Ανάλυσέ το: Οδηγός για μέλλοντες μπαμπάδες από 4 επώνυμους!

Οι Γιώργος Λιάγκας, Τάσος Παπαλαζάρου, Κώστας Κρομμύδας και Σταύρος Σταυρινός δίνουν συμβουλές μόνο για μπαμπάδες στο blog της Σάντυ Κουτσοσταμάτη<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΕΛΛΥ ΔΕΣΥΠΡΗ

Με τον άντρα μου γελάμε όταν διαβάζουμε σε σχετικά βιβλία τα κεφάλαια που αναφέρονται στους μέλλοντες μπαμπάδες… «Μα πώς γίνεται να είστε όλες τόσο ίδιες;…» με ρωτάει απορημένος… «Μα πώς γίνεται να είστε κι εσείς τόσο μα τόσο ίδιοι;…» του απαντάω!

Οι πιο πολλοί μπαμπάδες που παρατηρώ, αργούν λίγο σε σχέση με τη μαμά να μπουν στο ρόλο τους… και είναι απόλυτα φυσιολογικό… εμείς προετοιμαζόμαστε με αϋπνίες, σωματικές ενοχλήσεις και συναισθηματικές εναλλαγές 9 ολόκληρους μήνες. Εκείνοι είναι απλά οι αποδέκτες της δικής μας ιδιόρρυθμης συμπεριφοράς.

Εγώ, ειδικά σε αυτή την εγκυμοσύνη, είχα όλα τα συμπτώματα… Ευερεθιστότητα, συναισθηματική αστάθεια, ευσυγκινησία, άγχος, φόβους κ.ά. Ευτυχώς πολλές φορές το επάγγελμά μου με βοηθά να ανακτήσω κάποιον αυτοέλεγχο. Όμως, δεν τα κατάφερνα πάντα… Οι ορμονικές εναλλαγές πολλές φορές νικούν την αυτογνωσία μας… Και επειδή πολλές από εσάς μου στέλνετε mail για έντονους τσακωμούς με το σύντροφό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι, έκανα ένα γκάλοπ.

Ρώτησα 4 νέους μπαμπάδες τι συμβουλές έχουν να δώσουν στους μελλοντικούς μπαμπάδες ώστε η περίοδος της εγκυμοσύνης να είναι ομαλή και όμορφη για το ζευγάρι…

Αυτοί τα είπαν καλύτερα από μένα!

Μπαμπάς Νο1: Τάσος Παπαλαζάρου PHD, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος





«Πρόκειται για την ομορφότερη περίοδο της ζωής σου, γι’ αυτό αποφάσισε να τη ζήσεις με τα καλά και τα κακά της.
Πάρε άδεια από τη δουλειά σου ή μείωσέ την ή προσπάθησε να δημιουργήσεις χρόνο για τη γυναίκα σου και την… κοιλιά της!

  • Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις είναι τα περίφημα «mood swings» ή αλλιώς οι έντονες εναλλαγές διάθεσης της γυναίκας σου. Πάρε το απόφαση ότι το δίκιο σου δεν θα το βρεις αυτήν την περίοδο κι ούτε είναι προς το συμφέρον σου να ανοίξεις καυγά (οι γυναικείες ορμόνες αυτής της περιόδου θα σε συνθλίψουν). Δείξε θετική διάθεση και να σκέφτεσαι ότι η ημερομηνία λήξης πλησιάζει.
  • Επίσης, σταμάτα να τρως όσο και όπως η γυναίκα σου. Αυτή θα γεννήσει σε λίγο και η κοιλιά της θα εξαφανιστεί… Η δική σου θα μείνει.
  • Ετοίμασε ένα δωμάτιο (στην ανάγκη θυσίασε το αγαπημένο σου γραφείο) για την μητέρα σου ή την πεθερά σου (το πιθανότερο) και κάνε της τα εισιτήρια, τη διαμονή με ό,τι ζητήσει (τάξε της και κανένα ταξιδάκι) ώστε να μείνει το πρώτο τρίμηνο (τουλάχιστον) μαζί σας.
  • Διασφάλισε τον ελεύθερο χρόνο σου. Ετοίμασε «ετικέτες» για τα αγαπημένα σου χόμπι, με άλλα λόγια ονομάτισε αλλιώς το ποτό με φίλους, το γυμναστήριο ή το beach volley. Για παράδειγμα, «έχουμε ένα νέο project στη δουλειά που για τους επόμενους 2 μήνες θα πρέπει να μένω ως τις 12 το βράδυ».
ΥΓ. Όλα τα παιδιά κλωτσάνε το ίδιο στην κοιλιά της μάνας τους. Όχι, το δικό σου δεν θα γίνει σαν το Μέσσι, γιατί ένιωσες ένα κλότσημα με φάλτσα.»

Μπαμπάς Νο 2: Γιώργος Λιάγκας, Δημοσιογράφος-παρουσιαστής



«Λέμε πως ένα ζευγάρι περιμένει παιδί, αλλά ουσιαστικά εκείνος που «περιμένει» είναι μόνο ο υποψήφιος μπαμπάς. Περιμένει να πάνε όλα καλά, περιμένει να περάσουν αυτοί οι 9 μήνες και να φτάσει η στιγμή που θα κρατήσει στα χέρια του το μωράκι -στην αρχή κάπως αμήχανα ή φοβισμένα αφού, κακά τα ψέματα, δεν είναι εκείνος που μπορεί να φροντίσει το νεογέννητο.

Κάθε μωρό τον πρώτο καιρό έχει ανάγκη αποκλειστικά τη μαμά του. Να το ταΐσει, να το ηρεμήσει, να το κοιμίσει. Γι’ αυτό και η υποψήφια μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν «περιμένει» όπως ο μπαμπάς. Προετοιμάζεται.

Οι 9 μήνες που έχει το μωρό στην κοιλιά, από την πρώτη στιγμή που το μαθαίνει μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν τον τοκετό, είναι σαν ταχύρυθμα σεμινάρια με σκοπό το περίφημο μητρικό φίλτρο να μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

Είναι οι 9 μήνες που δοκιμάζονται η υπομονή και οι αντοχές της γυναίκας (που με τη σειρά της δοκιμάζει την υπομονή και τις αντοχές του συντρόφου της) ώστε όταν ακουστεί αυτό το δυνατό πρώτο κλάμα -από μια σταλιά μωρό- να είναι απόλυτα έτοιμη να το φροντίσει.

Ποιος είναι ο ρόλος του υποψήφιου μπαμπά, θα μου πεις. Κατά τηγνώμη μου, να κάνει καλό support στη μαμά. Να μην νευριάσει με τα συχνάαδικαιολόγητα νεύρα της, να καλμάρει τις αγωνίες της (κι ας έχει κι οίδιος τις ίδιες), να την κάνει να νιώθει όμορφα αλλά και όμορφη –γιατίκάθε γυναίκα, ακόμα και η πιο κούκλα έγκυος με την πιο εύκολη και χωρίςπροβλήματα εγκυμοσύνη, περνάει τις μέρες που νιώθει πρησμένη,κουρασμένη, εκνευρισμένη.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη, μάλιστα, μέσα σε όλα έχεις να σκεφτείς και το πρώτο παιδί.Να μην νιώσει παραμελημένο, να μην ακούει συνεχώς για «το μωράκι πουέρχεται» και νιώθει πως ένας άγνωστος εισβολέας ξαφνικά «κλέβει» τοενδιαφέρον που πριν από λίγο καιρό ήταν αποκλειστικά στραμμένο στο ίδιο.Άσε που το μωρό που «έρχεται», μέχρι να έρθει βρίσκεται μέσα στηνκοιλιά της μαμάς του, εμποδίζοντάς την να ασχολείται μαζί του όπως πρινόσο η εγκυμοσύνη προχωρά. Δεν μπορεί να το κρατάει αγκαλιά όλη μέρα, δενμπορεί να κάνει ακροβατικά και τσουλήθρες μαζί του στο πάρκο.

Όταν γίνεσαι για δεύτερη φορά μπαμπάς, πέρα του ότι το έργο το έχεις ξαναδεί και είσαι κάπως πιο προετοιμασμένος, διαπιστώνειςπως στο πρώτο παιδί βρίσκεις ένα μικρό φίλο που πετάει τη σκούφια τουγια κοινές μικροαποδράσεις. Ένα φιλαράκο που μαζί θα πάτε για μπάνιο στηθάλασσα, για ποδόσφαιρο, ποδήλατο ή σινεμά. Κι εκεί αρχίζει και το δικόσου δέσιμο με το παιδί να γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Κάνει καλό καιστο παιδί και σε σένα, αλλά και στη μαμά που καμαρώνει για αυτήν τησυμμαχία, ακόμα κι αν μέσα της ζηλεύει λίγο που έχει χάσει τηναποκλειστικότητα».

Συνέχεια στη σελίδα 2


Μπαμπάς Νο3: Σταύρος Σταυρινός, εμπνευστής του superdad.gr




Σήμερα στις 1:56 μ.μ.
«Είσαι μέλλοντας μπαμπάς; Βλέπεις την κοιλιά της γυναίκας σου να φουσκώνει και μαζί της να φουσκώνουν στο μυαλό σου σενάρια για το πώς θα τα καταφέρεις ν’ αντεπεξέλθεις σ’ έναν ρόλο που μέχρι τώρα, ποτέ δεν έπαιξες; Ψυχραιμία! Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αποκτά παιδί.

Είναι φυσιολογικό στην αρχή να φοβάσαι ότι δεν θα μπορέσεις ν' αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις, ότι θα κάνεις κάποιο λάθος, ότι δεν θα τα καταφέρεις... Είναι άγχη και προβληματισμοί που τ’ αποκτάς αυτόματα απ' τη στιγμή που μαθαίνεις ότι η καλή σου είναι έγκυος στο παιδί σου.

Βασικό είναι να μην ξεχνάς ότι η σύντροφός σου σε χρειάζεται πλάι της, οπότε θα πρέπει να συγκρατηθείς και να αποφύγεις τυχόν κρίσεις πανικού! Να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου τα εξής:

  • οι έγκυες γυναίκες ξεχνούν πράγματα (επιστημονικά και εμπειρικά τεκμηριωμένο)
  • ποτέ δεν αναφέρουμε πόσο μεγάλωσε η κοιλιά (γιατί δεν το εκλαμβάνουν ως κομπλιμέντο)
  • το στήθος μεγαλώνει αλλά δεν είναι για σένα..
  • το παιδί που θα φέρει στον κόσμο είναι από τώρα το κέντρο του κόσμου της!

Γενικά με την εγκυμοσύνη πρέπει κάθε άντρας να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι εδώ ισχύει το γνωστό «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», με τη διαφορά ότι ο «πελάτης» είναι η έγκυος γυναίκα! Και ότι απαγορεύεται ρητά να αναφέρεις κάτι από τα παραπάνω στην έγκυο γυναίκα σου και φυσικά να εκφράσεις οποιαδήποτε παράπονο. Γιατί ακόμα και αν αυξάνεται το βάρος της, έχει περίεργες λιγούρες, δε σου «κάθεται», δε σε αφήνει να αγγίζεις το στήθος της, και άλλα πολλά, δεν παύει να κουβαλάει μέσα της το παιδί σου…
Καλή λευτεριά!»

Συνέχεια στη σελίδα 3

Μπαμπάς Νο4: Κώστας Κρομμύδας, Ηθοποιός- Συγγραφέας




«Γράμμα σε έναν μελλοντικό μπαμπά»

Αγαπητέ μελλοντικέ πατέρα.
Σου γράφω από τη θέση ενός πατέρα με μια κόρη κοντά στα έξι.
Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος και δεν θα άλλαζα με τίποτα στη ζωή μου είναι το ότι ασχολήθηκα όσο μπορούσα περισσότερο με την ανατροφή και το μεγάλωμα της κόρης μου. Το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω αν αξιωθούμε να κάνουμε και ένα δεύτερο παιδί.

Ο λόγος που σου γράφω αυτό το γράμμα μελλοντικέ μπαμπά, είναι γιατί ξέρω ότι μπορεί να πέσεις στην παγίδα που πέφτουν οι περισσότεροι. Να πιστέψεις δηλαδή πως όλη αυτή η διαδικασία είναι δουλειά της γυναίκας σου και να χάσεις ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι που θα σε δέσει όσο τίποτα άλλο με το παιδί σου. Ακόμη θυμάμαι με νοσταλγία τις μυρωδιές των μωρουδίστικων ρούχων όταν αγκάλιαζα την κόρη μου.

Θέλω να σε παρακαλέσω να αφήσεις πίσω προκαταλήψεις και ταμπού και να «βουτήξεις» σε αυτό το μαγικό κόσμο. Τα δέσιμο που θα δημιουργηθεί αυτά τα πρώτα χρόνια μεταξύ σας θα ακολουθεί τη σχέση σας για όλη σας τη ζωή. Τα συναισθήματα είναι έτσι και αλλιώς μοναδικά. Αν όμως τα ζεις από κοντά παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Δεν θα μακρηγορήσω για να μην σε κουράσω. Απλά σου ξανά ζητώ να πάρεις στα χέρια σου πάνες, μπιμπερό, καρότσια και ότι άλλο και να ξεκινήσεις το ταξίδι. Να είσαι σίγουρος πως θα είναι το καλύτερο της ζωής σου.

«Σεξ κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνης»

Δυστυχώς τον τελευταίο λόγο σε αυτή τη περίοδο θα τον έχει η σύντροφός σου, αυτή καταλαβαίνει πολύ καλά το σώμα της και ξέρει τι θέλει, από την άλλη μην απορήσεις αν καταλάβεις ότι δεν ξέρει τι θέλει.

Kαι οι 2 είναι απολύτως φυσιολογικές συμπεριφορές (μην ξεχνάς πως οι ορμόνες της κάνουν τρελό πάρτι μέσα στο σώμα της) και θα πρέπει να δείξεις κατανόηση και υπομονή (για άλλη μια φορά). Δεν νομίζω ότι υπάρχει η ίδια συνταγή για όλες τις περιπτώσεις και για όλα τα ζευγάρια, με αρκετή και ήρεμη κουβέντα θα βρείτε τους τρόπους να περάσετε εξίσου όμορφα και αυτό το μικρό στάδιο.

Και να μην ξεχνάς ποτέ πως δεν χρειάζεται μόνο η ερωτική πράξη για να την κάνεις να νιώσει όμορφα, αν δεν το έχεις κάνει ως τώρα βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει… και εδώ μην κάνεις τη βλακεία και δείξεις στη γυναίκα σου ότι σταμάτησες να την ποθείς, θα πρέπει να μην νιώσει καμιά αλλαγή στην συμπεριφορά σου, θα έχει έτσι και αλλιώς αρκετά άλλα θέματα να λύσει, μην έχει και την δικιά σου αμφισβήτηση.
Γιατί έτσι είναι και το σωστό, είσαι και εσύ υπεύθυνος για αυτή τη φουσκωμένη κοιλιά οπότε μην έχεις κανένα έκπληκτο ύφος κάθε φορά που τη βλέπεις , αυτή η κοιλιά θέλει πολλά χάδια και πολλές γλυκές κουβέντες. Άλλωστε τώρα με ένα χάδι δίνεις αγάπη και φροντίδα σε 2 ψυχές…

Έκανα ένα γκάλοπ για το θέμα του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν μπορώ να πω πως βρήκα μια κοινή γραμμή χειρισμού του θέματος
, άλλοι για 9 μήνες δεν είχαν καμιά επαφή, αλλά άκουσα και περιπτώσεις που είχανε επαφές μέχρι την προηγούμενη μέρα του τοκετού… τι να σας πω, καλύτερα να ακολουθήσετε μια μέση οδό και πάντα με κατανόηση και συζήτηση. Οι ακραίες λύσεις και συμπεριφορές ποτέ δεν βοηθάνε. Και επειδή ξέρω πως περιμένετε και τη δικιά μου εμπειρία θα σας πω ότι εμείς δεν είχαμε το παραμικρό θέμα. Πολύ απλά δεν υπάρχει μια συνταγή χειρισμού, για αυτό βρείτε το δικό σας τρόπο!
Με εκτίμηση και αγάπη ένας μπαμπάς που δήλωσε και δηλώνει παρών!»

---

Ευχαριστώ πολύ πολύ και τους τέσσερις μπαμπάδες που μίλησαν με χιούμορ και πραγματική σοφία για την πατρότητα…
Χαίρομαι πραγματικά που παρατηρώ όλο και περισσότερο τους μπαμπάδες να συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών τους σε σχέση με παλαιότερα… Οπότε κορίτσια δείξτε αυτό το κείμενο στους άντρες σας και ίσως τους δώσει κάποιες καινούριες ιδέες…

Να είστε καλά!

Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.