Follow us

Ανάλυσέ το | Οικογένεια και οικονομικά προβλήματα

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει με ποιο τρόπο να μιλήσεις στα παιδιά για τα οικονομικά προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις χωρίς άγχος

Cheerful family. Liderina

Έχεις ακούσει τη φράση «όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και γκρίνια;». Κατά πόσο όμως αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός;

Στη χώρα μας, το 35,7% των Ελλήνων, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 21,4% βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, τότε το πιθανότερο είναι οι γονείς να βιώνουν συνεχές άγχος. Το γενικευμένο και συνεχές άγχος, επηρεάζει την υγεία, τις σχέσεις και όλη την ποιότητα ζωής του ατόμου και της οικογένειας.

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την οικονομική κρίση

Προσπάθησε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, να συζητήσεις για τα θέματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια. Μην προσπαθήσεις να κρύψεις την αλήθεια γιατί τα παιδιά αισθάνονται το άγχος σου, τον προβληματισμό σου και τις αλλαγές στην συμπεριφορά σου. Έτσι, εάν απλά κρύψεις κάποιο υπάρχων πρόβλημα, το παιδί θα φαντασιωθεί το χειρότερο σενάριο και θα βιώνει το άγχος μέσα από τη φαντασία του. Μπορεί δηλαδή να φοβάται να μην μείνετε άστεγοι στο δρόμο, παρόλο που μπορεί αυτό το σενάριο να μην αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Από την άλλη, αυτού του είδους η υπερπροστασία, στερεί από το παιδί την ευκαιρία να συμμετέχει στον κοινό σκοπό της οικογένειας, όπως στην οικονομική αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή. Στερείται δηλαδή της ευκαιρίας να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα αλλά και την ικανοποίηση που θα ένιωθε εάν το κατάφερνε.

Επίσης, ποιο ειναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά; Ότι είμαστε ενωμένοι μόνο στις χαρές και στα εύκολα ή πως η οικογένεια είναι ενωμένη ακόμα καις τις δυσκολίες;

Οι δυσκολίες είναι μαθήματα. Το παιδί βλέποντας εσένα να τις αντιμετωπίζεις με αισιοδοξία, ψυχραιμία και δυναμισμό, παίρνει το ίδιο μάθημα και εκείνο.

Προσπάθησε, όταν θα μιλήσεις στο παιδί να κατέβεις στο ύψος τους, να έχεις ήρεμο τόνο φωνής, να το κοιτάζεις στα μάτια και να περιορίσεις τις νευρικές κινήσεις. Βεβαιώσου ότι μιλάς θετικά στο παιδί, χωρίς να προδικάζεις ένα άσχημο τέλος. Αντιθέτως, να του δείξεις ότι στη ζωή προκύπτουν δυσκολίες που χρειάζεται να διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία. Βεβαίωσε το επίσης, για το πόσο σημαντικό είναι για εσένα και για την αγάπη που του έχεις.

Μίλησε στο παιδί για τη σημασία της διαχείρισης των χρημάτων. Εξήγησέ του ότι όσα χρήματα κι αν έχουμε, εάν δεν τα διαχειριζόμαστε σωστά τότε κάποια στιγμή θα μας λείψουν. Επειδή, τα παιδιά όπως είπα αντιλαμβάνονται την αλήθεια, προσπάθησε να ελέγξεις πρώτα εσύ το άγχος σου και να αλλάξεις φιλοσοφία.

Πάρε λοιπόν την απόφαση αν διαχειριστείς το άγχος που σχετίζεται με τα χρήματα και ακολούθησε τα παρακάτω:

  • Σκέψου τι αντιπροσωπεύει για σένα η οικονομική σου κατάσταση

Για κάποιους ανθρώπους η οικονομική τους κατάσταση προσδιορίζει πολλά περισσότερα από αυτό που πραγματικά είναι. Μήπως κι εσύ καθορίζεις την αυτοαξία σου με βάση το πόσα χρήματα έχεις; Μήπως τα χρήματα καθορίζουν την αυτοεκτίμησή σου; Αν ναι, τότε προσπάθησε να βρεις καινούριες πηγές επιβεβαίωσης. Αναγνώρισε την αξία σου ανεξάρτητα από αυτά που έχεις.

  • Ζήσε το τώρα

Ακούγεται απλοϊκό, ωστόσο είναι η λύση σε πολλά από τα προβλήματά μας και κυρίως σε αυτό του άγχους. Το άγχος είναι φόβος και ο φόβος αυτός αφορά στο μέλλον. Μπορεί δηλαδή στο τώρα να μην αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, ωστόσο, η ανησυχία σου είναι τόσο έντονη μήπως και συμβεί το μελλοντικό καταστροφικό σενάριο, που αυτόματα έχεις χαλάσει και το τώρα σου.

  • Δες τις επιλογές σου

Έχουμε μάθει να ζούμε με έναν Α τρόπο μια Α κατάσταση και όταν αυτό για κάποιο λόγο αλλάζει από εξωτερικούς παράγοντες πελαγώνουμε. Κι όμως η Α κατάσταση μπορεί να γίνει Β και Γ και Δ, αρκεί να το δεις και να αποδεχτείς την αλλαγή. Η κάθε κατάσταση έχει θετικά. Προσπάθησε να τα αναγνωρίσεις.

  • Έχεις πραγματικά οικονομικό πρόβλημα;

Μήπως ανησυχείς για το αν θα έχεις πρόβλημα ενώ στην παρούσα φάση δεν έχεις; Μήπως οι απολαβές είναι λιγότερες, όμως τελικά τα βγάζεις πέρα μια χαρά; Μήπως απλά έχεις ξεβολευτεί; Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι να προσαρμοστείς σε μια καινούρια πραγματικότητα, όχι και τόσο διαφορετική τελικά από εκείνη που ζούσες.

  • Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου

Οι αυτοκατηγορίες και οι ενοχές δεν θα σε βοηθήσουν σε κάτι. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να ενισχύσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και κατ’ επέκτασιν να επηρεάσεις αρνητικά την καθημερινότητά σου. Δεν είσαι τέλεια, δεν μπορούσες να προβλέψεις τα πάντα. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τις καταστάσεις που ζούμε και να προχωράμε, όχι να μένουμε σε αυτές.

  • Φτιάξε το πλάνο σου και δράσε

Πολλές φορές απλά καθόμαστε και γκρινιάζουμε για αυτό που ζούμε τώρα, χωρίς να δρούμε ουσιαστικά για να αλλάξουμε κάτι που μας ενοχλεί. Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό πλάνο και δράσε.

  • Από πού παίρνεις ικανοποίηση;

Σας το λέω συνέχεια γιατί είναι πολύ βασικό. Χρειάζεται στην καθημερινότητά σου να υπάρχουν δραστηριότητες και συνήθειες από τις οποίες αντλείς πραγματική ικανοποίηση.

  • Εκτίμησε αυτά που έχεις

Το πολλά ή λίγα είναι πολύ σχετικό. Πάντα θα υπάρχουν περισσότερα και πάντα θα υπάρχουν λιγότερα. Αυτό που μετράει είναι να εκτιμάς αυτά που έχεις και να είσαι χαρούμενη με αυτά.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ