Follow us

Φυτική διατροφή: Πέντε καλοί λόγοι για να την επιλέξεις

Το ευέλικτο διατροφικό πλάνο που αξίζει να ακολουθείς είτε είσαι vegan, vegetarian είτε όχι.

MissBloom TEAM
alrpo

Στην προσπάθεια μου να ακολουθήσω μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από έναν μήνα, σχεδόν πάντα αποτύγχανα. Και αυτό γιατί είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε πάλι φαντασίας, μου ήταν αδύνατο να προσαρμόσω τα διάφορα διατροφικά trends στις δικές μου προτιμήσεις και κυρίως στις ανάγκες του οργανισμού μου. Απορρίπτοντας αρκετά μοντέλα διατροφής, νέες τάσεις και εξεζητημένα "υγιεινά" ή "χωρίς" προϊόντα, σύντομα οδηγήθηκα στην φυτική διατροφή.

Ένα από τα βασικότερα κίνητρα που με έπεισε να μπω στον πειρασμό και να την δοκιμάσω ήταν πως δεν χρειάστηκε να αλλάξω εξολοκλήρου τις διατροφικές μου επιλογές. Δεν χρειάστηκε να απαρνηθώ τα φρέσκα ψάρια ή πουλερικά που μου αρέσει να τρώω μια φορά στο τόσο, ούτε να αναρωτιέμαι συνεχώς αν πρέπει να φάω εκείνο ή το άλλο. Η ευελιξία στις επιλογές ουσιαστικά με βοήθησε να επικεντρωθώ στον κύριο στόχο αυτής της διατροφής, που δεν είναι άλλος από την προσθήκη περισσότερων φυτικών τροφών στην καθημερινότητα μου. Κάπως έτσι τον τελευταίο έναν χρόνο, μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες μου – για την ακρίβεια δύο, ξεκίνησα να γυμνάζομαι πιο εντατικά - άλλαξε αβίαστα την φιλοσοφία μου για την υγιεινή διατροφή, η οποία τελικά δεν είναι μόνο ωφέλιμη αλλά κυρίως νόστιμη. Πρωταγωνιστής της αλλαγής αυτής ήταν, είναι και παραμένουν τα φυτικά προϊόντα Alpro.

Φυτική διατροφή: Πέντε καλοί λόγοι για να την επιλέξεις

Φυτική διατροφή: Πέντε κάλοι λόγοι που με έπεισαν να την ακολουθήσω

1. Προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες

Σε μια εποχή όπου τα δεδομένα στον τομέα της υγείας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς όλο και περισσότερες νέες απειλές αναδύονται, η προστασία του οργανισμού μας είναι καίριας σημασίας. Η πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 κ.ά. επιτυγχάνεται μέσω της φυτικής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. φυτικές ίνες, που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε την υγεία του σώματός μας. Είναι σημαντικό βέβαια να ξέρεις και πού θα απευθυνθείς για προϊόντα με υγιεινό προφίλ που να είναι ταυτόχρονα και απολαυστικά. Η Alpro ως ειδικός στη φυτική διατροφή δημιουργεί απολαυστικά φυτικά προϊόντα για περισσότερα από 40 χρόνια, χρησιμοποιώντας μία ποικιλία καρπών, όπως μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, καρύδα, αμύγδαλο, βρώμη, ρύζι κ.α. Στην ελληνική αγορά έχει παρουσία από το 2007 και αποτελεί μία από τις πρώτες μάρκες που σύστησαν τη φυτική διατροφή στους Έλληνες καταναλωτές, όπως άλλωστε και σε έμενα.

2. Συμβάλει στην διατήρηση του υγιούς βάρους

Πολλά από τα προβλήματα που αφορούν τη διατροφή σχετίζονται με την κατανάλωση υπερβολικού αριθμού θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών, μικρή κατανάλωση φυτικών ινών και έλλειψη ποικιλίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, ωστόσο, για καλύτερη και ποιοτικότερη διατροφή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν και υποφέρουν από παχυσαρκία. Στην Ευρώπη, το βάρος άνω του φυσιολογικού απασχολεί το 30%-70% των ενηλίκων ενώ πάνω από το 20% είναι υπέρβαροι.

Όλα τα παραπάνω μπορούν σαφώς να αντιμετωπιστούν μέσω της φυτικής διατροφής. Τα φυτικά προϊόντα τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες, μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, στοιχεία τα οποία μας βοηθούν να ελέγξουμε το βάρος μας. Έτσι, επιλέγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, καρπούς, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικές επιλογές εναλλακτικές του γάλακτος η διαχείριση του βάρους γίνεται εύκολη υπόθεση.

alpro

Η σειρά της Alpro που διατίθεται στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει φυτικά ροφήματα με βάση διαφορετικούς καρπούς, απολαυστικά φυτικά επιδόρπια, φυτική κρέμα μαγειρικής, καθώς και προϊόντα με εξαιρετική απόδοση στον καφέ, γεγονός που μου επιτρέπει να απολαμβάνω τον τέλειο φυτικό καφέ, χωρίς εκπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, στις πρόσφατες ανακαλύψεις μου βρίσκονται και τα προϊόντα Alpro που δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη, όμως έχουν εξίσου υπέροχη γεύση, για μεγαλύτερο έλεγχο των θερμίδων που προσλαμβάνω καθημερινά.

3. Περιλαμβάνει μια απολαυστική ποικιλία επιλογών

Ναι, σίγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως ίσως ήταν οι πρώτες επιλογές τροφών που μου ήρθαν στο μυαλό όταν αποφάσισα να ακολουθήσω την εν λόγω διατροφή, ωστόσο, χάρη στα φυτικά προϊόντα της Alpro, οι "βασικές" αυτές επιλογές απέκτησαν ένα επιπλέον ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, με τα φυτικά ροφήματα αμυγδάλου, καρύδας, βανίλιας, ρυζιού και σόγιας έχω την επιλογή κάθε μέρα να απολαμβάνω και ένα διαφορετικό smoothie, αρκεί να παίξω με τους συνδυασμούς των συστατικών που θα χρησιμοποιήσω. Εξίσου νόστιμα και απολαυστικά ταιριάζουν και σε αλμυρές παρασκευές.

alrpo

4. Δίνει το απόλυτο twist σε κάθε "παραδοσιακή" συνταγή

Ακολουθώντας με κλειστά μάτια πλέον την φυτική διατροφή, μπορώ να πω με σιγουριά πως οι παραδοσιακές συνταγές που δέχονται ορισμένες "φυτικές" αλλαγές στα συστατικά τους, είναι χωρίς αμφιβολία πιο νόστιμες από ποτέ. Και αν δεν με πιστεύεις, δοκίμασε την παρακάτω εύκολη συνταγή για λαχταριστά λαζάνια με λαχανικά και θα με θυμηθείς:

Υλικά

  • 250ml φυτική κρέμα μαγειρικής Alpro
  • 150ml ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη Alpro
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • εστραγκόν
  • 200g σπανάκι
  • 1/2 πράσινο λεμόνι (lime)
  • 250g τριμμένη mozzarella
  • 16 φύλλα φρέσκα λαζάνια
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Κόψε το κρεμμύδι, τα πράσα και το σκόρδο σε μικρούς κύβους και τα κολοκυθάκια λεπτά κατά μήκος. Για την σάλτσα: Τσιγάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα πράσα μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιαφανές. Πρόσθεσε το σπανάκι και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει. Πρόσθεσε μετά τη φυτική κρέμα μαγειρικής Alpro και το ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη Alpro, και μετά τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι-πιπέρι-εστραγκόν-μοσχοκάρυδο-lime. Τοποθέτησε σε ένα ταψί φούρνου, εναλλάξ στρώσεις από σάλτσα, φύλλα λαζάνια, λεπτές φέτες κολοκυθάκια και τη μισή ποσότητα της μοτσαρέλας. Την υπόλοιπη μοτσαρέλα τη ρίχνεις στο τέλος από πάνω. Ψήσε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30', μέχρι τα υλικά να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Είναι έτοιμα να τα απολαύσεις!

Δες κι άλλες συνταγές εδώ!

5. Είναι φιλική προς το περιβάλλον

Last but not least, η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει από το πιάτο μας. Η φυτική διατροφή είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο κάθε μελέτης, και όπως δείχνουν και οι πιο πρόσφατες έρευνες, η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται κατά πολύ από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και συνεπώς την παράλληλη αύξηση της φυτικής διατροφής, καθώς αυτό θα έχει αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Από το 1980, η Alpro έχει μοναδικό σκοπό της την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, εναρμονίζοντας τις δραστηριότητες της με την προστασία του πλανήτη. Πώς; Φροντίζοντας τα προϊόντα της να έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και νερού, διατηρώντας βιώσιμες πρακτικές στην καλλιέργεια και συνεχίζοντας την προσπάθεια για βελτίωσή τους διαρκώς.

Έτσι, από το 2018, είναι πιστοποιημένη με πιστοποίηση B Corp, χάρη στις προσπάθειες της να συνδυάσει κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους με την οικονομική ανάπτυξη. Η φιλοδοξία της είναι να προωθήσει μία μετρήσιμη αλλαγή στη διατροφή προς την κατεύθυνση της φυτικής διατροφής μέχρι το 2025. Αυτός είναι ο τρόπος να πετύχει κάτι καλό για την κοινωνία και τον πλανήτη, αλλά και ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr