Cook No12: Νηστίσιμη καρυδόπιτα με σούπερ σιρόπι σοκολάτας

Το ιδανικό επιδόρπιο για το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Αυτή η συνταγή είναι καταπληκτική για τα νηστίσιμα τραπεζώματα! Ξεζωρίζει για το σιρόπι σοκολάτας που γίνεται μόνο με τρία υλικά αλλά στη γεύση είναι το ίδιο πλούσια όπως κάθε γκανάζ σοκολάτας.

Υλικά



1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις απαλό
11/2 φλ. ζάχαρη
11/2 φλ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
½ φλ. σταφίδες ξανθές
2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. κονιάκ
1 κ.σ. κανελογαρύφαλα τριμμένα
4 φλ. αλεύρι σκληρό
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. σόδα

Για το σιρόπι

1 πακέτο κακάο
1 ποτήρι νερό
1 ½ ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το μίξερ δεν είναι απαραίτητο αλλά αν θέλεις μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ευκολία.

Τέλος αχνίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά

Λαδώνουμε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο Άλτις απαλό και μεταφέρουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Για το σιρόπι


Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε ένα πακέτο κακάο.



Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό


και τέλος 1 ½ ποτήρι ζάχαρη και 1 βανίλια

Ανακατεύουμε καλά και συνεχώς τα υλικά της σος μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πήξει ελαφρά. Γύρω στα 5-6 λεπτά.

Μόλις βγει η καρυδόπιτα από το φούρνο, την τρυπάμε στην επιφάνεια και την καλύπτουμε με την κρύα σος της σοκολάτας. Κρατάμε σος και σερβίρουμε επιπλέον με το κάθε κομμάτι.


Tip
: Αυτή η καρυδόπιτα είναι νηστίσιμη και η σος διατηρείται για πολύ καιρό σε ένα βαζάκι στο ψυγείο. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε κέικ, σε παγωτό ή σε οποιοδήποτε άλλο γλυκό.