Ντοματόπιτα με φύλλο από τυρί και μυρωδικά

Τέλεια πίτα για το καλοκαιρινό μεσημεριανό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μπορεί η ντομάτα να είναι ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε ευρέως όλο το χρόνο, όμως το καλοκαίρι είναι η εποχή της και είναι η κατάλληλη περίοδος να απολαύσεις τη νοστιμιά της σε διάφορες εκδοχές. Παρακάτω θα βρεις μια τέλεια συνταγή για ντοματόπιτα με φύλλο από τυρί και μυρωδικά με την υπογραφή της αγαπημένης σεφ.

Κόκκορας κοκκινιστός με χοντρά μακαρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κανελόνια με σπανάκι, κοτόπουλο και πέστο για το πιο νόστιμο μεσημεριανό γεύμα

Ντοματόπιτα με τυρένιο φύλλο μυρωδικών

Mερίδες: 8 Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα η άλλο σκληρό τυρί
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. χοντροτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια
  • 1 αβγό
  • λίγη ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
  • λίγο θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • λίγο δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

Για τη γέμιση

  • 4 ώριμες αλλά πολύ σφιχτές ντομάτες
  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 250 γρ. σκληρή φέτα
  • λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια κομμένες σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ανθός αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι δεντρολίβανο) ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα.

2. Απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτή στρώση πιέζοντας με τα δάχτυλα σε μεγάλο λαδωμένο ταψί. (Το ταψί της κουζίνας είναι ιδανικό).

3. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά όλη την ζύμη.

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τους σπόρους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για 10' να στραγγίσουν.

4. Τις στρώνουμε πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με τη φέτα, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι.

5. Βάζουμε τις ελιές και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

6. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170?C για περίπου 35'-40' μέχρι να ροδίσει η ζύμη. 7. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα μυρωδικά.

8. Αφήνουμε να σταθεί 10' για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε την πίτα ζεστή η κρύα.

Κάνε κλικ στο www.argiro.gr για περισσότερες συνταγές