Follow us

5 τρόποι για να γίνεις πιο δημιουργική | Ναι, είναι μια επίκτητη ικανότητα!

Η έμπνευση βρίσκεται εκεί που δεν το περιμένεις

Woman artist working at her studio desk painting

Συχνά αντιλαμβανόμαστε τη δημιουργικότητα ως κάτι που είτε έχεις είτε όχι. Σύμφωνα όμως με μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard, η δημιουργικότητα είναι κατά 85% μία επίκτητη ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη βελτιώσεις. Η ερώτηση όμως είναι το πώς.

5 τρόποι για να ξεμπλοκάρεις τη δημιουργικότητά σου

Η δημιουργικότητα μπορεί να παρομοιαστεί τους μύες, που όσο τους αφήνεις αγύμναστους, αυτοί ατροφούν. Όσο πιο πολύ, λοιπόν, ενισχύεις τη δημιουργικότητά σου τόσο περισσότερο βελτιώνεται η ικανότητά σου να εξερευνήσεις νέες πτυχές του εαυτού σου, να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και να περάσεις ποιοτικό χρόνο, ακόμα και μόνη σου.

Γιατί οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, σύμφωνα με την Επιστήμη

Η ενίσχυση της δημιουργικότητας κρύβεται ακόμα και στην καθημερινότητά σου. Ενώ μπορείς κάλλιστα να γραφτείς σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής, θεατρικής έκφρασης ή χορού, να θυμάσαι ότι μπορείς να εξελίξεις τις ικανότητές σου ακόμα και μέσα από τα πιο απλά.

Ανταλλαγή ρόλων
Το role play δεν είναι κάτι που κάναμε μικροί, καθώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο και στην ενήλικη ζωή σου. Δεν αρκεί το να προσπαθήσεις να μπεις στη θέση κάποιου άλλου. Δοκίμασε να ανταλλάξεις ρόλους με συναδέλφους ή φίλους και προσπαθήστε να λύσετε τυχόν προβλήματα μέσα από μία πιο δημιουργική διαδικασία.

Τοποθέτησε παιχνίδια στο γραφείο σου
Πολλές εταιρείες δημιουργικού σχεδιασμού ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να έχουν παιχνίδια στα γραφεία τους - από Lego και Play-Doh μέχρι origami. Το να κατασκευάσεις κάτι με τα χέρια σου, αντί να είσαι όλη την ώρα πάνω από το πληκτρολόγιο, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενίσχυση της δημιουργικότητάς σου.

Πες “ναι” στο Doodle
Μπορεί στο σχολείο να αναγκαζόμασταν να προσέξουμε στον πίνακα, αντί να σχεδιάζουμε, αλλά ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε το doodle. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το doodling δεν δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης. Αντιθέτως, μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις “παρούσα” κατά τη διάρκεια μίας δραστηριότητας, ενώ σε άλλη περίπτωση το μυαλό σου θα “ξέφευγε”.

Μπες στην κουζίνα
Η ζαχαροπλαστική μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική ψυχοθεραπεία. Εκείνη την ώρα που έχεις να ασχοληθείς μόνο με το ακριβές μέτρημα της ζάχαρης, το σωστό χτύπημα των αυγών και το μπεν μαρί, ξεχνάς οτιδήποτε σε απασχολεί. Όσο πιο πολύ μάλιστα ασχολείσαι, τόσο αρχίζεις τους πειραματισμούς και ανακαλύπτεις ότι τα σχέδια με τη ζαχαρόπαστα δεν έχουν τελειωμό.

Σταμάτα το brainstorming και κινήσου
Παρόλο που οι παλιές τεχνικές των εταιριών υποστηρίζουν το brainstorming ως μια δυναμική μέθοδο που αυξάνει τη δημιουργικότητα, σύγχρονες έρευνες καταλήγουν ότι δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτείνουν, λοιπόν, νέες προσεγγίσεις για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, όπως να κάνεις έναν περίπατο και γενικά να κινηθείς και να προσπαθήσεις να εξετάσεις ένα πρόβλημα από διαφορετικά μέρη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ