Follow us

Ανάλυσέ Το: «Μαμά αγαπάμε μόνο τα κατοικίδια; Τα υπόλοιπα ζώα τα σκοτώνουμε;»

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για τη διαφορετική μας αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα

Screenshot_1

Από παιδί αγαπούσα τα ζώα. Τα λάτρευα. Μεγάλωσα με ζωάκια στο σπίτι μου και πάντα θυμάμαι να προσπαθούν οι γύρω μου να με συγκρατήσουν για να μην τα πάρω όλα στο σπίτι μου. Στην εικόνα, δε, της κακοποίησης ενός ζώου, πραγματικά συγκλονιζόμουν. Ένιωθα την αδυναμία των ζώων να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αλλά και να ζητήσουν βοήθεια και φυσικά, ο θυμός για τον θύτη ήταν ανυπόφορος.

Πριν λίγα χρόνια, η κόρη μου, έτρωγε κρέας και άρχισε να με ρωτάει από που προήλθε αυτό που τρώει. Όταν με πολύ ζόρισμα, της εξήγησα, εκείνη με κοιτούσε με απορία και θυμό. Ήταν από τις σπάνιες φορές που ένιωσα ότι της μεταφέρω ένα μη ξεκάθαρο μήνυμα. Από τη μια, προσπαθώ να την μάθω να αγαπάει τα ζώα και να φροντίζει όσο μπορεί, τα αδέσποτα, και από την άλλη την ταΐζω κρέας. «Μα μαμά κι αυτό ζωάκι δεν είναι; Τα γουρουνάκια και τις αγελαδίτσες δεν τα αγαπάμε;» Να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Αυτό ήταν το συναίσθημα.

Πραγματικά, έχω διαβάσει σε πολλές μελέτες, ότι τα γουρουνάκια είναι εξίσου, αν όχι και πιο έξυπνα από τα σκυλάκια. Έχω δει αγελάδες να δακρύζουν γιατί αισθάνονται τον κίνδυνο και τον βασανισμό. Τελικά, πώς μεγαλώνουμε; Να αγαπάμε μόνο κάποια ζώα; Πόσο μπερδεμένα είναι όλα στο μυαλό μας σε σχέση με τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη;

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, διάβασα τη σύνδεση του φαινομένου του θερμοκηπίου, με την κτηνοτροφία. Πόσο κακό κάνουμε λοιπόν στο περιβάλλον, όσο εμείς απολαμβάνουμε την ωραία μας μπριζόλα;

Συγκεκριμένα, ο Henning Steinfeld, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. (FAO), έχει πει ότι «Η εκτροφή ζώων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των σημερινών σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων» και ότι «απαιτείται άμεση δράση για να διορθωθεί η κατάσταση». Η κτηνοτροφία ευθύνεται για τις παρακάτω εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: 1) 9% του διοξειδίου του άνθρακα, 2) 65% του οξειδίου του αζώτου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την κοπριά και το οποίο είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, 3) 37% του μεθανίου το οποίο παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών και είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, και 4) 64% της αμμωνίας που προκαλείται από τα ούρα των ζώων και συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή. Οι αριθμοί αυτοί των παραπάνω αερίων αφορούν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα.

Χαρακτηριστικά, ο Paul Watson αναφέρει πως «450 γραμμάρια κρέατος ισοδυναμούν με 3.800 λίτρα φρέσκου νερού. Ποιο είναι το νόημα να κάνεις οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείς για τα πιάτα ή στο ντους όταν κάθεσαι να φας και καταναλώνεις 3.800 λίτρα με ένα μόνο σου γεύμα;»

Σου είπα λοιπόν για την αγάπη για τα ζώα, για το περιβάλλον, δεν σου είπα όμως για την υγεία σου. Αντίθετα, πολλοί υποστηρίζουν την σύνδεση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με πολλές ασθένειες. Κάτι για το οποίο, εάν ρωτήσεις τον διατροφολόγο σου, θα μπορεί να σε ενημερώσει καλύτερα. Η δική μου υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει βιταμίνη που να μου την προσφέρει το κρέας και να μην μπορώ να την αναπληρώσω από φυτικές πηγές.

Το αποκορύφωμα ήταν η στιγμή που άρχισα να ακολουθώ στο instagram όλους τους υποστηρικτές της vegan νοοτροπίας. Τα ζώα δεν είναι πουθενά υποδεέστερα σε σχέση με τον άνθρωπο. Ίσως, να υπερτερούν σε ευφυΐα γιατί δεν καταστρέφουν το σπίτι τους, όπως ο άνθρωπος καταστρέφει τον πλανήτη.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σου κουνήσω το δάχτυλο και να σου πω τι να τρως και τι να μην τρως. Απλά, αναρωτιέμαι, πως θα ήταν ο κόσμος μας, εάν όλοι κάναμε μια προσπάθεια να υποστηρίξουμε αυτά που πιστεύουμε, εάν φυσικά τα πιστεύουμε.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ