Έτσι θα πετύχεις κάθε φθινοπωρινό στόχο

Καλωσορίζουμε τον Σεπτέμβριο με έναν εύκολο οδηγό για την επίτευξη των στόχων σου.

ΓΡΑΦΕΙ: EΥΜΟΡΦΙΑ ΣΑΒΒΑιΔΗ

Είναι φθινόπωρο και έχεις επιστρέψει από τις διακοπές με ανανεωμένη διάθεση και νέες ιδέες. Μάλιστα, έχεις ήδη φτιάξει μία λίστα με τους στόχους σου για τη νέα σεζόν. Φουλ οργάνωση, συγχαρητήρια!

Είτε σε ενθουσιάζει είτε σου προκαλεί μελαγχολία, ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που εγκαινιάζει μια νέα εποχή, την οποία μπορείς να δεις με καλό μάτι, εφόσον το επιλέξεις. Εμείς, όπως φαντάζεσαι, επιλέγουμε να πάρουμε μόνο τα θετικά και εστιάζουμε στο πώς θα πετύχουμε κάθε φθινοπωρινό στόχο.

Ο David Gard, PhD, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και άλλοι ειδικοί έχουν ανακαλύψει τι είναι αυτό που πραγματικά θα μας κάνει να πετύχουμε τους στόχους μας.

Μη δωροδοκείς τον εαυτό σου

Ανταμοίβοντας τον εαυτό σου για μία υγιή συμπεριφορά, π.χ., τρως ένα μπέργκερ επειδή χθες έφαγες μόνο υγιεινές τροφές, επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Organizational Behavior. «Ο λόγος είναι πως το δώρο μετατρέπεται σε περισπασμό» εξηγεί η Rebecca Hewett, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ουπς!

Δεν υπάρχει plan B

Τα εναλλακτικά πλάνα σε εμποδίζουν από το να δεσμευτείς απόλυτα στο στόχο σου, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Σίγουρα δε χρειάζεται να αγχωθείς υπερβολικά για κάτι και, φυσικά, είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου εναλλακτικές λύσεις, μόνο που τις περισσότερες φορές αυτές οι «λύσεις» σε βολεύουν ώστε να αμελήσεις τον κύριο στόχο σου.

Άφησε το δέντρο και δες το δάσος

«Είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθείς, όταν γνωρίζεις τον πραγματικό λόγο που κάνεις οτιδήποτε» σημειώνει ο Daniel Pink, συγγραφέας του Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us. Φαντάσου ότι θέλεις να αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά για να δείχνεις υπέροχη στις καλοκαιρινές διακοπές σου. «Το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψεις στις παλιές συνήθειες μόλις περάσει εκείνη η περίοδος» προσθέτει ο συγγραφέας.

Χώρισε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους

Εάν έχεις βάλει ένα μεγάλο στόχο, π.χ., να γίνεις vegetarian, μπορείς να τον «σπάσεις» σε μικρότερους και πιο εύκολα πραγματοποιήσιμους, π.χ., δοκίμασε να γίνεις χορτοφάγος μόνο για μια εβδομάδα.