Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά

Πώς χρειάζεται να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά και την προσαρμογή στη νέα μας καθημερινότητα. Η Σάντυ Κουτσασταμάτη αναλύει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΑΝΤΥ ΚΟΥΤΣΟΣΤΑΜΑΤΗ

Η οικειοθελής καραντίνα συνεχίζεται. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και διαφέρουν ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του καθένα μας. Ωστόσο, όλοι εμείς οι γονείς, προβληματιζόμαστε για το πώς χρειάζεται να μιλήσουμε στα παιδιά για όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά και την προσαρμογή στη νέα μας καθημερινότητα.

Ανάλυσέ το | Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείς τον παράλογο φόβο

Αυτά που χρειάζεται να αποφύγεις όταν μιλάς στα παιδιά για τον κορονοϊό

  1. Προσπάθησε να μην κατηγορείς μεταφέροντας ευθύνες, όπως για παράδειγμα «Η Μαρία δεν πρόσεχε και κόλλησε και αν κολλήσει η γιαγιά της θα φταίει εκείνη».
  2. Τα παιδιά δε μπορούν νε επεξεργαστούν τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο με εμάς τους ενήλικες, οπότε περιόρισε την έκθεση των παιδιών σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου
  3. Μην προτρέχεις να το ενημερώσεις για τα πάντα. Να απαντάς τις ερωτήσεις του.
  4. Μην πεις ψέματα στο παιδί για την κατάσταση. Ούτε είμαστε σε διακοπές, αλλά ούτε και ήρθε η καταστροφή.
  5. Μην μιλήσεις στο παιδί εάν είσαι σε σύγχυση ή σε κατάσταση πανικού, θυμού ή φόβου
  6. Απέφυγε τις λεπτομερείς περιγραφές αρνητικών γεγονότων σε τρίτους όταν τα παιδιά είναι παρόντα
  7. Μην κατακλύζεις τα παιδιά με δικά σου συναισθήματα φόβου, θυμού και αγωνίας

Αυτά που χρειάζεται να πεις και να κάνεις με τα παιδιά τις ημέρες της καραντίνας

  1. Πες την αλήθεια στα παιδιά, ότι δηλαδή δεν είμαστε σε διακοπές, αλλά ότι έχουμε λάβει μέτρα για να είμαστε όλοι ασφαλείς, υγιής και να προλάβουμε την εξάπλωση του ιού.
  2. Απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών. Δώσε χώρο στις απορίες του. Ωστόσο, μην προτρέξεις και πεις περισσότερα από εκείνα που σε ρωτάει, γιατί το παιδί ρωτάει όσα μπορεί να διαχειριστεί.
  3. Να είσαι ήρεμη όσο μιλάς στο παιδί, να το ενημερώσεις αφού έχεις ενημερωθεί κι εσύ από έγκυρες μόνο πηγές και να διατηρείς βλεματική επαφή μαζί του.
  4. Προώθησε τα νέα που δημιουργούν ασφάλεια. Δηλαδή, ότι το κράτος έχει λάβει πολύ έγκαιρα πολύ δραστικά μέτρα και ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Βεβαιώσου ότι το παιδί κατανοεί ότι όλο αυτό γίνεται προληπτικά με σκοπό να προφυλαχτούμε και αφού δρούμε υπεύθυνα όλοι, τότε όλα θα πάνε καλά. Ωστόσο, ενημέρωσε το παιδί πως ακόμη κι αν νοσήσουμε, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όπως μια γρίπη. Ωστόσο, προσέχουμε την γιαγιά και τον παππού (όποιον ηλικιωμένο ή ατόμου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες) των οποίων ο οργανισμός δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει.
  5. Υπάρχουν βιντεάκια που ενημερώνουν τα παιδιά για την σημαντικότητα της προσωπικής υγιεινής. Δείτε μαζί σε ευχάριστο κλίμα.
  6. Ζωγραφίστε με το παιδί κάποια πρόσωπα τα οποία απεικονίζουν συναισθήματα όπως η χαρά η λύπη, ο φόβος, η ταραχή, η ανησυχία, η περιέργεια, το άγχος και ρώτησε τα παιδιά τι νιώθουν όταν ακούν τη λέξη «κορονοϊός», έτσι θα σου δοθεί η αφορμή να λύσεις οποιαδήποτε απορία τους και να αφουγκραστείς τα συναισθήματά τους.
  7. Προσοχή! Όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα και χρήσιμα. Δεν απορρίπτουμε το συναίσθημα του παιδιού. Το αντιμετωπίζουμε σαν μια λογική συνέπεια, Ωστόσο, του δείχνουμε πώς να το διαχειριστεί βλέποντας το εδώ και τώρα. Δηλαδή ότι όλα είναι καλά και υπό έλεγχο.
  8. Θυμήσου το κουτί ευγνωμοσύνης. Γράψτε όλοι σε αυτό όσο περισσότερο μπορείτε. Κερδισμένος από όλη αυτή την κατάσταση θα βγει εκείνος που σκέφτεται όλα όσα μπορεί να κάνει και όχι όσα δε μπορεί. Το παιδί, μέσα από τη διαδικασία της παρατήρησης όλων όσων του επιτρέπουν να νιώθει ευγνωμοσύνη, αυξάνει και την ηρεμία, γαλήνη και εσωτερική του πληρότητα. Επίσης, θα σου δοθεί η ευκαιρία να καταλάβεις πώς αισθάνεται και πώς σκέφτεται το μικρό σου. Εμένα η κόρη μου νιώθει ευγνωμοσύνη για καταστάσεις που δεν φανταζόμουν. Ένα χαρτάκι της έγραφε: «νιώθω ευγνωμοσύνη που ο μπαμπάς και η μαμά με αφήνουν να κάνω το σπίτι χάλια όσο παίζω»
  9. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι, από ζωγραφική, χειροτεχνίες, μαγειρική, κατασκευές… Αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να ακολουθήσεις το παιδί. έχουν απεριόριστη φαντασία και όρεξη για επαφή και χαλαρό χρόνο μαζί σου.
  10. Δημιούργησε καινούρια ρουτίνα. Τήρησε όσο μπορείς ένα πρόγραμμα. Θα βοήθησε και εσένα αλλά και τα παιδιά στο να νιώσουν ασφάλεια στα καινούρια δεδομένα.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη