σου.