Συνταγή για αφράτο ελβετικό κέικ καρότου με γλάσο

Η παραδοσιακή συνταγή "tourte aux carottes" βασίζεται στο καρότο που κάνει το κέικ πιο αφράτο και μαλακό

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Η παραδοσιακή συνταγή "tourte aux carottes" βασίζεται στο καρότο που κάνει το κέικ πιο αφράτο και μαλακό.

Yummy! Συνταγή για αλμυρό κέικ με πράσο, λουκάνικο και φέτα

Συνταγή για αφράτο ελβετικό κέικ καρότου με γλάσο

Υλικά:

  • 5 κρόκοι αυγών
  • 5 ασπράδια αυγών
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. κιρς (απόσταγμα από κεράσια) ή λικέρ της αρεσκείας μας
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

Για το γλάσο

  • 40 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν’αφρατέψουν. Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το καρότο και την αμυγδαλόσκονη, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε με το κορν φλάουρ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και το ποτό.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια έως ότου γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε έπειτα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 24 εκ., βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 60 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Γλάσο

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του κέικ με τη μαρμελάδα, την οποία απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Σε ένα μπολ ανακατεύόυμε την άχνη με το χυμό λεμονιού με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα λείο γλάσο και μ’αυτό γλασάρουμε το κέικ. Αφήνουμε κατά μέρος να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε.

Κέικ με μπισκότα Oreo, με μπανάνα και νουτέλα, με γιαούρτι και πορτοκάλι | 3 συνταγές για λαχταριστά κέικ