Follow us

Ανάλυσέ Το | Γιατί "κολλάς" σε εκείνους που σε απορρίπτουν

Ποιος είναι ο λόγος που σε οδηγεί σε αυτή την τακτική;

Beautiful young girl with relationship difficulties standing sad in the bed

Γνωρίζω μια κοπέλα, την Κ. Η Κ. είναι πολύ ξεχωριστό, όμορφο, μορφωμένο, ταλαντούχο και χαρούμενο κορίτσι. Είναι μια κοπέλα που χαίρεσαι να μιλάς μαζί της γιατί, εκτός από την μόρφωσή της και το πνεύμα της, έχει και εκπληκτικό χιούμορ. Η Κ. λοιπόν, τείνει να προσκολλάται σε άτομα τα οποία την απορρίπτουν ή της συμπεριφέρονται σαν να είναι ασήμαντη για εκείνους.

Όλοι όσοι της δείχνουν πως την υπολογίζουν και δείχνουν διάθεση να της δώσουν τα πάντα, έχουν την ίδια τύχη. Η Κ. τους χωρίζει και ψάχνει εκείνους που θα της δείξουν πως τη θεωρούν ανεπαρκή. Οι υπόλοιποι είναι προβλέψιμοι και βαρετοί.

Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Έχεις κάποια φίλη η φίλο που συμπεριφέρεται αντίστοιχα; Μήπως η παραπάνω περιγραφή σου θυμίζει τον εαυτό σου;

Η Κ. μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου, από τη μια πήρε αγάπη, από την άλλη την αντιμετώπιζαν σαν να υστερεί σε σχέση με την αδελφή της. Η Κ. μεγάλωνε με τη ιδέα ότι δεν είναι αρκετή, ότι δεν είναι «αρκετά καλή», ότι σε κάτι υστερεί. Μπορεί όλο αυτό να μην ήταν συγκεκριμένο. Δηλαδή, αν τη ρωτήσει κανείς «σε τι θεωρείς ότι υστερείς; Τι νομίζεις ότι σου λείπει;», η ίδια ίσως να μην ξέρει να απαντήσει κάτι συγκεκριμένο. Ωστόσο, η γενική αίσθηση που έχει για τον εαυτό της διαμορφώθηκε στην παιδική της ηλικία από τις πρώτες εμπειρίες της. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους μας. Η ιδέα για τον εαυτό μας και για τον κόσμο διαμορφώνεται πολύ νωρίς. Η πρώτη ιδέα για τον κόσμο προέρχεται από την οικογένειά μας. Εάν ένα παιδί έχει βιώσει εγκατάλειψη ή κακοποίηση, τότε μεγαλώνει με την ιδέα και τον φόβο ότι οι άλλοι θα του συμπεριφερθούν αντίστοιχα. Έτσι, το προκαλεί, καθώς αδυνατεί να σχετιστεί διαφορετικά.

Όταν λοιπόν κάποιος μας απορρίψει, τότε νομίζουμε πως η απόρριψή του είναι εκείνη που μας πονάει. Ωστόσο, αυτό που μας πονάει είναι ότι η απόρριψη ξυπνά τις μνήμες μας και φέρνει στην επιφάνεια παιδικά τραύματα. Η απόρριψη πυροδοτεί τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας. ‘Έτσι σκεφτόμαστε «δεν αξίζω αρκετά ώστε να με δεχτεί».

Εκείνος που προσκολλάται σε άτομα που τον απορρίπτουν, προσπαθεί υποσυνείδητα να διορθώσει το παρελθόν του. Ελπίζει σε ένα διαφορετικό μέλλον, στην αλλαγή, η οποία όμως δεν έρχεται καθώς πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους και εκείνοι επιβεβαιώνουν το αρχικό σκεπτικό.

Για να βγει κάποιος από τον φαύλο κύκλο χρειάζεται να δουλέψει όλες αυτές τις βαθιές πεποιθήσεις οι οποίες τον οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές επιλογές και συμπεριφορές.

Χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσει να διαχειριστεί τα υποσυνείδητα μηνύματα τα οποία τον ωθούν στην επιβεβαίωση μιας διαστρεβλωμένης αντίληψης της πραγματικότητας. Όχι, ο άλλος δεν απορρίπτει εσένα. Απλά ίσως δεν μπορεί να σε εκτιμήσει ή ίσως να μην είναι κατάλληλος για εσένα. Και όπως και να χει, δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. και αυτό δεν πειράζει καθόλου!

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ