Δύο νέες αφίξεις στην πόλη που πρέπει να γνωρίζεις

Χειροποίητη granola και γλυκά με διάρκεια ζωής

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Την προηγούμενη Κυριακή απολάμβανα maca smoothie και κινόα με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και νεροκάρδαμο σε ένα μαγαζί που νόμιζα ότι ξεπήδησε από το Λονδίνο, ενώ το Σάββατο που μας πέρασε δοκίμασα το πιο φανταστικό eclair με φιστίκι και σοκολάτα σε ένα κουτί που το έκανε να φαντάζει ακόμα πιο πολύτιμο. Κι επειδή το καλό φαγητό πρέπει να το μοιράζεσαι, αυτές είναι οι δύο αφίξεις στην πόλη που πρέπει να γνωρίζεις.

Different Beast

Επηρεασμένοι από τη ζωή και τις εμπειρίες τους στην Αγγλία, η Εβίτα και ο Άλεξ (η πρώτη ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 18 της, ενώ ο δεύτερος είναι Άγγλος), δημιούργησαν το Different Beast, έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο στην Κηφισιά, που αποπνέει οικειότητα από την πρώτη στιγμή που θα το επισκεφτείς.

Στον χώρο κυριαρχούν οι γήινες αποχρώσεις, η κουζίνα είναι ανοιχτή και το φως διαχέεται στον χώρο, δημιουργώντας μία ζεστή ατμόσφαιρα. Θα βρεις πολλές ιδιαίτερες γωνιές, όπως τα ράφια με τα διακοσμητικά και το τσάι Teapigs, το παράθυρο με τις φρέσκες τουλίπες, το έπιπλο αντίκα με τα χειροποίητα γλυκά, τις πορσελάνες και τα ζουμπούλια και τα ξενόγλωσσα περιοδικά, και θα απολαύσεις ιδιαίτερα πιάτα με καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες. Βασισμένοι εν μέρει στη φιλοσοφία του Wabi-Sabi και του up cycling, οι ιδιοκτήτες εξόπλισαν το μαγαζί τους με vintage, old school καρέκλες και τραπέζια, καθώς επίσης πιάτα, φλιτζάνια και μαχαιροπήρουνα τα οποία η Εβίτα σύλλεγε εδώ και χρόνια από δημοπρασίες στην Αγγλία.

Το όνομα, το οποίο αποτελεί έναν ιδιωματισμό στην αγγλική γλώσσα (it’s a different kind of beast) προέκυψε αβίαστα, ενώ για το logo, η Εβίτα και ο Άλεξ συνεργάστηκαν με τον Thiago Bianchini από την Βραζιλία, τον οποίο παρακολουθούσαν στο Instagram και τους άρεσε πολύ η δουλειά του. «Επιλέξαμε τον βίσωνα γιατί συνάδει συμβολικά με πολλά από όσα θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια (σταθερότητα, δύναμη, προσφορά, συνοχή, συνέπεια και αφθονία)» εξηγεί η Εβίτα.

«Βασικές αρχές του project είναι η απλότητα, η διαφάνεια - ένας βασικός λόγος που έχουμε και ανοιχτή κουζίνα, ώστε ο πελάτης να έχει άμεση επαφή με τη διαδικασία της προετοιμασίες, και η δυναμική – να υπάρχει εξέλιξη και ανανέωση, όχι μόνο στο menu, το οποίο αλλάζει ανάλογα με την εποχή, αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζουμε την καθημερινότητά μας. Δίνουμε μεγάλη βάση στην πρώτη ύλη, χρησιμοποιούμε βιολογικά αυγά, λάδι από την Πελοπόννησο, κοτόπουλα υπαίθριας βοσκής, και όπου μπορούμε υποστηρίζουμε μικρούς παραγωγούς αντί για μεγάλες αλυσίδες – κάτι που θέλουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον» προσθέτει.

Σκοπός της Εβίτας και του Άλεξ ήταν να δημιουργήσουν ένα θρεπτικό, γευστικά ισορροπημένο και οικείο εν μέρει μενού, που παράλληλα να προσφέρει και κάποιες γαστρονομικές περιπέτειες για την ελληνική παλέτα. Η έμπνευση και η επιλογή των πιάτων είναι ένα συνονθύλευμα από τα αναρίθμητα βιβλία μαγειρικής που συλλέγει η Εβίτα (κάποια χρονολογούνται από το 1800!), από blogs, ξένα περιοδικά γεύσης και το Instagram, με προσαρμογές για τα ελληνικά δεδομένα. «Νομίζω ότι επειδή το μενού είναι μικρό, το κάθε πιάτο είναι προσεγμένο κι έχει την ιδιαιτερότητά του. Αν πρέπει όμως να επιλέξω τα highlights, θα έλεγα τη σαλάτα κινόα με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και νεροκάρδαμο, Dutch baby with maple bacon and chilli chutney, τηγανητό αυγό με sriracha bacon, smashed avocado και φέτα, Banana loaf με peanut butter frosting και Caramel Popcorn Layer cake» προτείνει η Εβίτα και συμπληρώνει:

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θερμή και καλοπροαίρετη. Είναι πολύ όμορφο όταν ο πελάτης εκφράζεται έτσι και συνεπώς αντιλαμβάνεται αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε. Οι Έλληνες είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την υγιεινή διατροφή, αλλά ως επί το πλείστον κλίνουν προς τις γεύσεις που τους είναι πιο οικείες. Συγκριτικά, η χειροποίητη granola και το porridge (νιφάδες βρώμης) επιλέγονται πιο δειλά, ενώ η σαλάτα με την κινόα όπως και αυτή με το κέιλ και το ρόδι είναι πιο δημοφιλή πιάτα».

«Ενημερωνόμαστε καθημερινά πάνω στο κομμάτι των τάσεων, μέσα από Instagram/Steller/Favourite Blogs όπως και τον διεθνή Τύπο. Βασικό στοιχείο αυτού του project όμως είναι πιο πολύ να δημιουργήσουμε νέες τάσεις και όχι τόσο να ακολουθούμε τις ήδη υπάρχουσες και ελπίζω να το πετύχουμε. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο, ουσιαστικό και χαλαρό περιβάλλον για φαγητό που θα επιβραβεύονται όλες οι αισθήσεις» καταλήγει.

Different Beast, Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, τηλ. 216 7004556

Balader Atelier Patisserie Athens

Macaroon, patisserie, cake και παγωτό. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές κατηγορίες που βρίσκεις στο Balader, το μικρό ζαχαροπλαστείο – καφέ που άνοιξε τις πόρτες του πριν από μερικές ημέρες στο κέντρο της Αθήνας και σερβίρει τα πιο φρέσκα γλυκά σε fancy συσκευασίες.

Στριμωγμένο ανάμεσα σε mainstream μαγαζιά, το Balader αποτελεί μία μικρή όαση για κάθε απαιτητικό γλυκατζή που δεν θέλει άλλο ένα μπαγιάτικο ή «προκάτ» γλυκό. Εδώ τα γλυκά έχουν ημερομηνία παραγωγής και δεν ξεπερνούν τις 24 ώρες ζωής, με αποτέλεσμα να διατηρείται στο έπακρο η φρεσκάδα τους. Οι ξηροί καρποί είναι από το Carpo, ενώ το μέλι – παραγωγή του μαγαζιού – έρχεται από τη Σητεία.

Στις βιτρίνες του Balader θα βρεις τάρτες λεμονιού, σοκολάτας και φρούτων, banoffee, éclair φιστίκι και σοκολάτας – ένας βελούδινος συνδυασμός που δεν θέλεις να τελειώσει - choux με Crème pâtissière και φράουλες, το οποίο εκτός από κομψό είναι και light στη γεύση, red velvet cake (θα το προτιμούσα λιγότερο γλυκό και με περισσότερη υγρασία στα πάνω στρώματα), μπισκότα, μπάρες δημητριακών, αλλά και παγωτό σε ιδιαίτερες γεύσεις, όπως samurai με τσάι matcha και mojito με μαστίχα που είναι όσο δροσιστικό φαντάζεσαι.

Tip: Μπορείς να απολαύσεις το γλυκό σου σε ένα από τα λιγοστά τραπεζάκια, να το πάρεις to go σε πιατάκι ή πακέτο (στις fancy συσκευασίες, που λέει και η φίλη μου η Αφροδίτη Γκόγκολου, content manager του madamefigaro.gr και #partnerincrime.

Balader, Καπνικαρέας 2, τηλ. 210 3242082