Τα 6 φρούτα που ενισχύουν την αποτοξίνωση και βοηθούν στην καύση λίπους

Η δρ Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει ποια είναι τα φρούτα που καίνε το λίπος, ενισχύουν την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού και επιταχύνουν το μεταβολισμό.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Για τα φρούτα έχουν ακουστεί πολλά, στη διαδικασία μιας δίαιτας. Επίσης υπάρχουν οι δίαιτες που τα αποκλείουν (πρωτεϊνικές), με τον ισχυρισμό ότι περιέχουν πολύ φυσική ζάχαρη, άλλες που απαγορεύουν ορισμένα όπως η μπανάνα λόγω αυξημένων θερμίδων και γλυκαιμικού δείκτη, αλλά και δίαιτες αποτοξίνωσης με φρούτα. «Υπάρχουν φρούτα για δίαιτα;», με ρωτάνε πολλοί.

Να τρώω φρούτα στη δίαιτα;

Θεωρώ ότι ακόμη και αν τα αποκλείσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, πρέπει οπωσδήποτε να τα επαναεισάγουμε στη διατροφή μας. Πλούσια σε βιταμίνες, τα φρούτα ικανοποιούν το αίσθημα του γλυκού και φυσικά η διατροφή δεν είναι ζήτημα θερμίδων μόνο. Είναι κοινή λογική ότι μεταξύ μιας μπανάνας 100 θερμίδων και ενός μπισκότου «διαίτης» με συντηρητικά και χρωστικές, θα πρέπει να προτιμήσεις την μπανάνα.

Άλλωστε υπάρχουν φρούτα που περιέχουν συστατικά που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και βοηθούν στη καύση του λίπους, όπως τα παρακάτω.

Τα φρούτα που επιταχύνουν το μεταβολισμό και βοηθούν στο κάψιμο λίπους

1. Γκρέιπφρουτ

Έρευνες έχουν δείξει οτι μισό γκρειπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, βοηθάει στη καύση του λίπους. Περιέχει μια αντιοξειδωτική ουσία, η οποία μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Αυτό βοηθάει και στον κορεσμό, στη λιγούρα για ζάχαρη και στη λιπόλυση.

2. Αχλάδι

Πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το μεταβολισμό και προκαλούν κορεσμό, Kαλά πλυμένα, τρώγοντας τη φλούδα, καταναλώνεις την πηκτίνη, η οποία βοηθάει τα κύτταρα να συγκρατήσουν την υγρασία, προκαλεί κορεσμό και αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.

Ιδανικό σνακ μεταξύ των γευμάτων, μαζί με μια χούφτα ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς.

Γιαουρτογλυκό στο ταψί με μπισκότα πτι-μπερ

3. Ρόδι

Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Οι πολυφαινόλες, όπως ονομάζονται, αποτρέπουν τη συσσώρευση αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, επιταχύνουν το μεταβολισμό και «κόβουν» την όρεξη.

Ιδανικά πιες ένα ποτήρι χυμό πριν από κάθε γεύμα.

Εσύ ξέρεις αυτά τα 8 πράγματα για τα ρόδια;

4. Blueberries

Σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του καρδιολογικού κέντρου του Michigan, τα μούρα μειώνουν τις πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη, ενώ σε ποντίκια μείωσαν το κοιλιακό πάχος κατα 2%. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών που οδηγούν σε αύξηση βάρους.

Πρόσθεσέ τα σε γιαούρτι μαζί με βρόμη και φτιάξε το ιδανικό πρωινό.

10 υγιεινά σνακ για πρωινό και απεριόριστη κατανάλωση από την δρ Μαρία Ψωμά

5. Ντομάτα

Πολλοί δε γνωρίζουν ότι κατατάσσεται στα φρούτα. Περιέχει βιταμίνη C η οποία βοηθάει στη λιπόλυση, ενώ το καροτενοειδές που περιέχει, βοηθάει στην υγεία της καρδιάς.

Καλύτερα να την καταναλώσεις ελαφρώς μαγειρεμένη με λίγο ελαιόλαδο, γιατί τότε εκχυλίζεται το λυκοπένιο αλλά και επιταχύνει το μεταβολισμό.

6. Μήλο

Τα μήλα βοηθούν στην απώλεια βάρους λόγω της πηκτίνης η οποία είναι διαλυτή φυτική ίνα. Προκαλούν κορεσμό, ενώ βοηθούν στην ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και όχι στη απότομη αύξησή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό κάτι το οποίο βοηθά στην απώλεια βάρους.

Επίσης η παρουσία της πηκτίνης καθυστερεί την πέψη και την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η έκκριση πεπτικών ενζύμων.

Ωστόσο δε βοηθά ο χυμός μήλου καθώς ένα μεγάλο μέρος της πηκτίνης έχει απομακρυνθεί με το στύψιμο. Τα μήλα έχουν λίγες θερμίδες και μαζί με την αυξημένη περιεκτικότητα τους σε διαιτητικές ίνες τα καθιστούν ένα εξαιρετικό σνακ.

Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν πως η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας γιατί βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους και σωματικού λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν γίνεται κατανάλωση φυτικών ινών, προκαλείται κορεσμός με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και στη συνέχεια μείωση του βάρους.

Επίσης έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν μήλα έχουν μικρότερη περίμετρο μέσης, το οποίο αποδεικνύει λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Αυτό συνεπάγεται μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.

Οι 19 τροφές που καίνε το λίπος και βοηθούν στην απώλεια βάρους