Follow us

Ανάλυσέ Το | Μήπως νιώθεις το αίσθημα του ανικανοποίητου;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τους 5 κανόνες για το πώς μπορείς να το αποχωριστείς.

συναίσθημα του ανικανοποίητου

Πρόσφατα διάβασα μια δήλωση της Όπρα Γουίνφρι η οποία είπε: «Είχα εστιάσει τόσο πολύ στη δυσκολία να σκαρφαλώνω, που έχασα την οπτική του να είμαι ευγνώμων για το ότι απλά, έχω ένα βουνό να σκαρφαλώσω».

Το άρθρο το εμπνεύστηκα μια στιγμή που στα χέρια της μικρής μου έπεσαν αυτά τα βιβλιαράκια με τίτλους «Ο κύριος γκρινιάρης», «η κυρία αγκαλίτσα», «η κυρία φαγανούλα» , «ο κύριος δυνατός» κοκ. Την ρώτησα λοιπόν ποιον παρομοιάζει από όλους όσους ξέρει με τον καθέν από αυτούς τους κυρίους. Μου είπε για τον μπαμπά της «ο κύριος Γενναίος», για την αδερφή της «η κυρία Αγκαλίτσα» και για μένα βρήκε το βιβλιαράκι που έγραφε «η κυρία Φουριόζα» Ουπς. Έχει δίκιο. Είμαι πράγματι η κυρία Φουριόζα.

Έτσι άρχισα να αναρωτιέμαι, εάν αυτό είναι που θέλω να εισπράττει το παιδί μου από εμένα. Μια μόνιμη βιασύνη. Η απάντηση φυσικά που έδωσα ήταν ένα ξεκάθαρο «όχι». Μπαίνοντας λοιπόν στη διαδικασία να αναλύσω την κατάσταση (τι άλλο θα έκανα φυσικά), σκέφτηκα για το αίσθημα του ανικανοποίητου το οποίο συχνά συγχέεται με την επίτευξη όλο και περισσότερων και υψηλότερων στόχων αλλά και με την αυτοεξέλιξη.

Φυσικά, είναι τρομερά σημαντικό και αξιοθαύμαστο να έχει κανείς υψηλούς στόχους. Ωστόσο, όσο ψάχνουμε για τον επόμενο υψηλό στόχο, χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα ώστε να απολαμβάνουμε τη θέα του ύψους στο οποίο έχουμε σκαρφαλώσει και να πάρουμε μαζί μας αυτά τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης, της ικανοποίησης και της ολοκλήρωσης στον επόμενο προορισμό μας.

Ας δούμε τους 5 κανόνες για το πώς μπορούμε να αποχωριστούμε το ανικανοποίητο συναίσθημα

1.Σταμάτησε να κυνηγάς και ξεκίνα να ζεις.

Τα προβλήματα δεν σταματούν. Οι προκλήσεις είναι που δίνουν νόημα στη ζωή και οι δυσκολίες αυτές που μας εξελίσσουν. Δεν είναι κακό να θέλεις παραπάνω, αλλά μην ξεχνάς να ηρεμείς και να απολαμβάνεις τη ζωή όπως είναι.

2.Πάρε την ευθύνη.

Αντί να κατηγορείς τους άλλους για το τι πήγε στραβά στη ζωή σου, εστίασε στο πως μπορείς να φτιάξεις εσύ τα πράγματα που νιώθεις ότι δεν σε εξυπηρετούν πλέον.

3.Μην ψάχνεις συνεχώς για καινούρια ερεθίσματα

Κάποιες φορές αισθανόμαστε ανοία και βαρεμάρα όταν δεν έχουμε υποχρεώσεις να βγάλουμε εις πέρας. Κοίταξε γύρω σου και εκτίμησε τη ζωή, τον ουρανό που βλέπεις κάθε ημέρα. Εκτίμησε τις στιγμές που περνάς με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Απόλαυσε το φαγητό που τρως και όλα όσα ζεις στο «εδώ και τώρα» στο παρόν.

4.Ανέλαβε δράση

Σε ενοχλούν τα κιλά σου, ξεκίνησε να περπατάς, σε ενοχλεί η δουλειά σου, ξεκίνησε να ψάχνεις κάποια άλλη. Σου μίλησε κάποιος με αγένεια; Πες του να σταματήσει να σου μιλάει έτσι. Δράσε σύμφωνα με αυτά που πρεσβεύεις.

5.Προσπάθησε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

Κάποιες φορές οι προσδοκίες μας από τους ανθρώπους, από τη δουλειά μας, από τη ζωή γενικότερα είναι μη ρεαλιστικές. προσπάθησε να αποδεκτείς αυτά που απλά είναι έτσι και δεν αλλάζουν και μην σκέφτεσαι συνεχώς πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Το αποτέλεσμα θα είναι να νιώθεις έναν μόνιμο θυμό και αγανάκτηση.

Όλα θα συμβούν στη ζωή. Ευχάριστα. Δυσάρεστα. Εύκολα. Δύσκολα. Απλά ζήσε τα. Να είσαι παρούσα στη ζωή σου.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη