Follow us

Ανάλυσέ το: Τι να κάνεις όταν μαλώνουν τα παιδιά σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αποκαλύπτει τα λάθη που κάνουν οι γονείς στους καυγάδες των παιδιών αλλά και πώς να τους αντιμετωπίσεις σωστά

Ανάλυσέ το: Τι να κάνεις όταν μαλώνουν τα παιδιά σου

Τώρα που μεγαλώνει η μικρή μας, αρχίζω να προβληματίζομαι για τους καβγάδες που θα ακολουθήσουν μεταξύ των δυο παιδιών μου… Ήδη, όταν η μικρή παίρνει κάτι της Ιωαννίτας, εκείνη το αρπάζει αυστηρά και θυμωμένα «Μη Αναστασία, δεν είναι δικό σου αυτό!». Για την ώρα η Αναστασία απλώς την κοιτάει. Πλησιάζει όμως η ώρα που θα αρχίσει να αντιδρά κι εκείνη…

Τα λάθη που κάνουμε οι γονείς

-Παρεμβαίνουμε στους καβγάδες των παιδιών
Αυτό είναι λάθος γιατί τα παιδιά δεν μαθαίνουν να λύνουν μόνοι τους τις διαφορές τους και περιμένουν τον γονέα να τους σώσει. Έτσι, ο καβγάς δεν γίνεται εποικοδομητικός. Επίσης, συχνά ο στόχος των καβγάδων είναι να εμπλέξουν τον γονέα, είτε για να τραβήξουν την προσοχή του, είτε για να δουν τις αντιδράσεις του. Όταν εμείς παρεμβαίνουμε τους δίνουμε έναν ακόμη λόγο να τσακώνονται. Έχει παρατηρηθεί ότι όποτε οι γονείς δεν εμπλέκονται, οι καβγάδες έχουν μικρότερη διάρκεια και συμβαίνουν σπανιότερα.

-Τα συγκρίνουμε («Δες τι ωραία παίζει ο αδερφούλης σου)
Όταν συγκρίνουμε τα παιδιά, τότε εντείνουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και τους δημιουργούμε συναισθήματα μειονεξίας. Χρειάζεται να παρατηρούμε τη συμπεριφορά μας και να είμαστε βέβαιοι ότι δεν δείχνουμε προτίμηση σε ένα από τα δυο.

-Τα βάζουμε σε ρόλο θύτη-θύματος («Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος, πρέπει να κάνεις υποχώρηση» Ή «Εσύ είσαι μικρότερη, πρέπει να περιμένεις»)
Όταν το παιδί μαθαίνει ότι είναι εκείνο που πρέπει να υποχωρεί πάντα στο σπίτι, θα θεωρεί ότι θα είναι εκείνο που πρέπει να υποχωρεί γενικά. Κάτι που δεν είναι δίκαιο και θα επηρεάσει τις κοινωνικές του σχέσεις αλλά και την αυτοεικόνα του. Επίσης, δεν πρέπει να δίνουμε ρόλους στα παιδιά του θύτη-θύματος, γιατί θα υπακούν συνέχεια σε αυτούς. Θέλουμε να καταλάβουν ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ότι κάποια στιγμή όλοι κάνουμε λάθη, όλοι μπορεί να βρεθούμε σε διάφορες θέσεις. Για παράδειγμα, το παιδί που είπε ψέματα μια φορά, δεν σημαίνει ότι είναι ψεύτης, το παιδί που χτύπησε το αδερφάκι του δεν είναι κακό παιδί κοκ.

-Παίρνουμε θέση
Το να πάρουμε θέση στον καβγά, τελικά μας κάνει μέρος του. Ο στόχος είναι να δείξουμε ξεκάθαρα ότι δεν μας αφορά η σύγκρουση, ότι δηλαδή δεν θέλουμε να συμμετέχουμε αλλά ούτε και να τον ακούμε (εκτός αν κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα). Έτσι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φύγουμε από το χώρο που γίνεται ο καβγάς, να δείξουμε αδιαφορία ή να τα απομονώσουμε σε έναν χώρο.

-Φωνάζουμε-χτυπάμε
Αν εμείς φωνάζουμε και τα χτυπάμε, πολύ απλά, τα μαθαίνουμε να κάνουν το ίδιο.

Ανάλυσέ το: Τι να κάνεις όταν μαλώνουν τα παιδιά σου

Τι να κάνεις αν το ένα παιδί χτυπάει το άλλο


Στην περίπτωση που καταλαβαίνεις ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να προσπαθήσεις να τα χωρίσεις, χωρίς όμως να πάρεις θέση ή να το κάνεις μεγάλο ζήτημα. Αν το ένα παιδί μόνιμα χτυπά το άλλο, τότε είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Έχει να κάνει με ζήλεια; Με ανάγκη για προσοχή του γονέα; Με χαμηλή αυτοεκτίμηση του παιδιού; Με μεταφορά της δυσαρέσκειας που νιώθει το παιδί για τους γονείς στο αδερφάκι του;

Πιο σημαντικό ακόμη και από την στιγμιαία αντιμετώπιση του καβγά, είναι να ασχοληθείς με το τι κρύβεται πίσω από τους καβγάδες. Ποιο μήνυμα θέλει να μας περάσει το παιδί; Έτσι, αν βρεθεί το αίτιο, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δοθεί τέλος σε αυτή την μορφή επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών.

Από την άλλη, οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες, από τη στιγμή που δεν εμπεριέχουν βία, είναι εποικοδομητικές και μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών καθώς:
-Διευρύνει την επικοινωνία
-Κοινωνικοποιεί
-Εξασκεί την ικανότητα ορισμού των προσωπικών ορίων των παιδιών

Φυσικά, πόσο εύκολο είναι να μην παρέμβουμε όταν τα παιδιά μας μαλώνουν; Ή να μην πάρουμε θέση όταν βλέπουμε ότι κάποιο από τα παιδιά μας έχει αδικηθεί; Καθόλου εύκολο. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να το ζει και είμαι σίγουρη ότι θα δυσκολευτώ πολύ να μείνω αμέτοχη. Ωστόσο, τα συναισθήματα που βιώνουμε οι γονείς όσο παρατηρούμε τα παιδιά μας να μαλώνουν, μπορούν να μας δώσουν πολλές πληροφορίες για τον εαυτό μας αλλά και για τον ρόλο που έχουμε ως γονείς.
Οπότε, ας μην μεγαλοποιούμε την κατάσταση και ας την χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά!...

Να είσαι καλά!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ