Eat No26: Θάμα

Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, η Μαντώ μικροπαντρεύτηκε Μανιάτη

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Στην κουζίνα μυήθηκε από την πεθερά της, στο σπίτι της μόνο μανιάτικα μαγείρευε. Κι όταν αποφάσισε να μοιραστεί τις συνταγές της πεθεράς της με όλους εμάς, γεννήθηκε ένα «θάμα», όπου ο Θάνος-ο σύζυγος-αναλαμβάνει την κουζίνα και τα ψώνια μαζί της κι η γλυκύτατη κόρη Μαρία το σερβίρισμα.


Ήρεμο ζαχαρί τοπίο, το πράσινο της ελιάς στις λεπτομέρειες, δυό φωτογραφίες που νοσταλγούν τα πάλαι ποτέ γραφικά Φιλιατρά και μια οικογένεια πάνω από το τραπέζι σου. Δικό τους το κορωνέικο αγουρέλαιο-που από μόνο του αξίζει την επίσκεψη-, φέτα και γραβιέρα του Πετρόπουλου, λουκάνικα του Οικονόμου από την Καλαμάτα, χορταράκια της θάλασσας τουρσί και λούπινα στο καλωσόρισμα μαζί με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο.


Η μπαμπανέτσα με το φρυγανισμένο ψωμί, τη ντομάτα και το μαγικό ελαιόλαδο, η σαν γυαλί τραγανή πέτσα της αυθεντικής γουρουνοπούλας, η λεμονάτη «ξιναδούλα» που δίνει στο φρικασέ αρνάκι τα αρώματα του άνηθου και της μαραθόριζας, η ομελέτα με οβριές και οι χοντροκομμένες ονειρεμένες τραγανές τηγανητές πατάτες με τη φλούδα θα σε κάνουν να το βάλεις στη ζωή σου από την πρώτη επίσκεψη. Στο τέλος, η παράδοση υποχωρεί και τη θέση της παίρνει μια ονειρεμένη, πλούσια, βελούδινη κρέμα λεμόνι, μια ζουμερή πορτοκαλόπιτα και μια υπέροχη κρέμα από γκανάς από λαχταριστή μαύρη σοκολάτα.


ΘΑΜΑ, Μεσογείων 242, 211 0139951