Follow us

7 μύθοι περί αλλεργιών καταρρίπτονται

Για να μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο

allergia-d

Στον αντίποδα της ανοιξιάτικης ανανέωσης και ομορφιάς, υπάρχουν οι αλλεργίες. Όσο τα λουλούδια ανθίζουν και οι υπέροχες μυρωδιές μάς κατακλύζουν, ξεκινάει το συνάχι και το τσούξιμο των ματιών. Παρόλο που η αλλεργία είναι κάτι το οποίο πρέπει να συνηθίσεις και να μάθεις να ζεις με αυτό, υπάρχουν κάποιες κοινές πεποιθήσεις που δεν ισχύουν. Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, τους πιο κοινούς μύθους.

ΜΥΘΟΣ: Οι αλλεργίες είναι ψυχοσωματικές Δεν ισχύει η παραπάνω πεποίθηση, καθώς οι αλλεργίες είναι πραγματικές και έχουν τις ρίζες τους στην κληρονομικότητα και το περιβάλλον, αν και μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή σου νομίζοντας ότι νιώθεις χειρότερα. Σύμφωνα με τον Δρ Andrew Weil στο Discovery Health, “Η αλλεργία βρίσκεται στα σύνορα νου-σώματος και το συναισθηματικό στρες μπορεί να επιταχύνει τις αλλεργικές αντιδράσεις”.

ΜΥΘΟΣ: Η φαρμακευτική αγωγή είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας Όπως προαναφέραμε, το στρες μπορεί να συμβάλει στις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του άγχους, τόσο χειρότερα γίνονται τα συμπτώματά σου. Ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το άγχος σου και ίσως έτσι να σταματήσεις να ανησυχείς τόσο πολύ.

ΜΥΘΟΣ: Αν μείνεις σε κλειστούς χώρους τις ημέρες με γύρη, θα είσαι μια χαρά Ακόμα κι αν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά, τα αλλεργιογόνα μπορούν να βρουν τον δρόμο προς το σπίτι, τα ρούχα ή ακόμα και το δέρμα σου από τις προηγούμενες ημέρες που ήσουν έξω. Μην παραλείπεις να καθαρίζεις το σπίτι σου τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα και να αλλάζεις τα φίλτρα των κλιματιστικών.

ΜΥΘΟΣ: Τα φυσικά και οργανικά τρόφιμα δεν είναι αλλεργιογόνα Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι φυσικά και μη επεξεργασμένα, όπως τα αυγά, τα οστρακοειδή και οι ξηροί καρποί. Παρόλο που τα βιολογικά τρόφιμα δεν έχουν τα επιβλαβή φυτοφάρμακα, οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται συχνά από τις φυσικές πρωτεΐνες, κάτι που ουσιαστικά είναι αναπόφευκτο.

ΜΥΘΟΣ: Όταν είσαι αλλεργική σε ένα ζώο, είσαι και στο τρίχωμά του Μπορεί να πιστεύεις ότι με το να υιοθετήσεις μία κοντότριχη γάτα δεν θα επηρεάσει την υγεία σου, αλλά δεν ισχύει. Όταν είσαι αλλεργικός σε κάποιο κατοικίδιο, η αιτία είναι μία πρωτεϊνη που βρίσκεται στο δέρμα του ζώου και είναι μεταφέρεται με τον αέρα. Όταν γίνεται αυτό, αρχίζεις να φταρνίζεσαι και να τρίβεις τα μάτια σου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκύλοι έχουν τις μισές πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε σχέση με τις γάτες.

ΜΥΘΟΣ: Αν είσαι ενήλικας και δεν είχες ποτέ αλλεργίες, δεν κινδυνεύεις να παρουσιάσεις στο μέλλον Πιθανότατα να στενοχωρηθείς αν μάθεις ότι οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Από τη στιγμή που οι αλλεργίες είναι εν μέρει κληρονομικές, μπορεί να μην έχεις εμφανίσεις κάποια μέχρι στιγμής, αλλά κάτι, όπως η αλλαγή περιβάλλοντος, πιθανότατα να προκαλέσει μία αντίδραση. Επίσης, καθώς ενημερώνεσαι περισσότερο, συνειδητοποιείς ότι οι προηγούμενες κρίσεις με βουλωμένη μύτη και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ήταν, στην πραγματικότητα, αλλεργίες.

ΜΥΘΟΣ: Μετακομίζοντας σε ξηρότερο κλίμα, μειώνονται τα συμπτώματα Πριν ετοιμάσεις βαλίτσες, είναι καλό να γνωρίζεις ότι οι αλλεργίες μπορεί να παρουσιαστούν παντού. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν παντού διαφορετικά ερεθίσματα, κι έτσι ενώ μπορεί να μην σε επηρεάζει η γύρη σε μία συγκεκριμένη περιοχή, να αναπτύξεις αλλεργία σε ένα άλλο μέρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ