Follow us

Ανάλυσέ το | Έχεις μήπως αίσθημα αποτυχίας;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει το συναίσθημα της αποτυχίας και πώς αυτό συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας

shutterstock_671124790 By Bogdan Sonjachnyj

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τα μηνύματά σας στο instagram, facebook και στο mail μου. Όλα τα θέματα που μου προτείνετε έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και με εμπνέουν για ότι γράφω.

Παρατήρησα λοιπόν, ότι ένα κοινό θέμα που προκύπτει είναι το συναίσθημα της αποτυχίας. «Νιώθω ότι απέτυχα σε κάποιους τομείς της ζωής μου» μου αναφέρετε πολλοί. Πόσο καθηλωτικό είναι αυτό το συναίσθημα; Πώς μπορεί ακριβώς να νιώθει και να πράττει κάποιος που σκέφτεται ότι έχει αποτύχει; Συνήθως, νιώθει ήδη μειονεκτικά και στη συνέχεια νιώθει ακόμη χειρότερα με τη σκέψη πως νιώθει αποτυχημένος. Ένας φαύλος κύκλος.

Τι σημαίνει όμως επιτυχία; Τι είναι στ’ αλήθεια η αποτυχία και πώς λειτουργεί η αυτοπεποίθηση;

Με τη λέξη αποτυχία εννοούμε το αποτέλεσμα μιας ενέργειας μας που δεν είχε αίσια έκβαση αλλά αντίθετη από αυτήν που περιμέναμε. Όταν αποτυγχάνουμε, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον σκοπό ή τον στόχο μας. Και τώρα θα σας κάνω λοιπόν την παρακάτω ερώτηση που μπορεί να ακουστεί και κάπως χαζή: «Ε και;»

Παιδική ηλικία

Ξέρω πολλούς γονείς που περιμένουν από τα παιδιά τους να είναι πάντα πρώτα, διαφορετικά τα κάνουν να νιώθουν αποτυχημένα. Ξέρω γονείς που πιέζουν τα παιδιά να φέρουν αποτελέσματα, γιατί φοβούνται μήπως το παιδί αποτύχει, σε σημείο που το παιδί ζει με ένα μόνιμο φόβο. Γνωρίζω παιδιά, που αν δεν κερδίσουν σταματάνε το παιχνίδι. Ξέρω γονείς που νιώθουν περήφανοι για το παιδί τους, μόνο για τις επιτυχίες του.

Τα παιδιά αυτά, αναπτύσσουν αίσθημα μειονεξίας, πολύ απλά γιατί οι μικρές ή μεγάλες αποτυχίες είναι μέρος της ζωής μας και κανείς δεν μπορεί να τις αποφύγει.

Μελλοντικά σενάρια ή ρεαλιστικοί στόχοι

Αυτό που κάνουμε συχνά οι άνθρωποι, είναι ότι δημιουργούμε μελλοντικά σενάρια. Όχι άμεσους ρεαλιστικούς στόχους, αλλά σενάρια. Δηλαδή, μια κοπέλα μπορεί να σκέφτεται ότι εγώ στα τριάντα μου θέλω να έχω κάνει οικογένεια και να έχω πετύχει επαγγελματικά. Φυσικά και όλοι δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε και να έχουμε επιθυμίες. Ωστόσο, οι μικρές επιτυχίες θα μας οδηγήσουν στην μεγάλη. Οι μικροί ρεαλιστικοί καθημερινοί στόχοι θα φέρουν αβίαστα και σταδιακά την επίτευξη ενός μεγάλου. Συχνά συναντώ την εξής σκέψη: «Aφού έχω αποτύχει στους μεγάλους μου στόχους, δεν έχω διάθεση να προσπαθήσω. Κάποιος που έχει πειστεί πως είναι αποτυχημένος, φυσικά και δεν θα έχει καμία διάθεση να προσπαθήσει. Εξάλλου, σκέφτεται, οι μικροί στόχοι είναι οι στόχοι του μέτριου, του αποτυχημένου. Λογικό να νιώθει έτσι, αλλά πόσο παράλογη είναι η σκέψη που τον καθοδηγεί;

Έτσι όμως, επιβεβαιώνει την αρχική του σκέψη. Γίνεται αποτυχημένος γιατί το πιστεύει. Παίζει πολύ καλά αυτό τον ρόλο, ίσως γιατί για κάποιους λόγους θέλει να παραιτηθεί. Ίσως γιατί δεν αντέχει στην ιδέα της ήττας ή της μετριότητας. Είναι όμως μετριότητα να πέφτω και να μπορώ να ξανασηκωθώ ή μήπως πρόκειται για θριαμβευτική νίκη; Είναι μετριότητα να μπορώ να προσπερνώ τα εμπόδια που θα προκύψουν (γιατί πάντα προκύπτουν) ή μήπως πρόκειται για πραγματική δύναμη;

Ο ρόλος της αυτοπεποίθησης

Η αυτοπεποίθηση είναι η πεποίθηση και η πίστη του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να πράξει αυτό που μπορεί, αλλά και η αίσθηση ότι εκείνο ασκεί έλεγχο στη ζωή του. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι που έχω ή δεν έχω. Βρίσκεται μέσα μας. Μέσα σε όλους μας. Το θέμα είναι εάν το περιβάλλον μας βοήθησε να την τονώσουμε ή μας επηρέασε με τέτοιο τρόπο ώστε τελικά την αγνοούμε.

Οπότε, μην σκέφτεσαι ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση. Σκέψου ότι ίσως έμαθες να την αγνοείς και να μην πιστεύεις ότι μπορείς. Μήπως όμως είσαι παράλογα αυστηρός με τον εαυτό σου; Μήπως τελικά η πραγματική επιτυχία είναι η διαδρομή και όχι το αποτέλεσμα. Μήπως η επιτυχία είναι η προσπάθεια;

Η αποτυχία λοιπόν είναι μια θριαμβευτική επιτυχία, εάν την αντιμετωπίσεις έτσι. Εάν γίνει ένα σπουδαίο μάθημα. Γιατί, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να συνεχίζεις. Και να μην ξεχνάς, ο μόνος με τον οποίο χρειάζεται να συγκρίνεσαι είναι ο εαυτός σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

Περιμένω τα μηνύματά σας:

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

E-mail: koutsostamati@gmail.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ