Follow us

Εσύ θα γίνεις οπαδός του κινήματος του slow parenting;

Ποιοι είναι οι slow parents και τι μας προτρέπουν να κάνουμε;

slowparent1 copy

Ο όρος slow parenting δεν είναι κάτι καινούριο, αφού η ιδέα του έχει γεννηθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Όσο όμως τα χρόνια περνάνε και οι γονείς του δυτικού κόσμου προσθέτουν στο πρόγραμμα των παιδιών του όλο και περισσότερες δραστηριότητες, τόσο το όνομά του ακούγεται περισσότερο.

Ποιοι είναι οι slow parents;

Είναι οι γονείς που προσπαθούν να απαλλάξουν τα παιδιά τους από το βεβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα και ταυτόχρονα προσπαθούν να τα βοηθήσουν να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι και τις ώρες που περνάνε με την οικογένειά τους.

Πως δημιουργήθηκε ο όρος slow parents

Εμπνευστής του κινήματος «slow parenting» ή αλλιώς του «κινήματος των χαλαρών γονιών» είναι ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Carl Honore. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή η έμπνευση προέκυψε από την προσωπική ζωή του Carl Honore. Τα παιδιά του λοιπόν ακολουθούσαν ένα εξαντλητικό για την ηλικία πρόγραμμα, γεμάτο από μαθήματα του σχολείο και άπειρες εξωσχολικές δραστηριότητες. Όπως είναι λοιπόν λογικά κάπου ανάμεσα στις ξένες γλώσσες, στα αθλήματα και το χορό, δεν υπήρχε περιθώριο τα παιδιά να χαλαρώσουν και παίξουν.

Όλα γίνονται για καλό σκοπό!

Ο Carl Honere δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κατηγορήσει τους γονείς, αφού οι περισσότεροι άλλωστε μπαίνουν σε αυτή την παγίδα του κυνηγιού με το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν στο έπακρο τις ικανότητές τους. Αυτό που σίγουρα θέλει είναι να μας θυμίσει πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την ανάπτυξη των παιδιών και να μας προβληματίσει με ερωτήματα του τύπου: «πόσο πρέπει να φορτώνουμε και να πιέζουμε τα παιδιά;» «πόσο πολυάσχολα μπορούν να είναι;» «πόση τεχνολογία πραγματικά χρειάζονται;»

Οι βασικές αρχές των slow parents

«Κάνε λοιπόν ένα βήμα πίσω, χαλάρωσε και προσπάθησε να εμπιστευθείς τα παιδιά σου!». Αυτή είναι η βασική συμβουλή του Carl Honore. Δώσε τους το χώρο και τον ελεύθερο χώρο που χρειάζονται για να ανακαλύψουν μόνα τους και με τους δικούς τους ρυθμούς τα πράγματα που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Βοήθησε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, αλλά και την περιέργειά τους, ενώ μην φοβάσαι να τα αφήσεις να πάρουν μικρά ρίσκο.

Πες λοιπόν ένα μεγάλο ΝΑΙ στο παιχνίδι και ένα τεράστιο ΟΧΙ στην τηλεόραση, η οποία δεν είναι διαδραστική. Κάνε ριζικές αλλαγές στο δικό σου πρόγραμμα και προσπάθησε όλα τα μέλη της οικογένειας να περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Δάσκαλε που δίδασκες

Όταν ο Carl Honore έγραφε το βιβλίο «Under Pressure: Rescuing Our Children from the Culture of Hyper-Parenting», οι γονείς δεν ήταν τόσο εξαρτημένοι με την digital τεχνολογία και τα social media. Για αυτό καλό θα ήταν να προσπαθήσεις και εσύ να αλλάξεις κάποια πράγματα.

Κάνε homework

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το slow parenting, διάβασε το βιβλίο του Carl Honore το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Αερόστατο και ονομάζεται «Το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας»

Follow me on Ιnstagram: Stamati23 Follow me on https://christinamyprincess.wordpress.com/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ