Ανάλυσέ το | Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείς στην εγκυμοσύνη

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τις τροφές που πρέπει να τρως, ποιες να αποφεύγεις, αλλά και έναν πλήρη οδηγό για τα βότανα στην εγκυμοσύνη

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Θίξατε πάρα πολλά θέματα που ανυπομονώ να αναπτύξω στο ανανεωμένο «Ανάλυσέ το» ! Με ρωτήσατε για:

• τη διατροφή στην εγκυμοσύνη

• πώς διαχειριζόμαστε τις ναυτίες και τους εμετούς των πρώτων μηνών (τι και πώς να τρώμε)

• τον έλεγχο του βάρους,

• τη θετική σκέψη και ψυχολογία αυτούς τους 9 μήνες

• το πώς να προετοιμάσουμε το πρώτο (ή τα πρώτα) μας παιδάκι για τον ερχομό του νέου μέλους

• πώς τα «βγάζουμε πέρα με το πρώτο παιδί» όσο είμαστε με φουσκωμένη κοιλίτσα

• για τη σεξουαλική ζωή κατά την εγκυμοσύνη

• για τη διαχείριση του άγχους και των φοβιών

• για τη γυμναστική (πόσο, πότε και τι είδους επιτρέπεται)

• για την αγωνία των ζευγαριών που δυσκολεύονται να δουν θετικό το τεστ εγκυμοσύνης

• για τον θηλασμό

και πολλά πολλά ακόμη….

Ανάλυσέ Το | Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει το σεξ από τον γάμο;

Μου αρέσει που είστε η έμπνευσή μου και με κάνετε να ανυπομονώ να μιλήσουμε για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε. Θα ξεκινήσω από κάτι που για μένα ήταν πολύ βασικό. Η διατροφή.

Με το που μαθαίνω ότι είμαι έγκυος, έμαθα και τις απαγορευμένες τροφές κατά την εγκυμοσύνη. Μόλις το άκουσα σκέφτηκα «απαγορευμένες τροφές;;;», δηλαδή τι θα πάθω αν φάω άνηθο;;;;; (που μου αρέσει και πολύ στις σαλάτες και στα φαγητά μου).

Γιατί απαγορεύονται τροφές στην εγκυμοσύνη;

  • Κι όμως υπάρχουν κάποιες έρευνες που συνδέουν κάποια βότανα με αποβολές.
  • Επίσης, κάποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγονται γιατί προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Κάποιες άλλες μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις.
  • Επίσης, υπάρχουν τροφές που είναι καλό να καταναλώνονται πολύ στην εγκυμοσύνη… Η διατροφολόγος Γιώτα Καρακασίδου μου έμαθε ποιες είναι οι απαγορευμένες και ποιες οι επιθυμητές τροφές;

Τροφές που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη

  • Εντόσθια
  • Μύδια, όστρακα
  • Ωμό - μελάτο αυγό
  • Μανιτάρια
  • Μπλε τυριά
  • Φιστίκια
  • Αναψυκτικά
  • Αλκοόλ
  • Ωμές πράσινες σαλάτες απέξω
  • Να μην πίνεις περισσότερο από έναν καφέ την ημέρα (και ποτέ με άδειο στομάχι)

Βότανα και εγκυμοσύνη

Βότανα που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη:

Διοσκορία

Προλαμβάνει την αποβολή

Χαμαιλείριο

Προλαμβάνει την αποβολή

Βιβούρνο

Προλαμβάνει την αποβολή

Ερπόφυλλο

Προλαμβάνει την αποβολή

Μιτσέλα

Προλαμβάνει την αποβολή

Φύλλα σμεουριάς

Κατά το τελευταίο τρίμηνο για να τονωθεί η μήτρα και να διευκολυνθεί ο τοκετός

Φύλλα μιτσέλας

Κατά το τελευταίο τρίμηνο για να τονωθεί η μήτρα και να διευκολυνθεί ο τοκετός

Καυλόφυλλο

Στον τοκετό δυναμώνει τις συστολές της μήτρας

Βότανα που δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

Εχινάκεια

Ginseng

Κανέλα

Τζίντζερ ή πιπερόριζα

Δρα σαν αμβλωτικό προκαλώντας συσπάσεις στη μήτρα

Φτέρη

Φτελιά

Φυτά γένους αρτεμισία

Φλισκούνι

Υποβοηθά την αποβολή

Άνηθος

Υποβοηθά την αποβολή

Δεντρολίβανο

Υποβοηθά την αποβολή

Κάρδαμο

Υποβοηθά την αποβολή

Κρόκος

Υποβοηθά την αποβολή

Μάραθος

Υποβοηθά την αποβολή

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα μπορεί να βοηθήσει το έμβρυο τρώγοντας 'έξυπνα'. Τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην περίοδο της κύησης.

Τροφές που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη

  • Για πρόσληψη βιταμίνης D: τα παχιά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα και τόνος), ο κρόκος αυγού, η κρέμα, το βούτυρο και το τυρί περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D.
  • Βιταμίνη Ε: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, η μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί και οι ηλιόσποροι.
  • Βιταμίνη C: Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, γκρέιπ – φρουτ, λεμόνια, ακτινίδια, κόκκινες πιπεριές και το σέλινο, παπάγια, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι.
  • Βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη: Μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην βιταμίνη Β6 έχουμε στο πίτυρο ρυζιού , πίτυρο σιταριού και στους ηλιόσπορους
  • Φολικό οξύ ή βιταμίνη Μ ή Φολασίνη: Οι συνηθισμένες διαιτητικές πηγές του είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, οι φακές τα φασόλια, ο αρακάς, αβοκάντο, μπάμιες, καρότα, ξηροί καρποί και τα πατζάρια.
  • Βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνες: Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

  • Ασβέστιο: Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το τυρί, το λευκό αλεύρι σόγιας, το γάλα και το γιαούρτι, τα όσπρια, το κακάο σκόνη, φασόλια ξερά, σταφίδες.
  • Μαγνήσιο: Τροφές που περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα μαγνησίου είναι: σκόνη από κακάο , σπανάκι, ρεβίθια, αλεύρι από βαμβακόσπορο, σησάμι, καρυκεύματα, σιτάρι, αμύγδαλα
  • Σίδηρος: Πλούσιες πηγές σιδήρου είναι: Βοδινό, νεφρά, χαβιάρι, κοτόπουλο, σκόνη κακάο, ψάρια, συκώτι, πορτοκάλια, πατάτα, ρύζι, αλεύρι σόγιας, ηλιόσποροι, σιτάρι, γαρίδες, μαιντανός, δυόσμος, θυμάρι, σπανάκι, δημητριακά, βρώμη.

    Καλές πηγές: Σκουρόχρωμη ζάχαρη, ξερά φρούτα, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί, χοιρινό, αρνί.

Το μυστικό για να μην θέλεις γλυκό είναι να μην αργείς τα γεύματά σου πάνω από 3 ώρες και να τρως τον μαγικό συνδυασμό των τριών, δηλαδή και την πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι ή τυρί και την βιταμίνη C (σαλάτες, φρούτα) και τον υδατάνθρακα (ρύζι, μακαρόνι, καλαμπόκι, πατάτα, ψωμί).

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη