Follow us

Ανάλυσέ το | Θυμός στην καραντίνα: Πώς να τον διαχειριστείς

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

5423193F-D1F9-43DC-B528-E476EF1A67D4

Θυμός στην καραντίνα: Πώς να τον διαχειριστείς

Θυμός πίεση, άγχος, αγωνία, αβεβαιότητα.... αυτές είναι κάποιες από τις λέξεις που περιγράφουν ίσως τα συναισθήματά μας σε αυτή την δεύτερη καραντίνα. Η αίσθηση της απώλειας είναι εκείνη που υποβόσκει και μας δημιουργεί ένταση. Βιώνουμε την απώλεια της επαφής με τους φίλους μας, απώλεια της ρουτίνας μας, απώλεια της επαφής με τους γονείς και την οικογένειά μας, απώλεια της αίσθησης της ελευθερίας μας, αλλά και απώλεια των συνηθισμένων τρόπων που είχαμε αναπτύξει, μέσω των οποίων διαχειριζόμασταν το άγχος και την ένταση (χόμπυ, κοινωνικοποίηση). Με βάση τα παραπάνω, είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε εσωτερική ένταση και αναστάτωση. Ωστόσο, συχνά, αυτή η ένταση διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, τις σχέσεις μας αλλά και την επαγγελματική μας πορεία.

Είναι διαχειρίσιμος ο θυμός αυτή την περίοδο;

Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο συχνά, μας βοηθά να κινητοποιηθούμε και μας δίνει κίνητρο για ενεργοποίηση και αλλαγή. Επίσης, καθώς ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα, αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι να αναρωτηθούμε τι προηγείται του θυμού μας. Τι έχουμε νιώσει πριν, το οποίο έχει κρυφτεί πίσω από το προσωπείο του θυμού. Εάν εμβαθύνουμε, ίσως ανακαλύψουμε πως πίσω από τον θυμό υπάρχει απογοήτευση, μοναξιά, κούραση, ντροπή, απόρριψη, ασέβεια, θλίψη, αμηχανία ή και αίσθημα εξαπάτησης. Κάποιες φορές, δεν τολμάμε ούτε στον ίδιο τον εαυτό μας να φανερώσουμε τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τον θυμό μας. ωστόσο, μέσα από την αυτοπαρατήρηση μπορούμε να ανακαλύψουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει.

Αυτή την περίοδο, ο καθένας έχει τους λόγους του να βιώνει μια αναστάτωση και ο καθένας τη βιώνει με τον δικό του τρόπο. Από την άλλη, μια κατάστασή, ένα γεγονός, ένα ερέθισμα, έχει τη δύναμη που του επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι να έχει. Εμείς δίνουμε νόημα σε ό,τι κι αν ζούμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μιλήσω με δυο φίλες μου στο τηλέφωνο, να μου περιγράψουν το ίδιο περιστατικό, και η μία να το βιώνει με θλίψη, γκρίνια, απογοήτευση και άγχος και η άλλη να το βιώνει με ηρεμία, χαρά, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Η πρόταση «σήμερα ξύπνησα, ετοίμασα τα παιδιά για το σχολείο και μαγείρεψα», από όσους ανθρώπους κι αν ειπωθεί, θα ειπωθεί με ένα διαφορετικό νόημα.

Αυτό λοιπόν που επηρεάζει το συναίσθημά μας, είναι το νόημα που δίνουμε σε μια συνθήκη. Συχνά οι άνθρωποι περιγράφουμε την αλλαγή ως απώλεια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη μεταμόρφωση. Έχει πολλές τέτοιες η ζωή.

Ανάλυσέ Το | Το σύνδρομο της παντοδυναμίας και 12 παράλογες σκέψεις των ανθρώπων

Ο θυμός θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που χρειάζεται να αλλάξουμε στη ζωή μας. είναι η ρουτίνα μας; είναι η σχέση μας; είναι το πως θέτουμε τα όρια στους άλλους; Είναι ο τρόπος που τρεφόμαστε; Είναι τα ωράρια του ύπνου μας;

Αυτό που θα βοηθήσει πολύ, στις φάσεις του θυμού, είναι να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας όπως θα αντιμετωπίζαμε ένα θυμωμένο παιδί. ‘Όπως δηλαδή, θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα θυμωμένο παιδί, που θα το αγκαλιάζαμε, θα το παρηγορούσαμε, θα του λέγαμε ότι είμαστε εκεί για εκείνο και θα του δίναμε αγάπη.

Στη στιγμή του θυμού, καλό είναι να κάνεις μια παύση, να παρατηρείς το σώμα σου, τις σκέψεις σου και να συμφωνείς με τον συνομιλητή σου ότι θα συζητήσετε όταν θα είστε και οι δυο ήρεμοι. Η φράση «εκτός εαυτού» είναι πολύ ρεαλιστική, καθώς τη στιγμή του θυμού, εάν δεν έρθει η παύση, μπορεί να ειπωθούν λόγια ή να γίνουν πράξεις που ίσως αργότερα, μετανιώσεις.

Προσπάθησε να σκεφτείς τι νόημα έχεις δώσει σε αυτή την καραντίνα. Είναι μια παύση από τη ζωή σου; Είναι μια αναποδιά; Είναι τιμωρία; Όσο περισσότερα τα αρνητικά νοήματα, τόσο περισσότερα τα αρνητικά συναισθήματα. Επίσης, μην ξεχνάς ότι το αβέβαιο δεν είναι πάντα αρνητικό. Το αβέβαιο μπορεί να φέρει πολύ θετικές αλλαγές για τη ζωή σου, που τώρα ακόμη δεν μπορείς να τις διακρίνεις. Η μαγική λέξη για την αβεβαιότητα είναι η πίστη, η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά και ό,τι έρθει θα το διαχειριστούμε, όπως και τόσα ακόμη άλλωστε…

Να θυμάσαι πως εσύ είσαι ο αρχιτέκτονας των συναισθημάτων σου και της ζωής σου. Μην αφήνεις την εξουσία σε τίποτα και σε κανέναν να σε ελέγχει. Να το κάνεις για τον εαυτό σου γιατί ξέρεις ότι το αξίζει.

Να είσαι καλά και να σε φροντίζεις!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ