Αναψυκτικά με αποκλειστικά φυσικά γλυκαντικά: υπάρχουν πραγματικά;

Συνήθως δεν έχουν μόνο Στέβια – Προσοχή στην ετικέτα

ΓΡΑΦΕΙ: MISSBLOOM TEAM

Το άγχος της βιομηχανίας για την κυριαρχία της ζάχαρης εστιάζεται κυρίως στην αγορά των ανθρακούχων ποτών και αναψυκτικών και στην προώθηση διαφόρων εναλλακτικών με μηδενικές ή χαμηλές θερμίδες που όμως, τα τελευταία χρόνια, δεν είναι τόσο ευπώλητες.

Ο λόγος είναι η ανησυχία των καταναλωτών για τα τεχνητά γλυκαντικά και τα πρόσθετα που εμπεριέχουν και αυτό εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον για τις φυσικές ουσίες, όπως η στέβια.

Ζάχαρη: το κυνήγι για την καλύτερη μορφή της

Η λέξη ζάχαρη είναι συνήθως συνδεδεμένη με την λέξη γλυκύτητα. Τα τελευταία χρόνια η αγορά τροφίμων με λίγες θερμίδες έχει μεγαλώσει, καταγράφοντας αυξανόμενες τάσεις κάθε χρόνο. Τα τρόφιμα με λίγα σάκχαρα έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στα ράφια των καταστημάτων καθώς θεωρούνται περισσότερο υγιεινά από τα τρόφιμα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης.

Οι καταναλωτές δείχνουν την προτίμηση τους σε αυτά καθώς συμβάλλουν στη μείωση και τον έλεγχο του βάρους αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού. Οι γλυκαντικές ύλες χαμηλών θερμίδων, κυρίως οι τεχνητές, είναι πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται για την δημιουργία αυτών των χαμηλών θερμιδικών προϊόντων. Το πόσο ασφαλή είναι, αποτελεί θέμα μιας μεγάλης συζήτησης που έχει απασχολήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα καθώς, η επίδραση αυτών των χημικών ουσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς. Έχουν ενοχοποιηθεί ως γνωστό, για μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.

Αναψυκτικά νέας γενιάς

Ορισμένες χώρες έχουν υιοθετήσει ειδικούς φόρους κατά της ζάχαρης, οι οποίοι έχουν άμεσο στόχο να αποτρέψουν την υπέρμετρη κατανάλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτών των φόρων θα μπορούσε να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, πιέζοντας τους καταναλωτές προς φθηνότερα τρόφιμα κατώτερης διατροφικής ποιότητας και στα τεχνητά γλυκαντικά.

Οι διατροφικές αυτές ανησυχίες των καταναλωτών που αφορούν στις επιπτώσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία τους, τους έχει στρέψει στην αναζήτηση όσο το δυνατόν πιο φυσικών προϊόντων. Οι ενημερωμένοι καταναλωτές απαιτούν πλέον πολύ περισσότερα, και όχι απλά ένα light προϊόν. Αντιμέτωπες με την απαίτηση του καταναλωτικού κοινού για τρόφιμα και ποτά όχι μόνο με λιγότερες θερμίδες αλλά και με περισσότερα φυσικά συστατικά, οι εταιρείες αναγκάζονται να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και να προσφέρουν μια ανανεωμένη, πιο υγιεινή ταυτότητα και στα αναψυκτικά.

Φυσικά γλυκαντικά υπάρχουν ή παράγονται από τη φύση, χωρίς πρόσθετα χημικά. Τα παρακάτω θεωρούνται φυσικά γλυκαντικά: σιρόπι σφενδάμου, μέλι, στέβια, φρουκτόζη, μελάσα, ζάχαρη καρύδας, σάκχαρα φρούτων, ζάχαρη χουρμάδων, νέκταρ αγαύης και ξυλιτόλη.

Η στέβια είναι το φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό της ζάχαρης από τους περισσότερους κατασκευαστές αναψυκτικών. Βρίσκεται φυσικά στο φυτό Stevia rebaudiana της νοτίου Αμερικής και είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Δεν αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και δεν περιέχει θερμίδες.

Το Rebaudioside Α είναι η ουσία που περιέχει το φυτό η οποία προσφέρει τη γλυκύτητα. Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει καμία επίδραση είτε στην αρτηριακή πίεση είτε στην απόκριση γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας την ασφαλή για χρήση από διαβητικά άτομα. Πρόσφατες έρευνες σχετικά με την πρόσληψη, τον μεταβολισμό και την τοξικότητα, υποστηρίζουν την ασφάλεια του γλυκαντικού από στέβια.

Συνήθως δεν έχουν μόνο Στέβια – Προσοχή στην ετικέτα

Ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από το καταναλωτικό κοινό όταν επιλέγει αναψυκτικά light με στέβια είναι ότι θα πρέπει να διαβάζει τις διατροφικές ετικέτες και να βεβαιώνεται ότι στο προϊόν που πρόκειται να αγοράσει δεν περιέχονται και άλλα γλυκαντικά (τεχνητά) πέραν της στέβιας ή αν περιέχονται ποια είναι αυτά.

Δυστυχώς, συχνά υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι το μοναδικό γλυκαντικό που περιέχουν είναι η στέβια και ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσικά. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό των γλυκαντικών είναι από στέβια, ενώ τα υπόλοιπα είναι χημικά γλυκαντικά. Καινοτόμα, φυσικά αναψυκτικά με 0% τεχνητά γλυκαντικά που δεν επηρεάζουν τη γευστική απόλαυση υπάρχουν, φθάνει να τα αναζητήσουμε.

Το παράδειγμα μιας αμιγούς ελληνικής εταιρείας χυμών και αναψυκτικών, της γνωστής αχαϊκής ΛΟΥΞ είναι η απάντηση στη φυσική εξέλιξη των light αναψυκτικών.

Η νέα σειρά plus ‘n light, έχει κατορθώσει μετά από 6 χρόνια ερευνών, να προσφέρει μοναδικά αναψυκτικά με, 100% φυσικά γλυκαντικά, με 60% λιγότερες θερμίδες, χωρίς χρωστικές αλλά και πάντα με την ίδια αυθεντική γεύση ΛΟΥΞ.

Οι γεύσεις που κυκλοφορούν είναι πορτοκάλι, λεμόνι και cola και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.

Στην πορτοκαλάδα που προέρχεται από 100% ελληνικά εσπεριδοειδή από την ελληνική επικράτεια -ανάλογα με το χρόνο συγκομιδής-, δεν μειώθηκε στο ελάχιστο η πλούσια περιεκτικότητά της σε χυμό (20%), αντίθετα, προστέθηκαν φυσικά σάκχαρα φρούτων και αιθέρια έλαια, επιτυγχάνοντας έτσι ένα πιο φυσικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η cola της σειράς αυτής, είναι φυσικά light, με 60% λιγότερες θερμίδες, χωρίς την προσθήκη χρωστικών, φωσφορικού & κιτρικού οξέος, ζάχαρης, ασπαρτάμης, σουκραλόζης ή άλλων τεχνητών γλυκαντικών.

Μάλιστα η λουξ έχει αντικαταστήσει το φωσφορικό οξύ με χυμό λεμονιού για να αποδώσει την οξύτητα με τον πιο φυσικό τρόπο. Επιπλέον όλα τα αναψυκτικά της σειράς λουξ plus ‘n light είναι κατάλληλα και για διαβητικούς, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη. Σήμερα, κανένα άλλο αναψυκτικό “light” προκειμένου να πετύχει τη μείωση των θερμίδων, δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει τη ζάχαρη με 100% φυσικά γλυκαντικά.

Οι άνθρωποι καταναλώνουμε γλυκά προϊόντα εδώ και 8.000 χρόνια. Τα τεράστια ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως δεν πρόκειται να περιορίσουν τις ανθρώπινες επιθυμίες για γλυκά πράγματα. Η εναλλακτική λύση, ή ίσως η λύση, θα ήταν να αναρωτηθούμε πώς θα δημιουργήσουμε αυτά τα προϊόντα με τρόπο απόλυτα φυσικό, έτσι ώστε να ενσωματωθούν σε έναν τρόπο ζωής που θα μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε με ασφάλεια αυτά που μας αρέσουν.