Eat No16: Tsipoutapas

O Βασίλης Ακρίβος μπορεί να παινεύεται ότι έχει καταφέρει το πιο επιτυχημένο ψαρομάγαζο στην ιστορία της αθηναϊκής θαλασσονοστιμιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Το «Ψάριστον», το μοναδικό, ίσως, άτυπα κοσμικό στέκι στην εποχή του τέλους του λάιφ-στάιλ, μας μύησε πρώτο στην πρωτοτυπία του ιωδιούχου μεζέ, με πράγματα που δεν είχαμε ξαναφάει ως τότε: τηγανητή ταραμοσαλάτα, αβγά ψαριών και λοιπές πρωτοτυπίες που πια έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα ψαρομάγαζα που φιλοδοξούν να πρωτοτυπήσουν.


Ο Βασίλης, ένα βήμα πάντα μπροστά από τους άλλους, συνεταιρίζεται με δυό κολλητούς κι ανοίγει πανιά από την όχθη της Μεταμόρφωσης. Το Τσιπουτάπας, με το γελαστερό ντεκόρ-έμβλημα του Ψάριστον, κρύβει τα φώτα του μέσα σε πολύχρωμα κλουβιά, φωτογραφίζει τη νεαρά Μπέλου και τον Τσιτσάνη και τους καδράρει σε χρυσή κορνίζα, ντύνει με ταπισερί-κουρελού τις καρέκλες του και σερβίρει αποκλειστικά και μόνο μεζεδάκια, σε μικρά πιατάκια, αυτά που θα συνοδεύσουν ιδανικότερα τη μεγάλη ποικιλία από τσίπουρα, σούμες, κρασιά και αποστάγματα που κλείνουν όλο τον ελληνικό χάρτη.


Θαλασσινές και στεριανές μπουκίτσες με τις πιο επιτυχημένες στιγμές της μικρής τοπικής παραγωγής, όπως λέμε βολάκι Άνδρου, οψιμοτύρι Αράχωβας, παστά ορτύκια, πετρωτή Άνδρου, καπνιστό βουβάλι της Κερκίνης.


Ενίοτε, ο μεζές διεκδικεί το δικό του μερίδιο στη δημιουργικότητα, γίνεται τορτίγια μπακαλιάρου με πιπεριά Φλωρίνης, γίνεται τραγανοτηγανισμένο μύδι πάνω σε σκορδάτο ψωμάκι, καπνιστή γλώσσα πάνω σε μαύρο ψωμάκι με κρέμα τυριού, παστουρμαδοπιτάκι με λαδοτύρι, τυλίγεται σε τορτίγια με απάκι και φορμαέλα και γλυκόξινη σος. Ωραιότατος χαλβάς και μωσαϊκό για να σβήσει το αλκοόλ στον επίλογο.


Λεωφ. Τατοϊου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848