Follow us

Ανάλυσέ Το | 7 Tips για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

H ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά

happy mother's day! baby son gives flowersfor  mother on holiday Credit:evgenyatamanenko

Ως μητέρα, έχω πολλές φορές νιώσει πίεση όταν οι μικρές αποκτούν κάτι και αμέσως μετά έρχεται η διεκδίκηση για το επόμενο. Με αγχώνει να παρατηρώ ότι οι μικρές δεν εκτιμούν στη ζωή αυτά που δεν αγοράζονται με χρήματα. Ότι δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν. Και δεν εννοώ υλικά αγαθά.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά. Όταν ένα παιδί νιώθει ευγνωμοσύνη εκφράζεται μέσω της δοτικότητας και της ευγένειας.

Λοιπόν, για να κατακτήσετε την ευγνωμοσύνη, προσπαθήστε ως οικογένεια, να κάνετε τα παρακάτω:

1.Μην ξεχνάς ότι είσαι το πρότυπο

Τα παιδιά παρατηρούν συνεχώς τη συμπεριφορά σου και ερμηνεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Εξασκήσου σε βασικές αρχές σεβασμού και ευγένειας. Ανέφερε στον σύντροφό σου πόσο σημαντική ήταν η βοήθειά του, αναγνώρισε τις προσπάθειες όλων. Έτσι θα μάθουν τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

2.Δημιουργήστε το κουτί ευγνωμοσύνης

Φτιάξτε ένα κουτί ή αγοράστε ένα χάρτινο κουτί στο οποίο θα ζωγραφίσετε και θα κολλήστε αυτοκόλλητα, θα βάλετε κορδέλες (θα το στολίστε όπως θέλετε) και τοποθετήστε το σε ένα σημείο κοινής χρήσης. Κάθε φορά που κάποιος νιώθει ευγνώμων για το οτιδήποτε θα γράφει σε ένα χαρτάκι και θα το βάζει στο κουτί. (εάν θέλετε κάντε μια τρύπα στο κουτί κα χρησιμοποιήστε σαν κουμπαρά). Μια φορά το 3μηνο ανοίξτε το κουτί και διαβάστε τα χαρτάκια όλοι μαζί.

3.Μην δίνεις προσοχή όταν το παιδί επαναλαμβάνει επίτηδες την αρνητική συμπεριφορά.

Προσπάθησε να παρατηρήσεις και να διακρίνεις τις ευγενικές χειρονομίες. Μην δίνεις σημασία και προσοχή στα αρνητικά γιατί όσο τα προσέχεις τόσο θα επαναλαμβάνονται,. Εστίασε στα θετικά, ανάφερέ τα και έτσι το παιδί θα επαναλάβει εκείνα.

4.Κάνε δωρεές και μάθε στο παιδί σου να δίνει ό,τι δεν χρειάζεται ή κάποιο παιχνίδι με το οποίο δεν παίζει πλέον. Μέσα από τη δοτικότητα, το παιδί θα εκτιμήσει όλα όσα έχει.

5.Μην ταυτίζεις τις διακοπές τους με το ότι «θα κάνουν ό,τι θέλουν», αλλά, με το να σκεφτούν «τι χρειάζονται οι άλλοι». Έτσι θα μπουν στη διαδικασία να εκτιμήσουν όλα όσα ήδη έχουν.

6.Γράψτε ευχαριστήρια σημειώματα. Εάν το παιδί ακόμη δεν γράφει, γράψτε μαζί την κάρτα ή γράψτε εσείς τα λόγια και δώστε να την ζωγραφίσει. Κάντε αυτή την κάρτα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Μην ευχαριστείτε μόνο το υλικό δώρο, αλλά και τις πράξεις ευγένειας, δοτικότητας και σεβασμού.

7.Να αναφέρετε στα γεύματά σας, ή κατά τη διάρκεια της ημέρας όλα όσα έχετε και είστε ευγνώμονες. Κάντε την ευγνωμοσύνη μέρος της καθημερινότητάς σας.

Μην ξεχνάς ότι η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για την ευτυχία αφού σημασία δεν έχει το τι έχουμε αλλά το πόσο εκτιμάμε όλα όσα έχουμε.

Αξίζει λοιπόν να την διδάξεις στο παιδί σου και μέσα από αυτή τη διαδικασία να την εξασκήσεις και στον εαυτό σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ