Dal Professore: Μαθήματα ιταλικής νοστιμιάς

Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις!

ΓΡΑΦΕΙ: ELINA MAKRODIMITRI

Αυθεντικές ιταλικές γεύσεις!

ΓΙΑΤI ΝΑ ΠAΩ:
Ο Νίκος Δηµητροκάλης ήταν καθηγητής ιταλικών. Στη διάρκεια των σπουδών του στη Ρώµη µυήθηκε στην τοπική κουζίνα. Το εστιατόριο στο Μαρούσι ήρθε να βάλει τελεία σε µια ακαδηµαϊκή καριέρα κι ο Νίκος έγινε ξανά µαθητής, όρθιος αυτή τη φορά, πάνω από τις µαρµίτες της Ακαδηµίας του Μιλάνου, για να τελειοποιήσει το πάθος του για την αυθεντική, ιταλική κουζίνα. Στον υπέροχο κήπο, κάτω από τη σκιά του µεγάλου δέντρου, ταπεινά και χωρίς φανφάρες, ο κύριος καθηγητής µε τη στολή του µάγειρα, θα σου µαγειρέψει άγνωστες σελίδες από τη γεύση της γείτονος, µε σπάνια τυριά, αλλαντικά και κρασιά που ξετρυπώνει σε µικρούς παραγωγούς της Ιταλίας.


Ο ΣΕΦ: Μια κουβέντα µε τον Νίκο, ανάµεσα σε µια πίτσα µε φρέσκο λουκάνικο από αγριογούρουνο και µπρόκολο και µια ταλιολίνι µε ντοµατίνια και άρωµα βανίλιας, είναι σαν ζωντανό ταξίδι γεµάτο νόστιµες εικόνες σε όλες τις άγνωστες τεχνικές, τις απλές µαγειρικές ιστορίες ενός λαού, που µέσα από τη φτώχεια µαγείρεψε τη νοστιµότερη κουζίνα της Μεσογείου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ: Το καρπάτσο από χταπόδι, τα πάκερι µε κιµά από χειροποίητο, σπιτικό λουκάνικο, τα κεφτεδάκια σουπιάς µε κρέµα από φακές, το σουβλάκι πεσκανδρίτσας.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ: Τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, όταν η σκιά του κόκκινου τοίχου σε διακτινίζει κάπου στην Τοσκάνη.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Αν εµπιστευτείς τον Νίκο και τον αφήσεις να διευρύνει τους ορίζοντές σου στην ιταλική κουζίνα πέρα από την πίτσα µαργαρίτα, θα έχεις κερδίσει µια γκουρµέ µοναδική εµπειρία, µε µια πάστα που φτιάχνεται µόνο µε κρεµµύδι ή µια σάλτσα που συνδυάζει την πανσέτα µε το χταπόδι.

Dal Professore: Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου,
Μαρούσι, τηλ. 210 6149000.


ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ
γεμιστά με ντομάτα και λάδι βασιλικού




ΥΛΙΚΑ: ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

u 500 γρ. κανελόνια βρασµένα al dente
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
u ½ φλ. ελαιόλαδο u 10 φύλλα βασιλικού
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
u 250 γρ. ξινοµυζήθρα u 2 κ.σ. ελαιόλαδο u 1 φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο u 2 κ.σ. τριµµένη παρµεζάνα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
u 500 γρ. ώριµες ξεφλουδισµένες ντοµάτες u 1 κ.σ. ελαιόλαδο u 1 κ.γ. ζάχαρη u αλάτι u πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάµε στο µούλτι όλα τα υλικά της κρέµας και γεµίζουµε τα κανελόνια. Τα ψήνουµε για 10' σε προθερµασµένο φούρνο, στους 180οC. Χτυπάµε στο µούλτι όλα τα υλικά για το λάδι. Χτυπάµε στο µούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντοµάτας. Απλώνουµε στον πιάτο τη σάλτσα ντοµάτας, βάζουµε πάνω της τα κανελόνια και ραντίζουµε µε το λάδι βασιλικού.

Φωτογραφίες: Γιάννης Αθυμαρίτης