Φύλλο πίτας από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Η εικόνα της νοικοκυράς, που ανοίγει φύλλο για πίτα με τον πλάστη στο χέρι, είναι κλασική.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Η εικόνα της νοικοκυράς, που ανοίγει φύλλο για πίτα με τον πλάστη στο χέρι, είναι κλασική.



Χρόνος αναμονής: 30’ Χρόνος
προετοιμασίας: 60’. Χρόνος ψησίματος: 60’

Υλικά για 1 πίτα


•500 γραμ. αλεύρι
•2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
•1 φλυτζάνι τσαγιού νερό (χλιαρό)
•1-1 ½ κουτ. του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

-?Ζυγίζετε και συγκεντρώνετε όλα τα υλικά σε καθαρό πάγκο, κατά προτίμηση ξύλινο ή μαρμάρινο.

-?Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνετε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σχετικά σφιχτή, αλλά λεία και εύπλαστη. (Το νερό το ρίχνετε λόγο – λίγο και, εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη).

-?Σκεπάζετε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε σε κάποιο σημείο της κουζίνας, να ξεκουραστεί για ½ ώρας περίπου.

-?Στη συνέχεια, παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε μικρά μπαλάκια, τόσα όσα και τα φύλλα που θέλετε να ανοίξετε για να φτιάξετε την πίτα σας.

-Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνα σας και ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη ένα – ένα τα μπαλάκια σε φύλλο. Πασπαλίζετε κάθε τόσο τα φύλλα με αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη στον πλάστη.

Για να μην κάνει η ζύμη σας «τρύπες» κατά το άνοιγμά της σε φύλλο, υπάρχει ένα μυστικό: προσθέστε στο ζυμάρι ελάχιστο ξίδι! Στο μεταξύ, την υπόλοιπη ζύμη να τη σκεπάζετε με υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται