Follow us

Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τα άγχη και τους φόβους της νέας μητέρας

Θα είμαι καλή μαμά; Θα χαλάσει η σχέση με το σύντροφό μου; Θα το αγαπάω όπως το πρώτο μωρό; H Σάντυ Κουτσοσταμάτη καταλαβαίνει το άγχος που δημιουργεί η μητρότητα και δίνει απαντήσεις

Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τα άγχη και τους φόβους της νέας μητέρας

Τώρα που το blog αφιερώνεται σε εσάς τις νέες μανούλες, όλο και πιο πολλά είναι τα μηνύματά σας που μου δείχνουν τις ανησυχίες, τις απορίες, τα άγχη και τους φόβους σας.

Όμως επειδή πιστεύω ακράδαντα πως μια εγκυμονούσα αλλά και μια νέα μαμά, αυτό που χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι θετική σκέψη, θα απαντήσω στις ανησυχίες σας…


‘Εχω και εγώ πολλές, όμως τελευταία πήρα μια συνειδητή απόφαση να σκέπτομαι θετικά και αισιόδοξα και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει…

«Θα το αγαπήσω όπως το πρώτο μου μωράκι;»


Αυτή είναι και δική μου ανησυχία. Όμως πάντα με καθησυχάζει η συζήτηση με τις μαμάδες που έχουν πολλά παιδιά και υποστηρίζουν πως η αγάπη με έναν μαγικό τρόπο πολλαπλασιάζεται, δεν μοιράζεται! Επίσης, το κάθε παιδί, καθώς είναι μια διαφορετική προσωπικότητα, το αγαπάς και με διαφορετικό μοναδικό τρόπο χωρίς να υπάρχει σύγκριση…

«Θα πάει καλά η εγκυμοσύνη;»


Αυτή είναι μια ανησυχία πολύ λογική, ειδικά αν είχες κι εσύ στο ιστορικό σου κάποια αποβολή, όπως εγώ. Ωστόσο, μια αποβολή δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη! Σε καμία περίπτωση! Επειδή έγινε μια φορά δεν σημαίνει το θα ξαναγίνει (εκτός αν ο γιατρός σου σου είπε πως υπάρχει κάποιο οργανικό θέμα-αλλά και έτσι να’ ναι πλέον τα περισσότερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία).

Ξέρω γυναίκες που είχαν πάνω από δυο αποβολές και έχουν πολλά παιδιά… αυτό που παρατηρώ είναι πως όταν χαλαρώνουν και σκέφτονται θετικά, τότε και η εγκυμοσύνη έχει θετική έκβαση. Σίγουρα, ένα άγχος υπάρχει, όμως μην το αφήσεις να σε κυριεύσει. Έλεγξέ το και κοίταξε το τώρα…

Κάνε αυτά που σε ικανοποιούν, μοιράσου τους φόβους σου με θετικούς ανθρώπους και απομυθοποίησε ακόμη και το πιο αρνητικό σενάριο. Αυτό που εμένα με βοηθούσε το πρώτο τρίμηνο που είχα άγχος για την εγκυμοσύνη, ήταν αυτό που μου έλεγε ο άντρας μου «Τι ανησυχείς; Και να μην πάει καλά αυτή η εγκυμοσύνη θα πάει η επόμενη και αν όχι η επόμενη…»

Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τα άγχη και τους φόβους της νέας μητέρας

«Φοβάμαι την αλλαγή που θα φέρει στη σχέση μου με τον άντρα μου ο ερχομός του νέου μέλους»


Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αναμένεις. Το νέο μέλος αναστατώνει τη σχέση και την αναπροσδιορίζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα την καταστρέψει, απλά, θα αλλάξει την καθημερινότητά σας αλλά και τις συνήθειές σας. Θα γεννηθούν καινούριες ανάγκες και στους δυο σας, κάτι που χρειάζεται να το επικοινωνείτε ο ένας στον άλλον.

Επίσης, αυτό που παρατηρείται είναι η ζήλια και το παράπονο του άντρα για παραμέληση, καθώς η γυναίκα πλέον είναι πολύ αφοσιωμένη στο μωρό. Προετοίμασε τον σύντροφό σου και δείτε το και οι δυο σαν κάτι προσωρινό αφού μετά από λίγο το παιδί έχει εξίσου ανάγκη και τον μπαμπά του.

Επίσης, εξήγησε στον άντρα σου ότι εσύ θα τον χρειάζεσαι πιο πολύ απ' ότι το παιδί στην αρχή και ζήτησέ του την υποστήριξή του με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Δηλαδή, πες του τι σημαίνει και σένα υποστήριξη και πώς εκείνος θα μπορέσει αν σου την παρέχει.

Συνέχεια στη σελίδα ii


«Θα επανέλθει ξανά το σώμα μου γρήγορα;»

Το σώμα της γυναίκας έχει τη μαγική ιδιότητα να απλώνει και να μαζεύει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, το πόσο θα προσέξεις και θα φροντίσεις το σώμα σου αυτό εξαρτάται από εσένα. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν πάρει πάνω από 15 κιλά στην εγκυμοσύνη και προσέχουν στον θηλασμό, επανέρχονται τελείως μόλις σταματούν να θηλάζουν. Ωστόσο, ο θηλασμός βοηθά πολύ το σώμα να επανέλθει. Η γυμναστική και η διατροφή θα σε βοηθήσουν πολύ… Από τις περισσότερες γυναίκες ακούω ότι τα 8-9 κιλά φεύγουν πανεύκολα και πολύ γρήγορα αφού γεννήσουν.
Στ’αλήθεια, αν δεν κάνεις υπερβολές, μην ανησυχείς για το σώμα σου…

«Θα είμαι καλή μαμά;»

Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά. Και μόνο που έχεις την προσδοκία από τον εαυτό σου να γίνεις μια καλή μαμά, θα γίνεις. Με αυτό που μπορείς να είσαι ικανοποιημένη είναι αν δεσμευτείς ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Παρόλο που όλοι περιμένουν από εμάς τις γυναίκες να είμαστε έτοιμες μητέρες και με το που θα γεννήσουμε να λατρεύουμε το μωράκι μας, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Μην απογοητευτείς αν δεις ότι η αγάπη αργεί λίγο να έρθει. Θυμάμαι για τον εαυτό μου ότι παρόλο που έβλεπα ένα μικρό πανγλυκο πανέμορφο (στα μάτια μου) πλασματάκι το κοιτούσα και λίγο από απόσταση κάποιες στιγμές.

Διψούσα να μου δείξει κάτι από την προσωπικότητά του για αν δεθώ μαζί του… Δεν έπαυε να είναι ξένο παρόλο που ήταν το μωράκι μου… Πολλές γυναίκες παθαίνουν κατάθλιψη από τις ενοχές επειδή έχουν τέτοια συγκρουόμενα συναισθήματα τα οποία είναι απόλυτα φυσιολογικά, ειδικά τους πρώτους μήνες. Το δέσιμο έρχεται σταδιακά και όλο και μεγαλώνει…

Ανάλυσέ το: Πώς να διώξεις τα άγχη και τους φόβους της νέας μητέρας - εικόνα 2

«Θα καταφέρω να θηλάσω;»


Η κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει από τη στιγμή που δεν έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα (πράγμα σπάνιο) Μην αφήσεις κανένα να σου πει το αντίθετο ή ότι δεν έχεις πολύ γάλα, ή ότι το γάλα σου δεν φτάνει στο παιδί και όλα τα σχετικά που λένε πολλές γιαγιάδες… να επιμείνεις και όλα θα πάνε καλά.

Αν θέλεις μπορείς να επισκεφθείς θα σχετικά άρθρα μου για τον θηλασμό, για την προετοιμασία του πρώτου παιδιού για το δεύτερο, για το πώς να φροντίσεις το σώμα σου και για την θετική σκέψη.

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να μου γράφεις!
Σ.


Μην ξεχνάτε ότι περιμένω τα μηνύματά σας στο mail μου koutsostamati@gmail.com


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati


Aπαγορεύεται ηοποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ