Cook Νο6: Φοκάτσια με μορταδέλα και δεντρολίβανο

H top συνταγή για ζύμη που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για κάθε είδος πίτσας, φοκάτσιας και πεϊνιρλί<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Είναι η πιο νόστιμη συνταγή, δεν χρειάζεται μίξερ και φτιάχνεται σε λίγο χρόνο.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
7 γρ. ζάχαρη
20 γρ. αλάτι
8 γρ. ξερή μαγιά
80 ml ελαιόλαδο
600ml χλιαρό νερό


φέτες μορταδέλα
χοντρό αλάτι
δεντρολίβανο (φρέσκο κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

Στο μίξερ ή με το χέρι, ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης, αφού πρώτα διαλύσουμε χωριστά τη μαγιά σε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό. Κάνουμε μια μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 120γρ. , τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν.


Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.Σε αντικολλητικό ταψί, στρώνουμε το μισό φύλλο, αφήνοντας το άλλο μισό να προεξέχει από το ταψί.


Απλώνουμε φέτες μορταδέλας, πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.


Σκεπάζουμε με το φύλλο που προεξέχει, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο. Ψήνουμε σε πολύ καυτό φούρνο, στους 250 βαθμούς για 10-14 λεπτά.


Τρώμε τη φοκάτσια καυτή!

Τip
: H φοκάτσια θέλει λίγο ψήσιμο σε πολύ καυτό φούρνο. Για να ενισχύσουμε τη θερμοκρασία, μπορούμε να αφήσουμε το ταψί να κάψει καλά πριν βάλουμε τη φοκάτσια.