Χριστουγενιάτικο κέικ εμπνευσμένο από τον κουραμπιέ

Από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ


Από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους


Υλικά γιά 1 μεγάλο κέικ


200γρ φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
280 βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
340γρ ζάχαρη κρυσταλική
8 αυγά
200γρ κονιάκ
400γρ αλεύρι
2 κγ μπέικιν πάουντερ
Βανίλια από μισό λοβό
1 πρέζα αλάτι.
160γρ αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροαλεσμένο
Ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση


Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα βούτυρα έως ότου αφρατέψουν, προσθέτουμε ένα ένα τ αυγά, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε εναλλάξ το κονιάκ με το αλεύρι και τις υπόλοιπες σκόνες ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αμύγδαλο και ομογενοποιούμε με μία μαριζ. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη τη φόρμα, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 40-45΄.


Χρόνος προετοιμασίας 30΄
Χρόνος ψησίματος 40΄-45΄

Tip: Μπορείτε να κάνετε το κέικ ακόμη πιο αρωματικό προσθέτοντας 1 κ.σ ανθόνερο

Από το βιβλίο: "Ζαχαροπλαστική στο σπίτι"