Bloggers του κόσμου: Γιορτάζουμε το Halloween με τα κορίτσια του Oh My Deer blog

Trick or Treat? Μία λαχταριστή συνταγή για ένα κέικ φαντασμάτων

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Το Oh My Deer blog μού τράβηξε την προσοχή στο Instagram. Υπέροχη αισθητική, βγαλμένη σαν από παραμύθι, και συνταγές που ήθελα να οπωσδήποτε να δοκιμάσω. Με λίγο περισσότερο ψάξιμο, ανακάλυψα ότι πίσω από αυτή την τόσο όμορφη δουλειά κρύβονται τρεις γλυκύτατες αδερφές από τον Βόλο – η Σοφία, η Χριστίνα και η Ευγενία - που μοιράζονται την αγάπη τους για τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Όταν δεν κάνουν τις ζαχαροπλάστισσες θα τις βρεις ανάμεσα σε παιδάκια, βιβλία, στυλό και μαρκαδόρους. Η Ευγενία είναι φιλόλογος, η Σοφία δασκάλα και η Χριστίνα φοιτήτρια στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στον ελεύθερο χρόνο τους τούς αρέσει να ασχολούνται «με δημιουργικά πράγματα που κάνουν την καθημερινότητα πιο όμορφη και πολύχρωμη. Ζωγραφική, κατασκευές, εθελοντισμός, συγγραφή κειμένων, χορός και φυσικά ζαχαροπλαστική και μαγειρική», όπως θα μου πουν οι ίδιες.

«Από μικρές θυμόμαστε πάντα να μας περιμένει στο τραπέζι ένα λαχταριστό γλυκό φτιαγμένο από τη μαμά. Το απόλυτο κέικ σοκολάτας, μηλόπιτα, σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς, σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού και άλλα πολλά. Είναι κάποιες από τις συνταγές που λες στους άλλους ‘Η μαμά μου κάνει την καλύτερη μηλόπιτα’ και όντως είναι η καλύτερη γιατί μυρίζει μαμά και έχει γίνει με πολλή αγάπη και μεράκι. Έτσι απλώς περιμένεις την επόμενη φορά που θα ψήσει κάτι για να το απολαύσεις. Όταν όμως την παρακαλάς να κάνετε εκείνα τα καινούργια κεκάκια με τα χρώματα και τις ζαχαρένιες καρδούλες από πάνω και αρνείται γιατί... ε εντάξει δεν μοιάζουν με τα πλούσια "μαμαδίστικα" κέικ, τότε τι κάνεις; Τότε ξεκινάς να ψάχνεις συνταγές και να τα ψήνεις μόνη σου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μας με τη ζαχαροπλαστική (αν και δεν είμαστε λάτρεις του γλυκού, ω ναι!)».

«Τα πρώτα χρόνια αγαπήσαμε -κι ακόμα αγαπάμε- το λευκό φόντο και τις παστέλ πινελιές. Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη νέα σειρά του "Hello project", πειραματιζόμαστε αρκετά με πιο σκούρες επιφάνειες. Η φωτογράφιση σε σκούρο φόντο προσθέτει μια διαφορετική γοητεία κι ένα μυστήριο στη φωτογραφία, καθώς η όλη ιστορία δεν είναι ορατή με την πρώτη ματιά. Δημιουργεί ενδιαφέρουσες σκιές, αναδεικνύει περισσότερο το γλυκό ή φαγητό κάνοντας την αντίθεση των χρωμάτων πιο εμφανή. Μας ταξιδεύει μακριά από το μικρό δωματιάκι που κάνουμε τις φωτογραφίσεις μας».

Ένα blog, οικογενειακή υπόθεση

«Η συνεργασία μας είναι πολύ ευχάριστη και αποδοτική καθώς έχουμε κοινή αισθητική και συμπληρώνουμε η μία την άλλη για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάθε αρχή του μήνα κάνουμε ένα μικρό "συμβούλιο" για τις συνταγές που θα κάνουμε τον μήνα αυτό με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής. Για να δουλέψει καλύτερα η ομάδα έχουμε χωρίσει τις αρμοδιότητες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας. Η εκτέλεση του γλυκού ή φαγητού γίνεται από κοινού. Ξέρετε, τρία ελαφάκια χορεύουν ανακατεύοντας μείγμα για κέικ μέσα στην κουζίνα. Τη φωτογράφιση, τη συγγραφή των κειμένων στο blog και τη διαχείριση των social media έχει αναλάβει η Σοφία».

«Τα αγαπημένα μας social media είναι το Instagram και το Pinterest γιατί και τα δύο είναι επικεντρωμένα μόνο στη φωτογραφία. Το Pinterest είναι μεγάλη αγάπη και των τριών μας καθώς αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για το blog αλλά και για την καθημερινή ζωή μας. Ιδέες οργανωμένες σε πινακάκια, έτοιμα να τα εξερευνήσεις. Το Instagram είναι ένας τρόπος καθημερινής επικοινωνίας μέσω φωτογραφιών. Μπορείς να δημιουργήσεις μια επαγγελματική συλλογή με τη δουλειά σου ή μια σειρά από φωτογραφίες - αναμνήσεις σου. Μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ενδιαφέροντες φωτογράφους και καλλιτέχνες και να ενημερωνόμαστε για τα νέα των φίλων μας».

Η ιδανική Κυριακή και μία βόλτα στον Βόλο

«H ιδανική Κυριακή ξεκινάει νωρίς το πρωί με ένα πλούσιο πρωινό με αγαπημένα πρόσωπα. Pancakes, αφράτη ομελέτα με λαχανικά και ζεστή σοκολάτα με γεύση βανίλια. Στη συνέχεια, ξεκινούν οι ετοιμασίες για το μεσημεριανό πικνικ. Καρό σεντόνια, μαχαιροπίρουνα, πιτάκια με κοτόπουλο και πιπεριές, κις λορέν, σαλάτες, φρούτα και χυμοί. Το πρόγραμμα έχει μικρή πεζοπορία στη φύση, ανάμεσα στα δέντρα να σε δροσίζει το πρωινό αεράκι. Στη διαδρομή βγάζουμε φωτογραφίες το υπέροχο τοπίο και μαζεύουμε μανιτάρια και κάστανα. Φτάνοντας στο αγαπημένο μας σημείο, στρώνουμε το καρό σεντόνι και βγάζουμε από τα σακίδια τα καλούδια που ετοιμάσαμε. Συζητήσεις, γέλια και σχέδια για την επόμενη περιπέτειά μας. Το βράδυ ξεκούραση κάτω από την κουβέρτα με αγαπημένη ταινία στο play αγκαλιά με βουτυρένια ποπ-κορν».

«Όταν σε πιάσει αυτή η γνωστή λιγούρα, όχι για κάτι αλμυρό, αλλά για ένα ωραίο γλυκό βρε παιδί μου και βρίσκεσαι στο Βόλο, μην παραλείψεις να κάνεις μία βόλτα από την Ιάσονος και να σταματήσεις στο ζαχαροπλαστείο "Γλυκό - Στύλλας". Λευκοί τοίχοι και ξύλινες λεπτομέρειες που θυμίζουν παλιό ζαχαροπλαστείο. Ζήτησε από τον ευγενικό ζαχαροπλάστη με τον μπερέ (ω ναι!) να σου προτείνει κάτι. Δικιά μας πρόταση; Προφιτερόλ με σως βανίλιας και σοκολάτα γάλακτος το οποίο θα σου φτιάξουν εκείνη τη στιγμή, μιλφέιγ, σιροπιαστά χανουμάκια και φρέσκες τάρτες με φρούτα ή καραμέλα».

ΚΕΙΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

3 κέικ σε ταψάκια 20 εκ.

Κέικ:

55 γραμ. βούτυρο μαλακό

50 γραμ. καλαμποκέλαιο

135 γραμ. λευκή ζάχαρη

85 γραμ. καστανή ζάχαρη

1/4 κουταλάκι αλάτι

2 αυγά

1 κουταλάκι βανίλια

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1/4 κουταλάκι γαρίφαλο

220 γραμ. πουρέ κολοκύθας *

30 γραμ. γάλα

195 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα

1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Γέμιση σοκολάτας:

225 γραμ. ανάλατο βούτυρο

180 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια

1 πρέζα αλάτι

Επικάλυψη σοκολάτας:

45 γραμ. μαύρη σοκολάτα, σε κομματάκια

45-60 γραμ. κρέμα γάλακτος

λίγο αλάτι

Φαντασματάκια μαρέγκας:

3 ασπράδια

¾ κούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (150γ)

Λιωμένη σοκολάτα που θα μείνει από παραπάνω για να σχηματίσετε τα μάτια και το στόμα στα φαντασματάκια.

*Πουρές κολοκύθας: Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο πουρέ σε κονσέρβα. Αν δεν βρείτε όμως -όπως συνέβη και σε εμάς- αγοράστε μια μικρή κολοκύθα, αφαιρέστε τα σπόρια και κόψτε τη σε μεγάλα ίσα κομμάτια. Βάλτε τα σε ένα ταψί με την ψίχα προς τα κάτω και γεμίστε το ταψί μέχρι τη μέση από τις κολοκύθες με νερό. Ψήνετε στους 180 °C. Θα χρειαστεί περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η ψίχα. Βγάλτε την κολοκύθα από το φούρνο και αφήστε την λίγο να κρυώσει (10 λεπτά). Αμέσως αφαιρέστε την ψίχα και λιώστε τη με ένα πιρούνι. Αφού λιώσετε όλη την ψίχα σε ένα μπολ, προσθέστε μια κουταλιά λάδι (π.χ. καλαμποκέλαιο) για να δημιουργηθεί η υφή του πουρέ.

Κέικ: Σε ένα μπολ χτυπήστε για 4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μαζί το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι, τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και τα μπαχαρικά. Χτυπήστε για 3 ακόμα λεπτά. Καθαρίστε με μία σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ και έπειτα προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και το γάλα.

Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε για ένα ακόμη λεπτό.

Βουτυρώστε και αλευρώστε τρία ταψάκια των 20 εκ.Μπορείτε να βάλετε και αντικολλητικό χαρτί για μεγαλύτερη ασφάλεια, το οποίο θα έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει.

Μοιράστε το μείγμα στα τρία ταψάκια. TIP: Μετρήστε με μία κουτάλα το μείγμα. Για παράδειγμα, αν το μείγμα είναι ίσο με εννιά κουτάλες, θα βάλετε σε κάθε ταψάκι από τρεις κουτάλες μείγματος.

Ψήστε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 22- 25 λεπτά. Βάλτε ένα μαχαίρι στο κέντρο των κέικ. Αν βγει καθαρό, τα κέικ είναι έτοιμα. Βγάλτε τα κέικ από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.

Γέμιση σοκολάτας: Λιώστε μαζί το βούτυρο, τη σοκολάτα και το αλάτι ή σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Έπειτα, χτυπήστε τη για να αφρατέψει.

Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν επιλέξετε το φούρνο μικροκυμάτων, μην ξεχνάτε να βγάζετε το μπολ και να ανακατεύετε κάθε μισό λεπτό για να μην καεί. Αφήστε τη να κρυώσει εντελώς για να γίνει πιο παχύρρευστη.

Φαντασματάκια μαρέγκας: Αρχικά, στρώστε σε ένα ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε και πάλι μέχρι να ενσωματωθεί. Για να δημιουργήσετε τα φαντασματάκια θα χρειαστείτε μια στρογγυλή μύτη κορνέ. Με μία σπάτουλα γεμίστε τη σακούλα κορνέ με τη μαρέγκα και σχηματίστε ψηλά κωνικά φαντασματάκια σαν καπέλα μάγων. Ψήστε τα στους 125 °C για μία ώρα περίπου. Προσέξτε να μην μαυρίσουν οι κορυφές. Όταν δείτε τα πρώτα σπασίματα πάνω στα φαντασματάκια, τότε είναι έτοιμα. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και μετά σχεδιάστε με τη λιωμένη σοκολάτα που έμεινε μάτια και στόμα. Πιάστε τα με προσοχή γιατί σπάνε πολύ εύκολα.

Συναρμολόγηση: Αρχικά, με ένα μαχαίρι μπορείτε να δώσετε σχήμα στα κέικ ώστε να είναι ομοιόμορφα. Αφαιρέστε κάποια σημεία στην κορυφή ή στα πλαϊνά αν χρειάζεται για να τα ισιώσετε. Σε μία πιατέλα βάλτε το πρώτο κέικ. Απλώστε αρκετή σοκολάτα, περίπου 3 μεγάλες κουταλιές. Προσθέστε το δεύτερο κέικ και απλώστε ξανά σοκολάτα. Τέλος, προσθέστε και το τρίτο κέικ. Απλώστε δύο μεγάλες κουταλιές στην κορυφή και μια λεπτή στρώση σε όλο το κέικ για να δώσετε σχήμα και να καλύψετε οποιεσδήποτε ανομοιομορφίες. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να παγώσει. Όταν το βγάλετε απλώστε την υπόλοιπη κρέμα σε όλο το κέικ με ομοιόμορφο τρόπο. Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για να παγώσει. Μόλις το βγάλετε, ρίξτε στην κορυφή δύο με τρεις κουταλιές από τη λιωμένη σοκολάτα και αφήστε τη να τρέξει στα πλαϊνά δημιουργώντας το drip-drop εφέ. Προσθέστε όση σοκολάτα χρειάζεται για να τρέξει και στο υπόλοιπο κέικ. Αφήστε το κέικ στο ψυγείο να παγώσει για 1-2 ώρες. Αφού παγώσει η σοκολάτα στην επιφάνεια τοποθετήστε τα φαντασματάκια και ... φάρσα ή κέρασμα;