
Δεν με πιάνει συχνά, όμως αυτή την εβδομάδα είχα πολλές αϋπνίες. Συνήθως ξυπνούσα κατά τις 4.00 και αργούσε πολύ να με ξαναπάρει ο ύπνος. Έτσι θυμήθηκα τα γράμματά σας, όπου πολλές από εσάς με ρωτάτε πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε τις αϋπνίες.
Αν και εσύ έχεις αντίστοιχο πρόβλημα, τα επόμενα 6 βήματα θα σε βοηθήσουν πολύ.
Τα 6 βήματα που καταπολεμούν την αϋπνία
1. Πήγαινε στο κρεβάτι σου μόνο εάν νιώθεις νύστα
Χρειάζεται να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να συνδέσει το κρεβάτι του με τον ύπνο και μόνο. Μήπως κάνεις το λάθος να στριφογυρνάς με τις ώρες στο κρεβάτι σκεπτόμενη όλα όσα σε απασχολούν; Αυτή η συμπεριφορά θα επιδεινώσει τις αϋπνίες σου καθώς μετατρέπεις το κρεβάτι σου σε γραφείο ή σε μέρος που μεταφέρεις και επεξεργάζεσαι τις ανησυχίες σου. Όποτε δεν σε πιάνει ο ύπνος, βγες από την κρεβατοκάμαρα.
2. Πριν κοιμηθείς, κάνε τη λίστα σου
Προκειμένου να προλάβεις την νυχτερινή ανησυχία, πριν κοιμηθείς, κατέγραψε ό,τι σε ενοχλεί και θα χρειαστεί να το διευθετήσεις αύριο. Επίσης, κάνε μια δεύτερη λίστα με τις αυριανές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις. Βεβαιώσου ότι έχεις γράψει τα πάντα. Στη συνέχεια, άφησε τη λίστα στο γραφείο σου (ή κάπου εκτός κρεβατοκάμαρας) και πήγαινε για ύπνο.
Δες επίσης: Ανάλυσέ Το | Tι είναι τα ψυχοσωματικά προβλήματα;
3. Μη χάνεις το φως της ημέρας
Ακόμη κι αν έχεις κοιμηθεί ελάχιστα, μην χάνεις το φως της ημέρας που βοηθά στην αύξηση της έκκρισης της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία από τις πιο βασικές χημικές ουσίες του νευρικού μας συστήματος, που καθορίζει τη διάθεσή μας, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική μας σταθερότητα.
4. Επέλεξε χαλαρωτική μουσική
Άκουσε πριν τον ύπνο σου χαλαρωτική μουσική της αρεσκείας σου. Έρευνες έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
5. Πρόσεξε την διατροφή σου
Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ, την ζάχαρη και τη νικοτίνη ειδικά μετά τις 6 το απόγευμα. Βάλε στην διατροφή σου τη γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά, τη μπανάνα, το μέλι και τη βρώμη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως άνθρωποι που έπασχαν από κατάθλιψη και λάμβαναν καθημερινά αυξημένη ποσότητα των βιταμινών Β6 και Β12, κατέγραψαν υποχώρηση της νόσου σε ποσοστό 92 %.
Συνίσταται η χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών Β που περιέχουν το συνδυασμό των βιταμινών Β1, Β2, Β6 και Β12, οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο στο βιοχημικό κύκλο παραγωγής της σεροτονίνης όσο και στην απελευθέρωση του χημικού συστατικού GABA που είναι βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του επιπέδου του άγχους στο εγκέφαλο. Τις βιταμίνες Β τις βρίσκουμε στο κρέας, στο ψάρι και στη βρώμη. Επίσης τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή αλλιώς λινολεϊκά οξέα, παίζουν βασικότατο ρόλο στην αύξηση της συγκέντρωσης της σεροτονίνης. Έτσι, φρόντισε να τρως συχνά σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί, τόνος και λιναρόσπορο.
Δες επίσης: Ανάλυσέ Το | Πώς να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη και τη μελαγχολία;
6. Προσοχή στην θερμοκρασία
Προσπάθησε η θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σου να μην ξεπερνά τους 18 βαθμούς κελσίου. Γενικά να έχει πιο πολύ δροσιά σε σχέση με τη θερμοκρασία που επικρατεί στο υπόλοιπο σπίτι. Αν οι αϋπνίες σου διαρκούν πάνω από 3 μήνες και τα αίτια είναι ψυχογενή, τότε ίσως κρύβεται κάποια μορφή κατάθλιψης. Μην το αφήσεις. Επισκέψου κάποιον ειδικό.
Να είσαι καλά και μην ξεχνάς το σημαντικότερο: Nα προσέχεις τον εαυτό σου.
Σ.
Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr